Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kadın ve erkekte kısırlığın etkin tedavisi için her şeyden önce kısırlığa neden olan faktörün tanımlanması gerekir. Kadında doğurganlığı etkileyen faktörler, yumurta hücresini gelişimini engelleyen bozukluklar; yumurtalıklarda, tüplerde veya rahim duvarında ortaya çıkan anomaliler; endometriozis gibi patolojik durumlar şeklinde sıralanabilir.
Erkekte ise genellikle testis fonksiyonunda bozukluk, sperm kanallarında anomali veya tıkanıklık, testislerde enfeksiyona yol açan hastalık ve sperm oluşumunu etkileyen çeşitli genetik sorunlar doğurganlık kaybına neden olan başlıca etkenler arasındadır.
Bu gibi sağlık sorunları nedeniyle kısırlık tanısı almış kişilerin çocuk sahibi olması ancak uygun tüp bebek tedavi yönteminin seçilmesi ile mümkündür.
Aşılama olarak da bilinen inseminasyon uygulaması erkeğe bağlı kısırlık olgularında in vitro fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılan tüp bebek yönteminden önce tercih edilen ve gebelik şansını artırmaya yönelik uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Aşılama yöntemi aslen tüp bebek tedavisinin basamaklarından biridir. Yardımcı üreme yöntemleri olarak bilinen 5 farklı tüp bebek uygulaması bulunur.
Bunlardan ilki aşılama olup diğerleri in vitro fertilizasyon (IVF), mikroenjeksiyon (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu- ICSI), embriyo transferleri ve embriyo dondurma ve dondurulmuş embriyo transferi şeklinde sıralanabilir.
Tüp bebek yöntemi, genel olarak kadın yumurtalıklarından toplanan olgunlaşmış yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında sperm hücreleri ile bir araya getirilmesi ve bunun sonucunda döllenmiş olan yumurta hücrelerinin (embriyo) rahim içerisine transfer edilmesi şeklinde özetlenebilir.
Ancak yukarıda belirtilen tüm yardımcı üreme teknikleri aslen tüp bebek tedavisinin birer basamağıdır. Dolayısıyla aşılama yöntemi genellikle gebelik şansını artırmaya yönelik olarak uygulanan ilk yöntemdir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Aşılama yöntemi genellikle erkeğe bağlı olarak ortaya çıkan ve nedeni tam olarak açıklanmayan kısırlık durumlarında tüp bebek tedavisinin ilk basamağı olarak tercih edilir.
Öncelikle kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıklar uyarılır ve yumurta hücresinin olgunlaşıp çatlaması sağlanır.
Daha sonra erkekten elde edilen sperm hücreleri laboratuvar ortamında yıkanarak en kaliteli sperm hücreleri toplanır.
Bir sonraki aşamada, toplanmış olan kaliteli sperm hücreleri kadın rahmine transfer edilir ve spermlerin olası engelleri kolaylıkla aşarak doğrudan döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpü adlı kanala ulaşması hedeflenir.
Tüp içerisinde daha fazla sayıda yumurta ve sperm hücresi bulundurarak döllenme şansını artıran aşılama yöntemi tüp bebek tedavisinden önce ilk basamak tedavi yöntemi olarak uygulanır ve özellikle nedeni tam olarak açıklanamayan kısırlık durumları ile birlikte hafif düzeydeki sperm bozukluklarında tercih edilir.
Dolayısıyla tüp bebek mi aşılama mı sorusu genellikle ilk olarak aşılama yapılması şeklinde cevaplanabilir. Ancak tüp bebek tedavisinin tüm basamaklarında olduğu gibi bu noktada da yaş faktörü son derece önemlidir.
Genellikle 40 yaş ve üzeri kadınlar için aşılama yöntemi uygulanmaksızın doğrudan tüp bebek tedavisi önerilir. Sıklıkla merak edilen “Aşılama nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Aşılama yöntemi nedeni belirlenemeyen kısırlık olgularında ve çoğunlukla erkeğe bağlı doğurganlık kaybı durumunda tercih edilen yardımcı üreme tekniklerinden biridir.
Kişinin yaşı, tercih edilen uygulama yöntemi, sperm kalitesi ve kaliteli sperm sayısı gibi pek çok faktör, aşılama başarı şansı üzerinde fazlasıyla etkilidir.
Öncelikle yöntemin uygulanabilmesi için kadının yumurtalıklarından birinin fizyolojik açıdan sağlıklı olması ve en az bir yumurta kanalının (Fallop tüpü) açık olması gerekir.
Aşılamadan önce yumurtalıkların hap veya iğne gibi yöntemlerle uyarılması önerilir. Bu sayede yumurta hücresinin olgunlaşıp çatlaması ve döllenmenin gerçekleştiği fallop tüpüne doğru ilerlemesi sağlanır.
Uygulanan hormon tedavileri ile birden fazla yumurta hücresi olgunlaştırılarak gebelik şansı artırılabilir. Bununla birlikte iğne ile gerçekleştirilen uyarılar sonucunda daha fazla sayıda olgunlaşmış yumurta elde edilir ve haplara oranla gebelik şansı daha fazla arttırılır.
Yumurtanın uyarılmasından sonra birkaç gün ara ile ultrason muayenesi yapılır ve olgunlaşma seviyesi değerlendirilir.
Yumurta hücresinin döllenme için yeterli olgunluğa ulaştığından emin olduktan sonra çatlatma iğnesi uygulanır ve yaklaşık 36 saat sonra laboratuvar ortamında seçilmiş olan kaliteli sperm hücreleri rahim içerisine transfer edilir. Bu uygulama sonucunda gerçekleşen gebelik oranı %15 civarındadır.
Aşılama yöntemi genellikle en fazla 6 defa uygulanır ve dördüncü uygulamadan sonra gebe kalamayan çiftler tüp bebek tedavisinin ileri basamaklarına yönlendirilir.
Tüp bebek tedavisi birbiri ile bağlantılı olan birkaç farklı aşamadan oluşur ve tüp bebek başarı şansı tüm bu aşamaların başarı oranı ile doğrudan ilişkilidir.
Tedavinin ilk adımında aşılama yönteminde olduğu gibi yumurtalıkların gelişimini uyarmaya yönelik çeşitli tedaviler uygulanır.
Daha sonra olgunlaşan yumurta hücreleri, ameliyathane ortamında toplanır ve uygun laboratuvar ortamında kaliteli sperm hücreleri ile bir araya getirilir.
Döllenme olayının gerçekleşmesinden hemen sonra yumurta hücresi, embriyo olarak adlandırılır ve elde edilen embriyolar rahim içerisine transfer edilir.
Bu aşamadan sonra transferi gerçekleşen embriyoların rahim duvarına sağlıklı bir şekilde tutunması ve gebeliğin başlaması beklenir.
Tüm bu aşamalar son derece karmaşık ve hassas uygulamalardır.
Dolayısıyla bu süreçlerden herhangi birinde ortaya çıkan aksaklık veya başarısızlıklar, tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanmasını doğrudan etkiler.
Aşılama ve tüp bebek fiyatları, tedavinin uygulandığı merkeze göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinin deneyimli bir ekip tarafından donanımlı merkezlerde uygulanması başarı şansını doğrudan etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Dolayısıyla tedavinin tüm aşamaları için alanında öncü ve güvenilir tüp bebek merkezlerinin tercih edilmesi önerilir.
Tüm bunlara ek olarak aşılama ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilir; aşılama kolay mı, aşılama yöntemiyle ikiz olur mu, aşılamanın tuttuğu nasıl belli olur ve aşılama ücreti ne kadar gibi pek çok sorunuza doğrudan cevap alabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.