Bahceci Tup Bebek Triod Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler? | Bahçeci Sağlık Grubu

Triod Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler?

Triod Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler? Teşhis edilmemiş veya farkına varılmamış bir tiroit bozukluğu, gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca hamilelik sırasında da sorunlara neden olabilir. “Tiroit…

Triod Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler?
    

Triod Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler? Teşhis edilmemiş veya farkına varılmamış bir tiroit bozukluğu, gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca hamilelik sırasında da sorunlara neden olabilir.

“Tiroit hastalığı nasıl geçer?” sorusu bu noktada sıklıkla sorulmaktadır. Aşırı veya az aktif tiroit, kontrol altına alındığında başarılı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olabilirsiniz.

Tiroit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

“Tiroit nedir?” sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Tiroit vücudun birçok aktivitesiyle ilgili hormonları üreten, boyunda bulunan bir bezdir.

Tiroit bozukluğu, tiroit bezinin az veya fazla çalışmasına bağlı olarak hipotiroidizm ve hipertiroidizm olarak iki şekilde sınıflandırılır.

Hipotiroidizm (az çalışan tiroit), tiroit bezi tarafından üretilen bazı önemli hormonların yeterince salgılanmadığı bir durumu tanımlar.

Hipotiroidizm bazen erken evrelerinde belirgin semptomlara sebep olmayabilir. “Tiroit az çalışırsa ne olur?” sorusu da sık sorulan sorulardan biridir.

Tedavisi gerçekleştirilmeyen hipotiroidizm, zamanla birlikte obezite, eklem ağrıları, kısırlık veya kalp rahatsızlıkları gibi bir takım sağlık problemlerine yol açabilir. Hipotiroidizm teşhis etmek için tiroit fonksiyon testleri mevcuttur.

Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroit), tiroit bezinin çok fazla hormon yani tiroksin üretmesiyle ortaya çıkar. “Tiroit yüksek çıkarsa ne olur?” sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir: Hipertiroidizm rahatsızlığı oluştuğunda vücudunuzun metabolizması hızlanabilir.

Bu durum da düzensiz kilo kaybına ve hızlı ya da düzensiz kalp atımına sebebiyet verebilir. Hipertiroidizm için çeşitli tedaviler mevcuttur.

Hipertiroidizm, görmezden gelinirse ciddi sonuçlara yol açabilir. Bununla birlikte hipertiroidizm teşhis edilip tedavi edildikten sonra bireyler normal yaşantılarına devam edebilir.

Tiroit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tükenmişlik,
  • Kabızlık,
  • Kuru cilt,
  • Kilo alma,
  • Şişmiş yüz,
  • Ses kısıklığı,
  • Kas güçsüzlüğü,
  • Yüksek kan kolesterol seviyesi,
  • Kas ağrıları, hassasiyet ve sertlik,
  • Eklemlerinizde ağrı, sertlik veya şişlik,
  • Normal veya düzensiz adet görme,
  • Seyrekleşen saç.

Tiroit Gebe Kalmayı Nasıl Etkiler?

Tiroit, gebe kalmayı farklı şekillerde etkileyebilir. Hipertiroidizm ve hipotiroidizm rahatsızlıklarının gebeliği nasıl etkilediği aşağıda ayrı ayrı açıklanabilir:

Hipertiroidizm

Aşırı aktif tiroidin (hipertiroidizm) en yaygın nedeni Graves hastalığıdır. Tedavi edilmezse, gebe kalmanız zor olabilir.

Tedaviden sonra, bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, tiroit fonksiyonunu kontrol ettirmek için bir doktora görünebilirsiniz. Doktorunuz sizden kan testi veya başka diğer tetkikler yaptırmanızı isteyebilir.

Hamile kalmayı planlamıyorsanız, normal doğurganlık çok hızlı bir şekilde geri dönebileceğinden, tedavi sırasında veya sonrasında doktor önerisi ve gözetiminde bir doğum kontrol yöntemi kullanabilirsiniz.

Hamileyseniz ve Graves hastalığınız varsa (veya geçirdiyseniz) kadın doğum uzmanına tıbbi geçmişinizi söylemeniz önemlidir.

Tiroit fonksiyonunuz normale dönmüş olsa ve düşük aktif tiroit için tedavi alıyor olsanız bile kanınızda Graves antikorları olabilir ve bunlar hamileliğiniz sırasında veya sonrasında sizi ve/veya bebeğinizi etkileyebilir.

Bununla birlikte tüp bebekte tiroit rahatsızlığı görülmesi, gebe kalmadan önce değil, daha çok hamilelik sürecinde bebekte olumsuz etkilere neden olur.

Ayrıca tiroidinizle ilgilenen doktora en kısa zamanda hamile olduğunuzu söylemelisiniz. Hamilelik boyunca düzenli kontroller yaptırmanız çok önemlidir.

Erkekler açısından ise hipertiroidizm, sperm sayısında belirgin bir azalmaya neden olarak doğurganlığın azalmasına dolaylı olarak sebep olabilir.

Tiroit bozukluğu tedavi edildikten sonra sperm sayısı genellikle normale döner. İlaçlarla tedavi edilen erkekler için çocuk sahibi olmanın hiçbir riski yoktur.

Hipotiroidizm

Hipertiroidi ve gebelik birlikte olduğunda ve bu durum kontrol altına alınmadığında hem gebe kalma sürecinde hem de gebe kaldıktan sonra birtakım problemler yaşanabilir.

Tedavi edilmemiş (veya yeterince tedavi edilmemiş) bir tiroit beziniz (hipotiroidizm) varsa hamile kalmanız daha zor olabilir.

Kadınlar, anemiye (kansızlık) neden olabilecek daha uzun veya daha ağır adet dönemlerine sahip olabilir veya bu dönemler tamamen durabilir.

Erkeklerin spermleri de etkilenebilir ve tiroit hormon seviyeleri düşükse çocuk sahibi olma olasılıkları daha düşük olabilir.

Bununla birlikte, ilaç tedavisi aldığınızda ve tiroit hormon düzeyleriniz normale döndüğünde, hamile kalma veya çocuk sahibi olma şansınız önemli ölçüde artabilir.

Hamilelik planlıyorsanız, doktorunuza bildirmeli ve ideal olarak hamile kalmadan önce bir kan testi yaptırmalısınız. Alanındaki uzmanlar, levotiroksin kullanıyorsanız TSH seviyesinin ideal olarak hamilelikten önce referans aralığının alt yarısında tutulmasını tavsiye eder, çünkü bu daha az bir düşük riski ile ilişkilendirilir.

“Gebelikte TSH yüksekliği bebeğe zarar verir mi?” merak edilen sorulardan bir diğeridir. Cevabı ise şu şekilde verilebilir: Gebelikte TSH bir miktar yükselebilir. Ancak bu yükselişin doktor kontrolünde takip edilmesi gerekir.

Çünkü bu yükseliş normalden fazla olduğunda veya kontrolsüz olduğunda bebeğe zarar verebilir. Bazı hastalarda, normal referans aralığında serbest tiroksin (fT4) ile normal referans aralığının üzerine yükselen TSH konsantrasyonları vardır.

Bu, subklinik hipotiroidizm olarak bilinen bir durumdur. TSH normalin üzerine çıkmışsa ve halihazırda tedavi görmüyorsanız, hamilelik sırasında bebeğin zarar görmemesi için levotiroksin replasmanına ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz size bu konuda tavsiyede bulunur.

Hamilelikte Tiroit Değerleri Ne olmalı?

Yetersiz tedavi edilen gebelikte tiroit ve hipotiroidizm, olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Tiroit hormon gereksinimleri gebelikle birlikte artar ve önceden hipotiroidizmi olan birçok kadın, gebeliğin ilk üç ayında tiroit hormon dozlarında bir artışa ihtiyaç duyar.

“Hamilelikte tiroit değerleri ne olmalı?” sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, gebeliğin ilk trimesterinde TSH düzeylerinin 0,1-2,5 mIU/ml; ikinci trimesterda 0,2-3,0 mIU/ml ve son trimesterde 0,3-3,0 mIU/ml arasında tutulmasını önermektedir (9).

Hamilelikte Tiroit İlaçları Kullanılır mı?

Bireyler tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biri de “Tiroit hastaları hamile kalmak için ne yapmalı?” şeklindedir. Böyle bir durumda öncelikle yüksek veya düşük Tiroidin kontrol altına alınması gerekir.

Özellikle gebelikte TSH yüksekliği yaşayanlar bununla ilgili doktorlarıyla iletişime geçebilirler.

“Tiroit ilaçları hamilelikte kullanılır mı?” sorusu ise şu şekilde cevaplanabilir: Aktif hipertiroidiniz varsa hamileliğiniz sırasında tiroit ilaçları almanız gerekebilir.

Bu ilaçlar plasentayı geçebilir. Bu nedenle bebeğinizin etkilenme olasılığını azaltmak amacıyla mümkün olan en düşük doz reçete edilir. Tedavi edilmeyen hipertiroidizm, hamilelikte yüksek tansiyon komplikasyonlarına, bebeğin yetersiz büyümesine ve erken doğuma neden olabilir.

Hipotiroidizmde ise bebeğe yeterli tiroit hormonu sağlamak için hamilelik sırasında, özellikle ilk 20 hafta boyunca daha yüksek dozlarda antitiroid ilaçlara ihtiyaç duyabilirsiniz.

İlaç kullanıyorsanız, gebelik testiniz pozitif olur olmaz dozunuzda yeni bir ayarlama önerilebilir. Uygun olan dozunuzun ayarlanabilmesi ve takip edilebilmesi için hamileliğiniz boyunca düzenli kan testleri yaptırmalısınız.

Tiroit Düşüğe Neden Olur mu?

“Hamilelikte tiroit bebeğe zarar verir mi?” sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Araştırmalar, düzensiz ve bozulmuş bir tiroite sahip olmanın bazı gebelik kaybı türleri ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.

Subklinik hipotiroidizm (SCH), her ikisi de daha sonra gebelik kaybıyla sonuçlanabilecek plasental ayrılma ve erken doğum riskinde artışa neden olabilir.

Hem subklinik hipotiroidizm hem de tiroit otoimmünitesi olan kadınların gebeliklerinin 4. ve 8. haftaları arasında düşük yapma riskinde artış olabilmektedir.

Tiroidiniz az çalışıyorsa, doktorunuz önerileri doğrultusunda ve doktor kontrolünde levotiroksin adı verilen sentetik bir tiroit hormonu ile tedavi olabilirsiniz.

Hamile kalmadan önce zaten levotiroksin kullandıysanız doktorunuz, normal tiroit fonksiyonunu korumak için hamileliğiniz sırasında ilaç dozunuzu artırabilir.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Benim 7 yıl önce trioidlerim alındı. Şimdi eotrox 125 ml kullanıyorum. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyorum. Tsh değerim 0,4 bu iyimidir sizce.

    19 Mart 2023 / 10:07
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba, 

      Troid hormonu düşük görünüyor bunun dışında yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizden doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme için randevu alabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi 

      27 Mart 2023 / 20:46
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: