Bahceci Tup Bebek

Fibrokistik Meme Hastalığı

Fibrokistik meme hastalığı ya da fibrokistik meme, kadınların çok büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir durumdur. En sık karşılaşılan belirtileri arasında memede şişlik ve…

Fibrokistik Meme Hastalığı
    

Fibrokistik meme hastalığı ya da fibrokistik meme, kadınların çok büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir durumdur. En sık karşılaşılan belirtileri arasında memede şişlik ve ağrı yer alır. Halk arasında fibrokistik meme hastalığı olarak bilinse de aslında hastalık değildir. Fibrokistik meme dokusuna sahip olmak normal kabul edilir ve endişe edilecek bir durum değildir.

Doku değişikliğine yol açan bu durumun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, menstrüel döngü sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler ile ilgili olduğu düşünülür.

“Memede fibrokistik değişiklik nedir?” ve “Fibrokist kendiliğinden geçer mi?” gibi memede şekil bozukluğuna dair en sık sorulan soruların cevapları için okumaya devam edin.

Fibrokistik Meme Nedir?

Fibrokistik meme, yumrulu hissedilen ve zaman zaman ağrılı olabilen meme dokusunu ifade eden bir durumdur. Sıklıkla 30-50 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Semptomlar çoğunlukla 50 yaştan önce ortaya çıkar.

Adet gören kadınların yaklaşık yarısı fibrokistik göğüs değişiklikleri yaşar ancak menopozdan sonra, hormon replasman tedavisi gören kadınlarda da oluşabilir. Memede oluşan hassasiyet, rahatsızlık, düzensiz nodüller veya küçük topaklar gibi değişiklikler hormonal aktivite artışına bağlı olarak döngüsel gelişir.

Bu bağlamda “Fibrokistler büyür mü?” sorusunun cevabı evet olarak yanıtlanabilir. Fibrokistik memeye sahip kişiler, adet döngüsü sırasında hormonal dalgalanmalara karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle semptomların adet döneminden hemen önce veya sırasında daha rahatsız edici hale gelmesi yaygındır.

Fibrokistik Meme Belirtileri

Fibrokistik memede şekil bozukluğu yaşayan birçok kadın herhangi bir ağrı veya semptom yaşamaz. Diğer yandan bazı kadınlarda, memenin üst kısmında ve koltuk altlarına yakın kısımlarında yumrulu doku alanları ağrıya ve hassasiyete neden olabilir. Fibrokist belirtileri sıklıkla menstruasyondan hemen önce ortaya çıkma eğilimindedir. Semptomlar ayrıca aydan aya değişebilir.

Değişiklikler tipik olarak her iki memede de meydana gelir. Bununla birlikte yumrular ve ağrı bir memede diğerine kıyasla daha yoğun olabilir.

Ağrı veya rahatsızlık genellikle memelerin alt kısımlarında veya süt bezlerinin çoğunluğunun bulunduğu üst bölgelerde yer alır. Çoğu kadında semptomlar genellikle menopozdan sonra hafifler.

Fibrokistik meme hastalığında görülen tipik semptomlar arasında aşağıdakiler yer alır;

  • Göze çarpan daha kalın doku alanları ve yumru gibi memede şekil bozukluğu,
  • Hassasiyet, şişkinlik, ağrı ve ağırlık hissi,
  • Dokunulduğunda sert veya pürüzsüz hisseden fibroz alanları,
  • Adet döngüsü boyunca büyüme ve küçülme eğilimi gösteren meme kistleri,
  • Her iki memede de benzer şekilde meydana gelen meme değişiklikleri,
  • Yumurtlamadan menstrüasyonun hemen öncesine kadar belirti ve semptomlarda artış (ayda yaklaşık iki hafta),
  • Fibrokistik memede akıntı.

Ağrı, fibrokistik belirtileri arasında en tipik olanıdır. “Memedeki kistler kol ağrısı yapar mı?” sorusuna cevap arayanlar için cevabı büyük ölçüde ağrı öyküsüne bağlıdır. Doku değişikliğinin yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelen ağrı kollara yayılabilir. Yukarıda sıralanan belirtilerden farklı olarak aşağıdaki belirtilerin meydana gelmesi durumunda doktorunuza başvurmanız önerilir.

  • Meme ve etrafında giderek kötüleşen ağrı,
  • Memede yeni yumruların ya da değişikliklerin oluşması,
  • Cildin çukurlaşması ya da büzüşmesi,
  • Ters meme uçları dahil olmak üzere meme başında meydana gelen değişiklikler,
  • Memede sıcaklık artışı ve renk değişikliği.

Fibrokistik Meme Tehlikeli Midir?

Fibrokistik meme değişiklikleri iyi huyludur. Bazı semptomları meme kanseri ile benzerlik gösterir. Meme dokusundaki değişikliğe neden olan koşulların teşhisi uzman bir doktorun semptomları gözden geçirmesi ve fizik muayene sonucunda yapılır.

Muayene sırasında doktorunuz topaklar veya anormal alanlar olup olmadığını kontrol etmek için her iki memeyi de elle kontrol eder. Fibrokistik değişiklikler genellikle memeyi çevreleyen dokuya bağlı olmayan yumrulardan oluşur. Bazen bir yumru normalden daha sert olabilir.

Bu durumda kanser gibi başka bir sağlık riskini göz ardı etmemek için ek testler istenebilir. Çoğu durumda mamografi veya meme ultrasonu teşhis koymayı kolaylaştırır. Görüntüleme testleri meme dokusu hakkında daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarır.

Doktorunuzun endişeleri varsa, kanseri riskine karşı biyopsi isteyebilir. Fibrokistik meme değişikliklerinin çoğu meme kanseri gelişme riskini artırmaz. Araştırmalara göre iki durum arasında bilinen bir ilişki yoktur.

Diğer yandan spesifik meme lezyonu tiplerine sahip olanlar meme kanseri açısından yüksek risk grubunda yer alır. Herhangi bir zararlı değişikliği erken dönemde yakalamak için, tarama uygulamalarının hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.

Fibrokistik Meme Hastalığı Tedavisi

Fibrokistik memeye bağlı olarak meydana gelen doku değişiklikleri, çoğu kadında tedavi gerektirmeyecek kadar hafif seyreder. Diğer yandan bazı kadınlar ağrı sorunundan daha fazla muzdarip olabilir.

Fibrokistik meme hastalığı tedavisinde, semptomların şiddetine göre ilaç ya da hormon tedavisi uygulanabilir. Doktorunuz ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için ilaç tedavisi ya da hormon seviyelerini dengelemek için hormon tedavisi önerebilir. Bu tedavi seçeneklerinin dışında aşağıdakiler gibi yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak şikayetlerin azaltılmasına ve olası riskleri erken dönemde tespit etmeye katkıda bulunabilir.

  • Sıcak ve soğuk kompres uygulamaları meme dokusunu rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Vücudunuza iyi oturan, destekleyici bir sutyen ağrı ve şişliğin giderilmesine katkıda bulunabilir.
  • Araştırmalara göre semptomların şiddetlendiği dönemlerde; kahve, çay, bazı gazlı içecekler ve çikolatada yoğun olarak bulunan kafeini sınırlandırmak, bazı kadınlarda semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Göğüs kaslarını rahatlatmaya odaklanan egzersizler, fibrokistik değişikliklere bağlı rahatsızlıkları hafifletebilir.

Fibrokistik meme dokusuna sahip olmak normal kabul edilir ve endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, fibröz meme dokusunda kanseri tespit etmek daha zor olabilir.

Göğüs dokusunun boyutunda, şeklinde veya hissinde değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Kollarınızın altını ve her iki memenin etrafını el muayenesi ile dikkatlice inceleyin. Herhangi bir değişiklik fark ederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: