Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Hormonlar, vücuttaki organların ve sistemlerin işleyişinde son derece önemli rol oynayan salgılardır ve bu sebeple de düzenli bir hormon dengesi, sağlıklı bir yaşam için kritik düzeyde önem taşır.
Hormonların yeterli seviyede salgılanamaması, yanlış zamanlarda ve yanlış miktarlarda salgılanması gibi problemler ise pek çok sağlık sorununun temel faktörleri arasında yer alır.
Hormonların temel işlevlerinden biri de hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu sebeple hormon bozukluğu yaşayan kişilerde kısırlık sorunu oluşması mümkündür.
Hormon bozukluğuna bağlı kısırlık problemlerinin önemli bir bölümü, problemin giderilmesiyle kendiliğinden çözülür. Eğer siz de “hormon bozukluğunun tedavisi var mı?” ve “hormon bozukluğuna ne iyi gelir” gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu yazının devamına göz atabilirsiniz.
Çoğunluğu beyindeki hipofiz bezi tarafından kontrol edilen ve vücudun farklı noktalarındaki salgı bezleri tarafından salgılanan hormonlar, vücutta pek çok kritik görevde rol oynar.
Vücut ısısının düzenlenmesinden adet döngüsünün sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesine, zihnin uykuda dinlenebilmesinden olumsuz duygularla baş edebilmeye kadar pek çok görev, hormonlar tarafından gerçekleştirilir. Hormonlar ayrıca vücudun ergenliğe girmesini, büyümesini ve sağlıklı bir şekilde üremesini de sağlar.
Beyinde, hipofiz bezinde, salgı bezlerinde ya da çeşitli organlarda bulunan kimi rahatsızlıklar ya da anomaliler, hormonların dengeli ve doğru düzeyde salgılanamamasına yol açabilir. Bu durum, hormon bozukluğu olarak tanımlanır ve son derece kritiktir.
Hormon bozukluğu yaşayan kişiler, çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Vücudun aşırı tüylenmesi, ergenlik döneminin gerçekleşmemesi, uyku düzeninin oturmaması, adet döngüsünün oluşmaması ve kısırlık, hormon bozukluğundan kaynaklanabilen sorunların yalnızca birkaçıdır. Bu sebeple, sağlıklı bir yaşam isteyen herkesin hormon seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmelerinde büyük yarar bulunur.
Hormonlar, vücuttaki çok fazla işlevi kontrol eder ve bu sebeple de hormon bozukluğunun pek çok farklı belirtisi olabilir. Hormon bozukluğu belirtileri erkek ve kadınlarda farklı şekillerde de gözlemlenebilir. Kadınlarda üreme sistemini etkileyen hormon bozukluğu sorunlarında karşılaşılan belirtiler ise şunlardır:
Üreme sisteminde oluşan hormonal bozukluklar, cinsel yaşamın kalitesinden doğurganlığa, genel psikolojiden vücut direncine kadar pek çok farklı noktayı etkiler. Bu sebeple de yukarıdaki belirtilerin birkaçını yaşayan kadınların hormon bozukluğu şüphesiyle en yakın zamanda uzman bir hekime başvurmaları büyük önem taşır.
Hormon bozukluğu, kendi başına bir sağlık problemidir ve ciddiyetle çözüme kavuşturulması önerilir. Bunun yanı sıra hormonların uzun süre boyunca yetersiz ya da dengesiz oranlarda salgılanması, farklı hastalıkları da tetikleyebilir.
Kadınların sıklıkla karşılaştığı üreme sistemi hastalıklarının önemli bir bölümü, hormon dengesizliğinden kaynaklanır. Kadın vücudunda salgılanan hormonların her biri farklı bir görev taşır ve hormon bozukluğunun tetiklediği rahatsızlıklar da bu hormonlardan hangisinin problemli olduğuna bağlı olarak değişir. En sık yaşanan hormon bozuklukları ve sebep oldukları problemler ise şöyledir:
Progesteron Bozukluğu: Progesteron, vücutta adet döngüsünü düzenleyen ve rahim içini hamileliğe hazırlayan bir hormondur. Bu hormonda problem oluşması durumunda adet döngüsü bozulabilir, acılı ve sancılı bir şekilde geçebilir ya da uzun süre boyunca hiç adet görülmeyebilir. Progesteron bozukluğu, uzun süre boyunca devam etmesi hâlinde rahim içi hastalıklarını da tetikleyebilir.
TSH Bozukluğu: Kadın vücudunda salgılanan en önemli hormonlardan biri de tiroit stimülan hormon, yani TSH’dir. TSH salgılamasında problem oluşması durumunda vücudun metabolizma hızı düşebilir, aşırı kilo alımı gerçekleşebilir ve kişinin depresyon eğilimi artabilir. Bu durumlar da cinsel yaşam ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilir.
Östrojen Bozukluğu: Kadınlık hormonu olarak da isimlendirilen östrojen, üreme sistemini en çok etkileyen hormonlardan biridir. Östrojen seviyesinde bozukluk yaşayan kadınlar kısırlık, cinsel isteksizlik, vajina içi problemleri ve erken menopoz gibi sorunlarla karşılaşabilir.
Hormon bozukluğunun önemli bir kısmı, çeşitli tedavi yöntemleriyle giderilebilir ve sorunun çözülmesiyle birlikte bozukluğun yol açtığı sağlık problemleri de kendiliğinden geçebilir. Tedavi işleminden önce ilk olarak kişiye fiziksel muayene yapılır ve hekim tarafından hastanın hikâyesi dinlenir.
Eğer yeterli şüphe oluşursa, hormon bozukluğu testi uygulanır. Vücuttaki hormon seviyesini detaylı bir şekilde analiz edebilen testler, hangi hormonun ne seviyede salgılandığını net bir şekilde ortaya koyar.
Testler sonucunda hormon bozukluğunun teşhis edilmesi durumunda, farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda hormon bozukluğu tedavisi, ağırlıklı olarak hormon takviyesi şeklinde gerçekleşir.
Kimi durumlarda hormonun salgılanmasına ilgili salgı bezinde tümör, kist ya da enfeksiyon gibi zararlı unsurlar oluşması da engel olabilir. Eğer böyle bir problem tespit edilirse, sorunun çözümü için medikal ya da cerrahi müdahale yöntemlerinden uygun olan seçilir.
Hormon bozukluğu tedavisi, son derece ciddi bir süreçtir ve tedavinin tüm adımlarının uzman hekim tarafından planlanması büyük önem taşır. Hormon bozukluğunu hekim gözetimi olmaksızın, halk arasındaki söylentilere ve yaygın inanışlara göre gidermeye çalışmak, problemin büyümesine ya da çözümün gecikmesine bağlı yeni sağlık problemlerinin doğmasına yol açabilir.
Bu yüzden, hormon seviyesinde bir sorun olduğunu düşünen herkesin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması ve uzman hekim önerilerini dikkatle takip etmesi tavsiye edilir.
Doğurganlık, hamilelik, tüp bebek işlemi ve doğum hakkında merak ettiğiniz konular varsa, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’yle iletişim kurabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.