Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Testostoron Hormonu Nedir? Kadınlarda Testostoron Hormonu; Hormonlar, vücudun büyüme ve gelişme gibi değişimlere ayak uydurmasını sağlayan moleküllerdir. Testosteron da üreme sistemindeki organların olgunlaşmasından ve işlev görmesinden sorumlu bir hormondur.
Testosteron, erkek üreme sistemi için kritik öneme sahip bir hormondur. Testosteron, erkeklerde testis adı verilen yapılarda üretilir.
Bu hormonun üretimi ergenlik (puberte) ile ciddi ölçüde artmaya başlarken 30 yaşından itibaren üretim azalmaya başlar.
Hormonlar, aynı zamanda vücuttaki değişimler için haberci görevi gören kimyasal moleküllerdir. Testosteron hormonu da erkeklerde yüz, koltuk altı ve kasıklarda kıllanma, ses kalınlaşması, omuz gelişmesi gibi ikincil cinsiyet karakterlerinin gelişmesinden sorumludur.
Testosteronun bir diğer temel görevi sperm üretimidir. Erkeklerde testosteron düzeyi düşüklüğü, sperm sayısında azalmaya neden olabilir. Testosteronun en önemli etkilerinden biri de cinsel isteği artırmasıdır.
Testosteron bir üreme hormonu olmasına rağmen vücutta üreme dışında etkileri de vardır. Bu etkilerin bir kısmı şu şekildedir:
Vücuttaki testosteron düzeyi beyin ve hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Testosteron düzeyleri 30 yaşından sonra yaşla birlikte azalması normaldir.
Ancak ‘’Genç yaşta testosteron eksikliği neden olur?’’ sorusu sorulabilir. Testislerin travma ile yaralanması, kemoterapi veya radyoterapi almak, siroz, böbrek hastalığı, alkolizm gibi sağlık sorunları testosteron düzeyinin yaştan bağımsız olarak azalmasına yol açabilir.
Erkeklerde testosteron eksikliğinde görülen belirtiler şu şekildedir:
Erkeklerde genç yaşta testosteron düşüklüğü infertiliteye (kısırlığa) sebep olabilir. Hormon eksikliği nedeniyle infertilite başta olmak üzere çeşitli problem yaşayan hastalara, testosteron replasman tedavisi başlanabilir.
Bu tedavide testosteron hastaya ağızdan hap şeklinde veya enjeksiyon şeklinde verilebilir. Testosteron iğnesi veya diğer tedavi yöntemleri uygulanan hastalarda, cinsel isteğin artması, kasların güçlenmesi gibi sonuçlar elde edilebilir.
Ancak testosteron replasman tedavisinin yağlı cilt, testis hacminde küçülme, sıvı yüklenmesi, sperm üretiminde azalma gibi yan etkileri de olabilir. Yan etki riskini azaltmak için replasman tedavisi alan hastanın testosteron düzeyleri yakından takip edilmelidir.
Testosteron düzeyinin gereğinden fazla yükselmesi, vücuttaki çeşitli geri bildirim mekanizmalarını uyararak testosteron üretimini azaltabilir.
Tedavi süresince düzenli ve sık aralıklarla hormon düzeylerine baktırmak, yan etki görülme ihtimalini azaltmaya yardımcıdır.
Testosteron, erkek üreme hormonu olmakla birlikte kadın vücudunda da az miktarda üretilir. Kadınlarda testosteron üretimi, yumurtalıklar başta olmak üzere böbrek üstü bezleri, yağ ve cilt hücrelerinde gerçekleşir.
Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da testosteron düzeyleri ergenlikle birlikte artmaya ve 30 yaşından sonra azalmaya başlar. Normal şartlarda kadınlardaki testosteron düzeyi erkeklere göre çok daha düşüktür.
Testosteronun kadın vücudundaki etkileri, cinsel isteğin (libidonun), kemik yoğunluğunun ve kas gücünün artması şeklindedir.
Kadınlarda düşük testosteron düzeyleri, cinsel isteğin azalmasına, kemik yoğunluğunun düşmesine, ruh halinin depresifleşmesine yol açabilir.
Menopoz veya yumurtalıkların alınması gibi durumlar sonucu testosteron düzeyi düşen kadınlara, düşük doz testosteron uygulanması yapılabilir. Bu grup kişilerde testosteron uygulamasının nasıl sonuç verdiğine dair ise şu an için kesin bir sonuç yoktur.
Kadınlarda testosteron hormonu üretimi bazı rahatsızlıklar sonucunda artabilir. ‘’Peki kadınlarda testosteron hormonu nasıl artar?’’ sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir:
Hirsutizm: Hirsutizm, kadınlarda yüz, kol, göğüs, sırt gibi bölgeler başta olmak üzere vücut genelinde artmış kıllanmayla karakterize bir hastalıktır.
Hirsutizmde kıllanmadaki artış, hormonal bozuklukların sonucunda oluşur. Androjen hormonu düzeylerinin fazla olduğu bu rahatsızlığın gelişiminde genetik faktörler rol oynar.
Polikistik Over Sendromu (Polycystic Ovary Syndrome, PCOS): PCOS, üreme çağındaki kadınları etkileyen ve yaygın görülen hormonal bir hastalıktır. PCOS hastaların androjen hormonu seviyelerinde artış mevcuttur.
PCOS hastalarında yumurtalıklar genişlemiş haldedir ve çok sayıda folikül üretir. Ancak bu yumurtalıklardan düzenli olarak yumurta salımı gerçekleşmez.
Dolayısıyla hastada düzenli ovulasyon (yumurtlama) görülmez. PCOS varlığında, düzensiz, seyrek veya uzun süren adet kanamaları görülebilir. PCOS’ta da hirsutizmde olduğu gibi atmış kıllanma sorunu vardır. PCOS hastaları Tip 2 diyabet, obezite gibi metabolik hastalıklar açısından da risk altındadır.
Konjenital Adrenal Hiperplazi (KAH): Konjenital adrenal hiperplazi, böbrek üstü bezlerini etkileyen genetik hastalığa verilen genel addır.
Adrenal bezler ya da diğer adıyla böbrek üstü bezleri, vücutta genel metabolizmayı etkileyen kortizol ve kan basıncını düzenleyen aldosteron gibi çok önemli hormonların sentezinden sorumludur.
Böbrek üstü bezleri, bu hormonların yanı sıra testosteron da üretir. Bu bezlerde üretilen hormonlar, tek bir öncül maddeden sentezlenir. Konjenital adrenal hiperplazili hastalarda öncül maddeden çeşitli hormonların üretimini sağlayan enzimlerin biri eksik olur.
Bu eksiklik, kortizol üretiminin düşmesine ve dolaylı olarak da testosteron üretiminin artmasına yol açar. Çokça merak edilen “Kadınlarda testosteron fazlalığı neden olur?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.
Kadınlarda testosteron düzeylerindeki fazlalık, fiziki görünümü ve genel sağlığı etkileyebilir. “Testosteron hormonu artınca ne olur?” sorusuna ayrıntılı olarak cevap verilebilir. Kadınlarda yüksek testosteron belirtileri şu şekildedir:
“Kadınlarda testosteron fazlalığı nasıl anlaşılır?” ya da “Testosteron hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?” soruları da sıkça sorulur. Testosteron yüksekliğini ya da düşüklüğünü anlamak için kan örneğinden hormon düzeylerine bakılması yeterli olur.
Genel olarak kadınlardaki testosteron düzeyi, erkeklerinkinin %5-10’u kadardır. Yetişkin kadınlarda normal testosteron değerleri, 8 ng/dL ile 60 ng/dL arasında değişir. Bu aralığın altındaki değerler, testosteron eksikliği, üstündeki değerler ise testosteron fazlalığı olarak tanımlanır.
Kadınlarda testosteron yüksekliği ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merabalar serbest testosteron 4,53 yüksek olarak çıktı gebe kalmaya bir engeli varmıdır?
Bn 21 yaşındayım total testosteron 74 çıktı pkos var ne yapmalıyım çok sıkıldım bu durumdan
Merhaba,
Polikistik over sendromu tanılı kadınlarımızda hormon değerleri farklılık gösterebiliyor. Uzman bir kadın doğum uzmanı ile görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi