Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Hipo Hipo Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?; Hipo hipo hastalığı ve HH olarak da bilinen hipogonadotropik hipogonadizm, kadınlarda sıklıkla rastlanan bir problemdir.
Beyinden salgılanan hormonların yetersiz kalması durumlarında ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden gelişmesine engel olur ve bu sebeple de kadın doğurganlığına zarar verir.
Pek çok kadın, hipo hipo kısırlığa sebep olur mu ve hipo hipo bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir sorularına yanıt arar. Eğer siz de kadınlarda hipogonadizm nedir diye araştırıyor ve bu hastalığın tedavi yöntemlerini merak ediyorsanız, yazının devamını inceleyebilirsiniz.
“Hipo hipo hastalığı neden olur?” sorusu, bu rahatsızlıkla karşılaşan pek çok kişinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Yumurtlamayı engellemesi sebebiyle doğurganlığı azaltan ve kadın infertilitesini tetikleyen hipogonadizm, esasen bir hormon bozukluğudur. Hipo hipo hastası kadınların büyük bir bölümünün yumurta rezervlerinde herhangi bir problem bulunmaz.
Hastaların yumurtalıklarında adet görmeye ve hamile kalmaya yetecek olgunlukta yumurtalar vardır ancak beyinden salgılanan hormonların yetersizliği, bu yumurtaların etkili bir şekilde olgunlaşmasına engel olur.
Hipo hipo hastalığının temel sebebi, hipotalamustan salgılanan GnRH hormonunun ve hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının eksikliğidir.
Yumurtaların olgunlaşmasından ve çatlamasından sorumlu olan bu hormonların hiç salgılanmaması ya da yetersiz seviyede salgılanması, yumurtalıklardaki yumurtaların pasif kalmasına yol açar. Hipo hipo hastalığı, yumurtlama bozukluğu sorunlarının ortalama %5 ila %10’unu oluşturur.
Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı, doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan kadın infertilitesi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
Hipo hipo hastalığının temel belirtisi, kadının adet olamamasıdır. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar. Vücutta yeterli seviyede GnRH, FSH ve LH hormonu bulunmaması sebebiyle ilk adetini göremeyen kızlarda teşhis edilen hipo hipo hastalığı, ağırlıklı olarak iğne takviyesiyle tedavi edilir.
İhtiyaç duyulan hormonları takviye olarak alan kadınlar, adet görmeye başlayabilir ve hastalığın seviyesine göre bu iğnelerin her ay tekrarlanması gerekebilir.
Sonradan edinilen hipo hipo hastalığının temel belirtisi ise kişinin adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görememesi ve hamile kalamaması gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Sonradan edinilen hipo hipo hastalığında kadınlar nadiren adet görebilir ve bu durum da hastalığın ciddiye alınmamasına yol açabilir. Bu sebeple adet düzensizliği yaşayan tüm kadınların tedbir amaçlı doktor kontrolüne girmesinde yarar bulunur.
Hipo hastalığı erkeklerde de ortaya çıkar ve bu durumu yaşayan pek çok kişi, “hipo erkek nedir” sorusuna yanıt arar. Erkeklerde karşılaşılan hipogonadizm, yine hormonlarla ilgili bir sağlık problemidir.
Erkek vücudunda testosteron hormonunun yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan rahatsızlık, erkeğin üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını önler.
Erkeklerde doğuştan gelen erkek hipogonadizminin temel belirtisi, tıpkı kadınlarda olduğu gibi ergenlik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyememesidir.
Testosteron eksikliği sebebiyle hipogonadizm yaşayan erkekler penis ve testislerde gelişme eksikliği, meni ve sperm üretiminde yetersizlik, köselik ve kısırlık yaşayabilir. Sonradan edinilen erkek hipogonadizmi ise meni üretiminde güçlük çekme dışında belirgin bir etki göstermeyebilir.
Hipogonadizm iki farklı türde ortaya çıkar. Bunlardan ilki primer, ikincisi ise sekonder hipo hipo hastalığı olarak adlandırılır. Primer hipo hipo hastalığı, doğuştan gelir ve son derece nadir bir şekilde gözlemlenir.
GnRH, FSH ve LH hormonlarının çocukluktan itibaren salgılanamaması sebebiyle yaşanan primer hipogonadizm, ağırlıklı olarak Kallman sendromu ve Charge sendromu gibi rahatsızlıklardan kaynaklanır.
Doğuştan gelen hipogonadizm, genellikle genetik bozukluk yaşayan kişilerde ortaya çıkar. Bu sebeple diğer sağlık sorunlarıyla birlikte tespit edilen sorun, hormon takviyesiyle tedavi edilerek çözüme kavuşturulur.
Sekonder hipo hipo hastalığı ise sonradan edinilmiş bir rahatsızlıktır ve diğer sağlık sorunlarının yan etkisi olarak gelişir. Sekonder hipogonadizme yol açan durumların en önemlileri şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıdaki durumlar sebebiyle yaşanabilen sekonder hipogonadizm, erken teşhis edilmesi durumunda soruna sebep olan sağlık probleminin tedavisi sayesinde kısa sürede giderilebilir. Kimi durumlarda ise hormon takviyesi ya da medikal müdahale gibi yöntemlere başvurulabilir.
Hipo hipo hastalığı, pek çok farklı soruna yol açar ve bu sebeple de en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Hastalığın sebep olduğu en yaygın problem kadın kısırlığıdır.
Aynı zamanda cinsel isteksizlik, özgüven eksikliği, kemik mineralinin azalması sebebiyle yaşanan güçsüzlük ve yorgunluk hissi gibi problemler de hipo hipo hastalığından kaynaklanır.
Hastalığın tedavi edilmesi için genellikle hormon ve ilaç takviyeleri yeterli olur. Bu rahatsızlığı uzun süre yaşamış kadınlarda kısırlık probleminin giderilmesi için ise tüp bebek yöntemine ihtiyaç duyulabilir.
Hipo hipo tüp bebek yaptıranlar, genellikle rahatsızlığın tedavisi için geç kalmış kişilerden oluşur. Hipogonadizm problemi bulunan kadınlara uygulanan tüp bebek işlemleri ise büyük oranda olumlu sonuç verir.
Hipo hipo hastası kadınların tüp bebek yöntemiyle hamile kalma şansı, erkekte de kısırlık sorunu bulunmaması ve kadın yaşının hamileliğe uygun olması durumlarında son derece yüksektir. Hem erkek hem de kadında infertilite bulunması ve hastaların ileri yaşta olmaları durumunda ise tüp bebek uzmanlarının kişiye özel programlar düzenlemesi ve gebelik şansını artırmak için ek ilaçlar tavsiye etmesi gerekir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin