Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Prolaktin, süt hormonu olarak da bilinen ve temel görevi emziren annelerde süt üretiminin sağlanması olan bir hormondur. Bazı durumlarda kanda yükselerek hiperprolaktinemi adı verilen prolaktin yükselmesi durumuna neden olabilir.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bu problem beraberinde birtakım farklı sağlık sorunlarına da yol açabilmesi nedeniyle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Prolaktin hormonu nedir, süt hormonu nedir gibi sorular özellikle hormon testi yaptırmış ve bunun sonucunda prolaktin seviyesinin yüksek olduğunu öğrenmiş kişiler tarafından sıklıkla sorulan sorulardır.
Bir hormon türü olan prolaktin, beynin alt kısmında bulunan nohut büyüklüğündeki hipofiz bezinden salgılanır. Bu hormonun en temel görevi, gebelik döneminde 2. aydan itibaren göğüslerde bulunan meme bezlerini uyararak süt üretimi yapabilecek hale getirilmesidir.
Bu nedenle gebelik sürecinde, doğum sonrasında lohusalık ve emzirmenin devam ettiği süreçlerde kandaki seviyeleri yüksek seyreder.
Aynı zamanda hormon, gebe kadınlarda yumurtlamayı baskılayarak menstrüasyon (adet) görmeyi de engeller. Doğum sonrasında kandaki seviyesinin yüksek olması aynı zamanda yeni bir gebeliğin gerçekleşme ihtimalini azaltır, süt üretimini destekler.
Kadınların yanı sıra erkeklerde de az miktarda prolaktin salgılanır ve sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesinde görev yapar.
Gebelik döneminde ve sonrasında hem meme bezlerinin gelişimi hem de süt üretiminin devam etmesi için prolaktin seviyesinin yüksek olması gerekir ve bu süreçteki bireylerde prolaktin yüksekliği normal ve olması gereken bir durumdur.
Fakat gebe olmayan kadınlarda prolaktin yüksekliği, birtakım sağlık sorunlarının varlığını işaret eder. Prolaktin hormonunun salgılandığı yer olan hipofiz bezinde oluşan iyi huylu tümörler, polikistik over sendromu (PKOS), bazı tiroid, karaciğer ve böbrek hastalıkları prolaktin yüksekliği nedenleri arasında yer alan sağlık sorunlarıdır.
Aynı zamanda ağır egzersizler, uyku düzeninin bozulması, stres, antidepresan ilaç kullanımı, dar iç çamaşırı kullanımı, meme ucunun sürekli olarak uyarılması, kanser ve dengesiz beslenme de prolaktin hormonu neden yükselir sorusunun cevapları arasında yer alır.
Prolaktin yüksekliği belirtileri çoğu kişide benzer şekilde kendini gösterir. Bunlardan ilki adet düzensizliği veya adet görememe sorunudur.
Fakat endokrinolojik ve jinekolojik pek çok hastalık adet döngüsünde bozukluklara yol açtığından bu tarz bir şikayetle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerde sorunun nedenini belirlemeye yönelik gerekli tanı testleri yapılmalıdır. Adet düzensizliğinin haricinde süt hormonu yüksekliği sorunu olan kişilerde görülebilecek en yaygın belirtiler şunlardır:
Vücut fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde yerine getirilebilmesi için hormonal dengenin yerinde olması oldukça önemlidir. Bu nedenle her hormonun yüksekliği ve düşüklüğünde olduğu gibi prolaktin hormonu yüksekliği de vücutta birtakım işleyiş bozukluklarına yol açar.
Bu soruna sahip olan kişiler tarafından prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı, süt hormonu yüksekliği nelere sebep olur gibi soruların cevapları sıklıkla merak konusu olmaktadır.
Süt hormonunun yüksek olması, gebe olmayan ve emzirmeyen kadınlarda menstrüasyon siklusunda bozukluklara ve hormon seviyesi çok yüksek ise adetten kesilmeye neden olur. Bu durum aynı zamanda gebe kalamamaya (kısırlık) da yol açar. Bu hastalarda en yaygın olarak görülen ikinci sorun ise göğüsten süt veya süt benzeri sıvı gelmesidir. Prolaktinin yüksek olduğu durumlarda göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Aynı zamanda cinsel istek azalır, vajinal salgıların üretimi azalır buna bağlı olarak cinsel ilişkiden kaçınma ve ilişkinin ağrılı olması sorunları baş gösterebilir. Tüm hastalarda olmasa da bu sorunu yaşayan bireylerin bir kısmında beslenme düzeninde bir değişiklik olmamasına karşın kiloda artış gözlenebilir.
Emziren annelerde tam bir korunma sağlamasa da korunmamaya karşılık gebe kalamamanın nedeni prolaktin hormonunun yüksek olmasıdır. Prolaktin hormonunun yüksek olması, yumurtlamanın baskılanmasında doğrudan etkilidir.
Bu nedenle gebe veya emzikli olmayan kadınlarda bu hormonun yüksekliği, gebeliğe engel olabilir. Bu durum, hormonun ne derecede yüksek olduğu ile ilişkilidir.
Süt hormonu seviyelerinin hafif yüksek olması gebeliğe engel olmayabilirken bazı aylarda yumurtlamayı baskılayacak kadar yükselmesi gebeliğin önünde engel teşkil edebilir.
Bu nedenle gebe kalmak isteyen ve süt hormonu yüksekliği sorunu olan kadınlarda hormon seviyelerinin düşürülmesine yardımcı ilaçların kullanılması gerekebilir.
Prolaktin hormonunun kandaki seviyesinin kaç olması gerektiği cinsiyet faktörü ve kadınlarda gebe olup olmama veya emzirme durumlarına bağlı olarak değişir.
Prolaktin hormonu kaç olmalı diye merak edenler için bu hormonun kandaki normal seviyelerine ilişkin bilgi vermekte fayda vardır. Gebe olmayan kadınlarda prolaktinin kandaki seviyesi 2-29 ng/dL, gebelerde gebeliğin hangi döneminde olunduğuna göre farklı değer aralıkları belirtilmekle birlikte genel anlamda 10-209 ng/dL, erkeklerde ise 2-18 ng/dL aralıklarında olması normal olarak kabul edilir.
Hormon seviyesinin bu aralıkların üzerinde olması hiperprolaktinemiyi, altında olması ile prolaktin düşüklüğü yani hipoprolaktinemiyi işaret eder. Her iki durumda da bu durumun nedeninin araştırılması ve nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak tedavi planı uygulanması gerekir.
Süt hormonu nasıl düşürülür sorusunun cevabı, hastalığın temelinde yatan soruna göre farklılık gösterir. Hormon seviyesindeki yüksekliğin nedeninin belirlenmesi, hipoprolaktinemi tedavisinde başlangıç aşamasını oluşturur.
Bu sorunu yaşayan hastaların bir kısmında stresi azaltmaya yönelik önlemler alınması, uyku düzeninin sağlanması, sağlıklı beslenme ve dar iç çamaşırı kullanımından kaçınmak gibi önlemlerle hormon seviyelerinin normale indirgenmesi mümkün olabilmektedir.
Hipofiz bezinde tümör olup olmadığı araştırılmalı, böyle bir durum tespit edildiği takdirde tümörün boyutuna göre hekim tarafından önerilecek tedavi planı uygulanmalıdır.
Bu tedavi kitlenin boyutuna bağlı olarak ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon şeklinde olabilir. Buna ek olarak gerekli ultrasonografik incelemeler yapılarak kadın üreme organlarına ilişkin polikistik over sendromu ve benzeri bir hastalığın bulunup bulunmadığı araştırılmalı, böyle bir sorun tespit edilirse buna yönelik tedavi uygulanmalıdır.
Sonuç olarak hormonun yüksekliğine neden olan faktörün belirlenmesi ve bu faktörün ortadan kaldırılmasına yönelik gereken önlemlerin alınması, prolaktin hormonunun düşürülmesinde izlenmesi gereken yoldur.
Prolaktin hormonu, yalnızca kadınlara özgü bir sağlık problemi olmayıp erkeklerde de görülebilen bir sorundur. Süt hormonu olarak da adlandırılan prolaktin erkeklerde sperm üretiminde önemli görevlere sahiptir.
Erkeklerde prolaktin yüksekliği kısırlık, cinsel istek ve arzunun azalması, cinsel ilişkide başarısızlık, sertleşme sorunları gibi belirtilere neden olur.
Aynı zamanda bu hormonun yüksekliği erkeklerde jinekomasti olarak da adlandırılan göğüslerde büyüme sorununa da yol açabilir. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de bu hormonun yüksekliğine yönelik olarak uygulanacak tedavide prolaktin yüksekliğinin nedeninin belirlenmesi esastır.
Hekim tarafından gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda hipofiz bezinden prolaktin hormonu üretimini baskılayan ilaçların kullanımı ile hormon seviyelerinin normal seviyelere indirilmesi mümkün olabilmektedir.
Prolaktin hormonu seviyenizi öğrenmek istiyorsanız ya da prolaktin yüksekliği sorunu ile mücadele ediyorsanız, tedavi olmak ve bu hastalıkla ilgili tüm sorularınızın yanıtları için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
72 thoughts on “Prolaktin Yüksekliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?”
1 2 3 … 7 SonrakiMerhabalar 2 aylık bebeğim var emziriyorum prolaktin seviyem 35,70 çıktı düşük mü sizce ?
Merhaba Feryal Hanım,
Prolaktin değeriniz çok düşük görünmüyor. Doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba.36 yaşındayım prolaktin degerim 131 çıkmış ne yapmalıyım neden olabilir?
Merhaba,
Hipofiz bezinin fazla çalışmasından dolayı yükseklik görünüyor. Nöroloji doktoruna başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 43 yaşındayım bekarım daha önce evlilik yapmadım.bu yaşıma kadar 4yıl önce bir kere sadece adetim gecikti doktora gittim prolaktinim yüksek çıkmış yeni farkettim ve bana herhangi bir tedavi söylenmedi 1,5yıl sonra beyin rantımda hipofiz bezimin normal olduğuna dair raporum çıktı.şimdi adetim 15 gün önce oldum öncesinde 4-5gğn kahverengi akıntım oldu.doktota gittim kan testimde prolaktinim 36,33 çıktı doktoruma 2gğn sonra gideceğim sonuç için.4yıl geçmiş değer düşmüş Yalım’da var evlilik yapıp çocuk sahibi olabilirliğin bu bir engel mi bide bu oran nötolojiye gitmemi gerektirir mi teşekkürler
Merhaba,
Değeriniz çok yüksek değil, ilaçla düşürebilir. Endişe etmeyin. Doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba Bekarım En son 22 aralıkta regl oldum 14.17ocak tarihleri arasinda lekelenmelerim oldu
Adete bir hafta vardi adet gunum gecti olmadm
1.9 subatlar arasinda lekelenmeler yine oldu iki gun adet rengi gibi geldi ama adet degildi belli
9 subatta hemen hastaneye gittim bana ultrasonla baktı endometrium 5mm falan dedi onlari duydum odasina geri gittim birsey goremedm hormon tahlilleri istemis ve aralarinda betahcg vardi beynimden vurulmusa dondum adet gunumu 19 gun gecmisti bu arada testler yapildiginda ertesi gun betahcg 0.2 cikmis prolaktin 35.5 cikmis bana ilaca gerek yok dedi dogum kontrol hapi yazdi hapimin bittigi 2 gun oldu adet olurmuyum cok endiseleniyorm yardimci olurmusunuz prolaktn adet duzenligi ve lekelenme yaparmi
Merhaba,
Prolaktin yüksekliği adet düzensizliği yapabilir fakat düzensizliğin bir çok sebebi bulunabilir. Doktorunuzla detaylı görüşebilirsiniz, tedavinizi planlayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Prolaktinim 60 çıktı ve 20 yaşındayım dostinex kullanıyorum ama mide bulantım çok şiddetli ve geçmiyor bunun sebebi aldığım ilaç mıdır yoksa prolaktin yüksekliği mıdır ?
Merhaba,
Her ikisinden de kaynaklı olabilir. İlaç bitince şikayetleriniz geçmezse doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
23 yaşındayım prolaktinim 50 çıktı herhangi bir tedavi gerekli mi daha önce pkos için tedavi görmüştüm
Merhaba,
Tedavi gerekecektir, nöroloji doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba öncelikle 20 yaşında bekar bi bayanım.Adet düzensizliği görüyorum vücudumda çok tüylenme vardı. Doğum kontrol hapı kullandım 3 ay.o süre zarfında adet gördüm fakat ilaçlar bitince adet görmemeye başladım yapılan hormon testlerinde prolaktin seviyem 40cıktı.Ne yapmam gerek lütfen yardım edin
Merhaba,
Nöroloji doktoruna başvurmanızı öneririz. İlaç ile değeriniz düşecektir. Adet düzensizlikleriniz için kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Prolaktin değerim 36.70.Bu durum ne gibi sorunlar yaratır?Ne yapmalıyım?
Merhaba,
Çok yüksek çıkmamış fakat normal değerleri geçmiş. O yüzden nöroloji doktoruna başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Gebe kalmak istiyorum anca bekarken adet düzensizliği için Dr başvurduğumda prolaktin yüksek dendi ama tedavi falan yapılmadı şimdi gebe kalmıyorum bir yıldır evliyim yirmi yaşındayım bunun nedeni prolaktin olabilirmi?
Merhaba,
Nöroloji bölümüne başvurup prolaktin değerinizle ilgili görüşebilirsiniz. Prolaktin değeri gebeliğe birebir etkendir. Fakat yalnızca prolaktin değeri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba prolaktinim 37.3 çok mu yuksek hamile kalmak istiyorum 3 aylık evliyim çocuğum olmuyor
Merhaba,
Değerinizde yükselme görünüyor. Nöroloji doktorları ile görüşüp kadın doğum uzmanınıza başvurmalısınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar benim ilk hamile kalmayışım dokatora başvurdum var prolaktin yüksekliği var denmişti dostinex yazı ilacı bı ayda 5 kez aldım ve hemen hamile kaldım aynı ay şimdi bı gebelik düşünüyoruz yine yükselmiş mıdır acaba
Merhaba,
Doktorunuzla görüşmenizi öneririz. Size en doğru bilgiyi verecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar 24 yaşımdayım 1.5 yıllık evliyim gebelik için doktora başvurdum ve amh değerim 1.31 progesteron 6.96 tsh 1.71 ve proklaktin 51.5 çıktı proklaktin degerim yüksek mi gebe kalmama enge olur mu? cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Prolaktin hafif yüksek görünüyor, nöroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Diğer değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Ay basi olmaq ucun ne ede bilerem
Merhaba,
Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi