Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu?

Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu?

Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu?
16.09.2021 0

Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu? Rahim, karnın alt kısmında bulunan armut şeklinde, içi boş bir organdır. Gebelik sırasında fetüsün büyüdüğü yerdir. Normalde vajina dik pozisyonda değildir.

Sırtın alt kısmına doğru açılı durur. Rahim ise çoğu kadında karnın önüne doğru eğik ve mesanenin üzerine eğilmiş durumdadır. Bazı kadınlarda ise rahim tam dik pozisyonda bulunabilir.

Ters Rahim Nedir?

Rahmin alt sırta bakacak şekilde eğik durmasına ters rahim denir. Tıp dilinde “Retrovert uterus” olarak adlandırılır. Yani rahim öne doğru açılı değil, geriye doğru açılı durur. Buna ters rahim denir. Kadınların yaklaşık dörtte birinde görülebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Ters Rahim Neden Olur?

Ters rahim farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Başlıca nedenler şunlardır:

Pelvik kasların zayıflığı: Doğumdan veya menopozdan sonra rahmi destekleyen pelvik kaslarda gevşeme ve zayıflama olabilir. Bu durumda rahim geriye doğru eğilebilir.

Rahmin çok büyümesi: Gebelik, myomlar (rahmin iyi huylu urları) ve tümörler nedeniyle rahim fazla büyüyebilir. Bu durumda da ters rahim oluşabilir.

Pelviste yapışıklıklar: Geçirilmiş pelvik ameliyatlar, endometriozis ve geçirilmiş enfeksiyonlar nedeniyle pelvis bölgesinde yapışıklıklar olabilir. Bu durumda ters rahim meydana gelebilir. Endometriozis rahim iç duvarını örten dokunun rahim dışında çoğalmasıdır. Yumurtalıklar üzerinde, bağırsaklarda ve pelvik boşluğun herhangi bir yerinde endometriozis gelişebilir.

Adet dönemlerinde oluşan hormonal değişimle birlikte endometrial doku büyür, kalınlaşır ve parçalanır. Sonuçta ağrı, yara dokusu, pelvik organların birbirine yapışmasını sağlayan yapışıklıklar, adet sırasında ağrı ve doğurganlık sorunları ortaya çıkabilir. Ters rahim genellikle endometriozis esnasında oluşan yapışıklıklar nedeniyle meydana gelir.

Pelvik inflamatuar hastalık, kadın üreme organlarının bir enfeksiyonudur. Kadın üreme organları pelvik boşluk adı verilen yerde yerleşim gösterir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, klamidya ve bel soğukluğu pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir. Pelvik inflamatuar hastalık hemen tedavi edilmesi gereken acil bir hastalıktır ve hayatı tehdit edebilir.

Pelvik inflamatuar hastalık geçirdikten sonra pelvis boşluğunda yapışıklıklar oluşabilir. Bu yapışıklıklar rahmin normal pozisyonunu bozarak ters rahim oluşmasına neden olabilir.

Fibroidler kadınların rahminde oluşan anormal doku büyümeleridir. Leiomyom, miyom veya fibrom olarak adlandırılırlar. Adet döngüsü fibroidlerin çok büyümesine neden olabilir. İleri düzeyde büyük boyutlara ulaşabilirler. Fibroidler karında ve sırtta ağrı, şiddetli adet sancısı, karında basınç ve dolgunluk hissi ve seks sırasında ağrıya neden olabilirler. Fibroidler çok büyürlerse rahim postürünü bozarak ters rahime neden olabilirler.

Genetik: Bazı insanlar doğuştan ters rahim ile dünyaya gelebilirler.

Ters Rahim Belirtileri Nelerdir?

Ters rahim bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmaz. Durumlarının farkında olmadan yaşamlarını sürdürebilirler. Bazı kadınlarda ise aşağıda sıraladığımız belirtiler görülebilir:

  • Cinsel ilişki sırasında vajina ve belde ağrı
  • Ağrılı adet görme
  • Adet dönemlerinde tampon yerleştirirken zorlanma
  • Sık idrara çıkma ve idrar kesesi üzerinde basınç hissi
  • Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları
  • İdrar kaçırma

Ters Rahim ve Cinsellik

Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz. Ancak ters rahim nedeniyle cinsel ilişki ağrılı olabilir. Kadının üstte olduğu cinsel pozisyonlarda ağrı daha belirgindir. Bu durumda pozisyonu değiştirmek ağrıyı hafifletebilir.

Ters Rahim Hamileliğe Engel mi?

Ters rahim sanılanın aksine bir kadının hamile kalma yeteneğini etkilemez. Ters rahim nedeniyle hamileliğin ilk aylarında idrar kesesi üzerinde fazla baskı oluşabilir. Bu nedenle gebeler idrara çıkarken zorluk ve idrar kaçırma problemi yaşayabilirler. Bazı gebelerde ise ters rahim sırt ağrısına neden olabilir.

İlk 3 aylık dönemden sonra rahim büyür ve normalde olduğu gibi öne eğik pozisyonunu alır. Bazı gebelerde bu düzelme olmaz. Bu durum sıklıkla pelvik yapışıklıkları olan kadınlarda görülür.

Rahim öne doğru kaymazsa gebenin düşük yapma riski artabilir. Az sayıda vakada büyüyen rahim pelvik kemiğe takılabilir. Buna ‘’Hapsolmuş rahim’’ denir. Bu vakalarda sıklıkla idrar yapma problemlerine rastlanır.

Ters Rahimde Nasıl Hamile Kalınır?

Ters rahimi olan kadınlar normal yolla gebe kalabilirler.

Ters Rahim Nasıl Teşhis Edilir?

Ters rahim rutin jinekolojik muayene esnasında tespit edilebilir. Bu muayene esnasında kadın doğum uzmanı vulva, vajina, serviks, yumurtalıklar, rahim, rektum ve pelvisi kontrol eder. Bazı hastalara smear alırken tanı konur. Hasta ağrılı cinsel ilişki nedeniyle doktora müracaat etmişse yapılan incelemeler sırasında tanı konabilir.

Ters Rahim Tedavisi

Ters rahim kadında sorunlara neden oluyorsa tedavisi gereklidir. Tedavide kullanılan yöntemler şunlardır:

Altta yatan endometriozis, myom veya pelvik yapışıklık varsa bunların tedavisi. Kadın doğum uzmanları bazen rahimi bazı manüplasyonlar yaparak düzeltebilirler.

Egzersizler: Rahmi dik pozisyonda tutmak için onu tutan bağları ve tendonları güçlendirmek gerekir. Bunun için hekimler hastalarına bazı egzersizler önerirler. Bunlardan biri Kegel egzersizleridir.

Peser cihazı: Plastik veya silikondan yapılmış küçük aletlerdir. Rahmi dik pozisyonda tutmak için vajinaya yerleştirilerler. Peser cihazı geçici veya kalıcı olarak vajinaya yerleştirilebilir. Ancak uzun süre kullanımda enfeksiyona yol açtığı gözlenmiştir.

Cerrahi tedavi: Bazı durumlarda ters rahimi düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyatlar rahimi asmak ve dik pozisyona getirmek için yapılır. Laparoskopik olarak yapılabileceği gibi vajinal yöntemle veya karından girilerek yapılabilir. Rahim yükseltme ameliyatları yapılan diğer bir ameliyat çeşididir. Genellikle laparoskopik olarak yapılır.

Hormon tedavisi: Hormon tedavisi verilerek vücuttaki östrojen hormonu azaltılabilir. Ayrıca endometriozis gibi durumlarda hormon tedavisi uygulanır.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

  • Cinsel ilişki sırasında özellikle bazı pozisyonlarda çok ağrınız oluyorsa,
  • Adet sancılarınız çok fazlaysa,
  • Gebeyseniz ve idrar yapmada zorluk çekiyorsanız,
  • Hamileliğiniz süresince idrar keseniz üzerinde çok fazla basınç hissediyorsanız,
  • Hamileliğiniz ile birlikte idrar kaçırmaya başladıysanız,

Hamileliğiniz ile birlikte şiddetli kabızlık problemi yaşıyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına müracaat etmelisiniz. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Ters Rahim Nedir, Hamileliğe Engel Olur mu?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.