Bahceci Tup Bebek

Sperm DNA Hasarı Nedenleri ve Tedavisi

Sperm DNA Hasarı Nedenleri ve Tedavisi; Spermlerde DNA hasarı bulunması, erkek kısırlığının temel sebeplerinden biridir. Döllenme oluşumunu engelleyen başlıca faktörlerden biri olan DNA hasarı,…

Sperm DNA Hasarı Nedenleri ve Tedavisi
    

Sperm DNA Hasarı Nedenleri ve Tedavisi; Spermlerde DNA hasarı bulunması, erkek kısırlığının temel sebeplerinden biridir. Döllenme oluşumunu engelleyen başlıca faktörlerden biri olan DNA hasarı, spermlerin taşıdığı DNA zincirinde yapısal bir bozukluk olması anlamına gelir.

Meninin yoğunluğundan, morfolojisinden ve sperm motilitesinden bağımsız bir şekilde oluşabilen DNA hasarları, yalnızca DNA hasar testinde ortaya çıkar. Bu nedenle de erkekte kısırlık şüphesi bulunuyorsa ve sebebi henüz tespit edilemediyse, DNA hasar testi yapılması tavsiye edilir.

Sperm DNA Testi Nedir?

Hamilelik, babadan gelen spermlerin annede bulunan olgunlaşmış yumurtalardan birini döllemesiyle gerçekleşir. Yumurtanın döllenmesi ve hamileliğin gerçekleşmesi için, hem spermde hem de yumurtada sağlıklı bir DNA zinciri bulunması gerekir. DNA, insanların genetik kodudur ve her hamilelikte anne ve babanın genetik mirası, DNA zincirleri sayesinde bebeğe aktarılır.

Bebeğin vücudundaki her türlü özellik, DNA’lar aracılığıyla kendisine aktarılan gen havuzunun çeşitli kombinasyonlarıyla ortaya çıkar. Sperm DNA hasar testi ise, erkeğin spermleri aracılığıyla yumurtaya aktardığı DNA zincirinde herhangi bir bozukluk bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla uygulanır.

Sperm DNA Hasarı Neden Olur?

Sperm DNA hasarı, çeşitli faktörlerden oluşabilen bir sağlık sorunudur. Spermde DNA hasarı bulunmasının temel sebebi, genetik mirastır. DNA bozukluklarının önemli bir bölümü, büyük oranda kalıtımsal yolla nesilden nesile geçer. DNA hasarları, çeşitli kötü alışkanlıklardan ve rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Spermlerde DNA bozukluğu oluşmasına yol açan faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Sperm DNA hasarına yol açan hastalıkların başında testisin toplardamarlarının genişlemesi ve testiste toksik maddelerin birikimine neden olan Varikosel hastalığıdır.
  • Sperm hasarına yol açan diğer önemli faktörlerin başında sigara, alkol ve madde kullanımı yer alır. Sağlığa zararlı bağımlılıklar, spermlere ciddi oranda zarar verir.
  • Yüksek kafein tüketimi de spermlerde ciddi hasara yol açabilir. Uzun süre boyunca zararlı oranlarda kafein tüketen erkekler, DNA hasarıyla karşılaşabilir.
  • Çeşitli ilaçların doktor gözetimi olmaksızın kullanılması da spermlerdeki DNA zincirinde bozulmalara sebep olabilir.
  • Spermlerde hasara yol açan faktörlerden biri de radyasyondur. Cep telefonu, bilgisayar, kablosuz internet modemi gibi cihazlara çok fazla maruz kalınması, DNA yapısında sorunlar oluşmasına neden olabilir.
  • Zehirli kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmak da DNA hasarıyla sonuçlanan sağlık sorunları doğurabilir.

Sperm DNA Hasarı Nasıl Tespit Edilir?

Spermlerde bulunan DNA hasarları, yalnızca hasar tespit testleriyle ortaya çıkar. Sperm morfolojisinin kontrolü için yapılan testler, spermlerin yoğunluğunu, hareketliliğini ve sayısını kontrol eder.

DNA hasarları ise morfolojisinde ve hareketliliğinde herhangi bir eksiklik bulunmayan spermlerde bile oluşabilir. Bu nedenle sperm motilitesini ve şeklini analiz eden testlerin olumlu şekilde sonuçlanması, spermlerde DNA bozukluğu bulunmadığı anlamına gelmez.

Bu yüzden infertilite şüphesi bulunan ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan erkeklerde DNA hasar testi ve spermlerinde DNA bozukluğu bulunuyorsa derhal tedaviye başlaması tavsiye edilir.

Sperm DNA Hasarına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Sperm DNA hasar tedavisi, ağırlıklı olarak DNA bozukluğuna yol açan faktörün ortadan kaldırılması ve erkeğe çeşitli takviyeler verilmesiyle uygulanır. Bu süreçte erkeğin doğal ve dengeli bir beslenme programı uygulaması da tedavinin başarılı şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Bu noktada, tüketeceğiniz gıdaların yalnızca destek olduğunu ve DNA hasarını gideren asıl faktörün tedavi yöntemi olduğunu unutmamanız gerekir. Kimi hastalar, DNA problemlerini yalnızca beslenme yoluyla gidermeye çalışsa da bu tutum, büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanır. Tedaviye ek olarak tüketebileceğiniz yiyecek seçenekleri ise şöyledir:

  • Organik et, tavuk ve balık seçenekleri,
  • Yeşil yapraklı sebzeler,
  • Portakal, greyfurt, çilek gibi C vitamini içeren meyveler,
  • Kırmızı biber, brokoli, Brüksel lahanası gibi vitaminli gıdalar,
  • Yumurta, kuruyemiş gibi demir içerikli yiyecekler,
  • Kuru fasulye, karnabahar, pancar gibi folik asit içeren besinler.

Sperm DNA Hasarı Tedavisi Nasıl Olur?

Sperm DNA hasarı tedavisinde ilk olarak problemin kaynağı tespit edilir. Eğer DNA hasarı sigara, alkol, kimyasal madde gibi belirgin bir sebepten kaynaklanıyorsa, soruna yol açan maddenin tüketimi bırakılır ve bu sayede doğal yollarla hasarsız sperm üretimi desteklenir. Bu yöntem işe yaramazsa ya da DNA hasarı farklı sebeplerden kaynaklanıyorsa, aşağıdaki yöntemler uygulanır.

Sperm DNA hasarında tercih edilen en etkili tedavi yöntemlerinden biri varikosel ameliyatıdır. Varikosel varlığında uygulanan ve en etkin ameliyat yöntemi olan mikroskopik varikosel ameliyatı, sperm kalitesini yükseltir ve DNA hasarlarını büyük oranda giderir. Eğer testislerde herhangi bir problem tespit edilemiyorsa, antioksidan tedavisi ile DNA hasarı giderilebilir.

Spermlerdeki DNA’ların yapısal bozukluğa uğramasının temel sebepleri arasında enfeksiyonlar da bulunur. Enfeksiyonların yol açtığı sperm DNA hasarlarının giderilmesi için antibiyotik tedavisi tercih edilir.

Sperm DNA Testi Fiyatı Ne Kadardır?

Sperm DNA testi fiyatı, işlemin uygulanacağı merkeze ve işlem esnasında yapılacak tetkiklere göre farklılık gösterir. DNA hasar testleri esnasında, doktorunuzun uygun gördüğü ek işlemler de yapılabilir ve bu işlemler, DNA hasar testinin fiyatını etkileyebilir.

DNA hasar testleri, kimi zaman DNA motilite testleriyle ve kan analizleriyle aynı anda uygulanabilir. Bu durumlarda her testin fiyatı ayrı şekilde hesaplanır ve tek seferde tahsil edilir.

Eğer siz de DNA hasar testi yaptırmak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’yle iletişim kurabilir; hamilelik, tüp bebek işlemi ve doğum süreciyle ilgili tüm konularda bizden destek alabilirsiniz.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: