Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur? - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?
30.09.2021 6

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur? Hamileliğin anlaşılmasından sonra, tüm anne ve baba adaylarını son derece heyecan verici ve duygusal bir süreç bekler. Anne ve babaların yaşadığı en duygusal anlardan biri de anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının duyulmasıdır.

Doppler cihazıyla duyulan kalp atışları, çocuk sahibi olmak üzere olduğunuzu en iyi şekilde idrak ettiğiniz andır. Kalp atışlarının dinlenmesi, bebeğin sağlığının takibi açısından da büyük önem taşır.

Gebeliğin başlarında henüz ortalama bir santim boyunda olan embriyo, hiçbir organı gelişmediği için hareket edemez ve embriyonun hayatta olduğu, yalnızca kalp atışlarıyla anlaşılır.

Peki kese görüldükten kaç gün sonra kalp atışı duyulur ve hangi durumlar tehlike habercisidir, biliyor musunuz? İşte anne karnındaki bebeklerin kalp atışları hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar…

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi, hamileliğin kesin olarak teşhis edilmesi sürecinin önemli bir parçasıdır. Kalp atışı duyulmadan önce yapılan tetkikler, Beta HCG hormonu ve ultrason görüntülemesidir.

Kandaki Beta HCG hormonunun yükselmesi, büyük oranda hamileliğe işaret etse de gebeliği kesin olarak saptamaz.

Beta HCG hormonunun farklı rahatsızlıklar ve sendromlar sebebiyle de yükselebilmesi, hamileliğin kesinleştirilmesi için diğer kontrollerin yapılmasını zorunlu hâle getirir.

Ultrason görüntülemesinde doğum kesesinin belirmesi, vücutta döllenme oluştuğunu net bir şekilde ortaya koyar. Bu kez de, hamileliğin devam edip etmediği sorusuna yanıt bulmak gerekir.

Pek çok gebelik, döllenmeden sonraki ilk 4 ila 6 hafta sonunda düşükle sona erer ve kimi zaman anne karnında hayatını kaybeden embriyoların cerrahi müdahaleyle alınması gerekir.

Bu sebeple, gebeliğin sürüp sürmediğinin anlaşılması için, embriyonun kalp atışları dinlenir. Doppler cihazıyla yapılan kontrollerde kalp atışının duyulması ise hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini kesinleştirir.

Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının ritmi de büyük önem taşır. 6 ila 7 haftalık gebeliklerde, bebeğin kalbinin dakikada 120 ila 170 kez atması beklenir. Bu seviyelerin altına düşülmesi, tehlike habercisi olarak kabul edilebilir ve doktor kararıyla sorunun teşhisi için ileri seviye tetkikler uygulanabilir.

Bebeğin kalp atışının 170’in üzerinde olması da çeşitli sağlık risklerine işaret edebilir. Kalp atışının değerlendirilmesinin mutlaka uzman hekim tarafından yapılması önerilir.

Uzman hekimin doğru teşhis ve tespitlerde bulunabilmesi için, anne adayının medikal geçmişini doktorla eksiksiz bir şekilde paylaşması da büyük önem taşır.

Hamilelikte Kalp Atışı Kaç Haftalıkken Duyulur?

Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının duyulması için doğum kesesinin karın ultrasonundan görülmesi ve gebeliğin belirli bir süre ilerlemesi gerekir. Pek çok hamilelikte, kalp atışları 5. ila 6. hafta arasında Doppler cihazıyla duyulabilir.

Geç döllenme, anne rahminin farklı bir şekilde olması gibi durumlarda ise kalp atışının duyulması 7. haftaya kadar beklenebilir. Peki 7 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışlarının duyulmaması normal mi? 7. hafta, hamileliğin ikinci ayının sonuna yaklaştığı ileri bir evredir ve bu süreçte hamileliğin artık net bir şekilde rutin düzenine girmiş olması beklenir.

7. haftaya gelinmesine rağmen bebeğin kalp atışları az da olsa duyulamıyorsa, annenin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak özel bir değerlendirme yapılır. Anne adayının obezite sınırında kilolu olması, rahim içinin dar ve arkaya dönük olması gibi durumlarda, 7 haftalık gebeliklerde kalp atışı duyulamayabilir.

Ancak yine de 7. hafta, kalp atışının duyulmaması için geç bir evredir. Bu sebeple de hamileliğin dikkatle takip edilmesinde ve bebeğin hayatta olup olmadığının araştırılmasında yarar bulunur.

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı Durursa Nasıl Anlaşılır?

Gebelik net bir şekilde tespit edildikten ve anne karnındaki embriyonun kalp atışları duyulduktan sonra yaşanabilecek en büyük olumsuzluklardan biri, bebeğin kalbinin durmasıdır. Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının durması, gebeliğin düşükle sonlandığı anlamına gelir.

Düşük durumunda embriyo, vücuttan kendiliğinden tahliye olabilir. Kendiliğinden dışarı çıkamayan düşmüş embriyoların ise vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleyle alınması önerilir. Zamanında alınmayan embriyolar, anne adayının kan zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok sağlık problemiyle karşılaşmasına yol açabilir.

Peki hamilelikte bebeğin kalp atışı neden durur ve bu problem nasıl tespit edilir? Kalp atışının durması, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Düşüğe yol açan en yaygın faktörler şu şekildedir:

  • Anne adayının medikal geçmişinde düşük, kürtaj, rahim içi ameliyatı gibi problemler bulunması,
  • Anne adayının vücudunu çok zorlayacak şekilde ağır yük kaldırması ya da yüksek tempolu spor yapması,
  • Aşırı stres, öfke ya da üzüntü gibi yoğun duygusal durumlar,
  • Anne adayının düşüğü tetikleyebilecek ödem söktürücü yiyecek ve içecekler tüketmesi,
  • Anne adayının sigara, alkol gibi zararlı maddeler ya da anti depresan, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar kullanması,
  • Kan değerlerini olumsuz yönde etkileyecek kadar uzun süren açlık,
  • Trafik kazası, yüksekten düşme, darbe alma gibi şiddetli fiziksel travmalar.

Yukarıdaki faktörler, gebeliğin düşükle sonlanmasına yol açabilir. Hamileliğin birinci trimester dönemi, düşük riskinin en yüksek olduğu evredir. Bu sebeple de düşük, ilk üç aylık zaman diliminin herhangi bir noktasında gerçekleşebilir.

Peki kalp atışlarının durduğu nasıl anlaşılır? Erken evre hamileliklerde, kalp atışının durduğunun anlaşılması için yine Doppler kontrolü yapılması gerekir.

Ayrıca anne adayında halsizlik, şiddetli mide bulantısı, uyku hâli, cilt sararması gibi belirtiler gözlemleniyorsa, bu durum da embriyonun düştüğüne ve anne adayını zehirlemeye başladığına işaret edebilir.

Düşük problemi, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde de yaşanabilir. Bu evrede, fetüsün anne karnındaki hareketliliğinin durması da dikkat edilmesi gereken bir belirtidir.

Daha önceki günlerde hareketlerini net şekilde hissettiğiniz bebeğiniz bir tam gün boyunca hiç hareket etmiyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız önerilir.

  1. Merhaba 5.hafta vajinal 6.hafta karından kese gorundu. 7.hafta karından keseyi doktor göremedi. Alttan bakti kese bebek ve kalp atisi vardi. Neyden kaynaklı böyle birsey olmuş olabilir.

    1. Merhaba,

      Takibinizi yapan doktorunuza danışmanızı öneririz. En doğru bilgiyi size söyleyecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. MErhaba 6 haftalık gebeyim Betahcg 16280 çıktı. Fakat bebeğimin kalp atışını hala duyamadık nedeni ne olabilir ?

    1. Merhaba,

      Doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba. Dün ultrasonda crl ölçüsü 0.43 cm oldu. SAT 27.11.2021dir. İlk hamileliyim düşükle sonlandı. Düşükten sonra ilk adet 16.10.2021de oldu ikinci adet 42 gün gecikme ile oldu ve sonra hamilelik oldu. Kalp atışı dünen yok denecek kadar azdı. Ultrasonda hafif titreme vardı. Geç döllenmeye bağlı olarak kalp atışının tam duyulmaması ola bilirmi? İlk beta-hcg i 17.12.2021de 0.1 çıkmışdı. 27.12.2021de 92.5 olmuşdur. Bu değerlere göre kalp atışı geç duyula bilirmi?

    1. Merhaba,

      Kese ölçümü ile geç döllenme olabileceği görülebilir. Kese düzenli ve yolksak oluştu ise kalp atışı 7. haftaya kadar duyulabilir. Fakat doktorunuz tüm tıbbi geçmişinizi de göz önünde bulundurarak kese muayenesine göre karar verecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.