Bahceci Tup Bebek

Kısırlık Hakkındaki Şehir Efsaneleri Nelerdir?

Kısırlık hakkında çoğu zaman doğruluklarını sorgulayamadığımız şeyler duyarız ve bazılarımız duyduklarına körü körüne inanır. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci kısırlık hakkındaki şehir efsanelerini sorguluyor. Feminist…

Kısırlık Hakkındaki Şehir Efsaneleri Nelerdir?
    

Kısırlık hakkında çoğu zaman doğruluklarını sorgulayamadığımız şeyler duyarız ve bazılarımız duyduklarına körü körüne inanır. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci kısırlık hakkındaki şehir efsanelerini sorguluyor.

Feminist Efsanesi

“Üreme ve doğurganlığımızın kontrolü bizim elimizdedir.” Tanrı bize hayatta birçok seçim yapma özgürlüğü vermiştir ancak üreme kabiliyeti bizim elimizde değildir. Doğurganlığımızın yaş ilerledikçe dramatik olarak azaldığını kabul etmeliyiz. 20’li yaşlarda her 10 kadından biri doğurganlık sorunu yaşarken bu oran 41-45 yaş kadınlarda 5’te bir olmaktadır.

Seksist Efsanesi

“Kısırlık sıklıkla kadınların sorunudur.” Kısırlık %40 kadın, %40 erkek sorunudur. Geri kalan %20 ise ya ortak nedenli ya da nedeni bilinmeyen türdendir.

Eşitlik Efsanesi

“Kocam da en az benim kadar sıkıntı çekiyor, üzülüyor ama göstermiyor.” Erkek ve kadınların kısırlıktan kaynaklanan sıkıntıları aynı oranda yaşamadıkları hakkında bazı bilgiler mevcuttur.

Bir çalışmada, kadınların %50’si bu problemin hayatlarının en büyük derdi olduğunu söylerken, erkeklerde bu oran %10 olarak bulunmuştur. Ancak bunun her çift için geçerli olmadığını söylemeliyiz. Birçok çiftimizin bu sıkıntıyı aynı oranda yaşadığını görmekteyiz.

Enerjik Hasta Efsanesi

“Biyolojik saatim ilerliyor. Her ne kadar bir molaya çok ihtiyacım olsa da bir ay bile kayba tahammülüm yok!” Enerjinizi toplamak ve durumunuzu tekrar gözden geçirmek için tedaviye kısa bir ara vermek daha sağlıklı olabilir. Bu sürede normal bir çift gibi davranmak, eşiniz ile duygusal ve cinsel olarak normal bir dönem yaşamak iyi gelecektir. Bu sayede gelecekteki tedavilere daha da hazır olacaksınız.

Stres Efsanesi

“Stres kısırlık yapar. Gevşeyin. Tatile çıkın.” Kısırlık nadiren psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Yüzde 90’ın üzerinde vakada biz doktorlar tıbbi bir neden bulabilmekteyiz. Aslında stres kısırlığın nedeni değil, kısırlığın neden olduğu bir durumdur.

”Doktor Her Zaman En İyisini Bilir!” Efsanesi

“Doktoruma güveniyorum, o ne derse hiç sorgulamadan her dediğini yapacağım.” Doktorunuz ile dürüst ve güvene dayalı bir ilişkiniz olması önemlidir. Bu durumda sorular sormanıza tepki göstermeyecektir. Sizin uygulanacak tedaviler hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız herkesin yararına olacaktır. Doktorunuzun sizin için uygun gördüğü önerilere siz fizik, ruh veya mali olarak hazır olmayabilirsiniz.

Evlat Edinme Efsanesi

“Evlat edinmeyi düşünüyoruz ama çok zor ve uzun bir süreç.” Böyle olabilir ama unutmayın şu anda yüzlerce kimsesiz çocuk bir aile ve ev için bekliyor.

”Hayatımın Amacı” Efsanesi

“Bir bebek sahibi olmak hayatımdaki en önemli şey. Olmazsa ne yaparım bilmiyorum.” Anne-baba olabilmek önemli bir hedef olabilir ama insanoğlu için insanlık ve kendi adına yerine getirilecek ilk hedef olmamalıdır. Aile birliği ve mutluluğunun sağlanması ve başkalarına yardım imkanlarının peşinde olmak da önemlidir.

Sonuç olarak; kısırlık ve tedavisini bir süreç olarak kabul edip soğukkanlı davranmak ve yanlış inanışlardan arınmak sonuca daha sağlıklı ulaşmanızı sağlayacaktır.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: