Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Estradiol testi, bir kişinin kanındaki estradiol miktarını ölçen basit bir kan testidir. E2 olarak da bilinen estradiol, yumurtalıkların ürettiği üç östrojen tipinden biridir.
Yumurtalıklara göre daha az miktarda olsa da böbrek üstü bezleri ve meme dokusunda da üretilir. Hamile kadınlarda ise ek olarak plasentadan E2 salgılanır. Erkeklerde daha az miktarlarda bulunan hormon, testisler ve böbrek üstü bezlerinde üretilir. Tüp bebek tedavisi sırasında sperm hücrelerinin zarar görmesini önlemek için kullanılır.
Doğru östrojen düzeyleri üreme sağlığı için çok önemlidir. Çok fazla veya çok az östrojen salgılanması zayıf kemikler, idrar yolu enfeksiyonları ve depresyon gibi çok farklı tıbbi sorunlara neden olabilir.
Östrojen, bir kadın cinsiyet hormonu olarak bilinmesine rağmen, erkeklerin büyüme ve gelişiminde de etkilidir.
Estradiol (E2), steroid yapıda bir östrojen hormonudur. Hormon düzeyleri normal olan kadınlarda bulunan majör cinsiyet hormonudur. Aynı zamanda 17 beta estradiol olarak da isimlendirilir.
Gelişmekte olan yumurtalık foliküllerinden salgılanan estradiol; rahim, fallop tüpleri ve vajina gelişimine yardım eder. Menstrual döngünün düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Kadınlarda bulunan temel cinsiyet hormonudur. Bununla birlikte erkeklerde de bazı işlevler için gereklidir.
Kan estradiol seviyeleri, kadın ve erkek üreme sisteminin gelişimini etkiler. Bir kadının doğurganlığı, ergenliği veya menopoz durumunu kontrol etmek için kan estradiol hormonu düzeylerine bakılabilir. Anormal derecede yüksek veya düşük E2 seviyeleri, kadın ve erkekte aşağıda sayılan organ ya da işlevleri etkileyebilir:
Estradiol, kadınların kemik ve eklem sağlığı için de önemli fonksiyonlara sahiptir. Vücutta kadın tipi yağ dağılımından sorumludur.
Estradiol testi, kanda bulunan estradiol hormonunun miktarını ölçen testtir. Aynı zamanda E2 testi olarak da adlandırılır. Kol ya da el sırtında bulunan yüzeysel toplardamarlardan alınan kan örneği ile yapılır.
Test öncesi özel bir hazırlık yapılması ya da aç kalınması gerekmez. Ancak doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi almak sonuçları etkileyebilir.
Bu nedenle kullanılan tüm ilaçlar, şifalı bitkiler, vitaminler ve besin takviyeleri doktora bildirilmelidir. Doktor test sonuçlarını etkileyebilecek bazı ilaçların geçici olarak bırakılmasını isteyebilir. Test sonuçlarını etkileyebilecek ilaçlar şunları içerebilir:
Estradiol testi herhangi bir durum ya da hastalık tanısı koymak için tek başına yeterli değildir. Fakat testin sonuçları ileri tetkik gerekliliği konusunda yol gösterebilir. Aşağıdaki durumların nedenlerini araştırmak için estradiol testi istenebilir:
1. Yumurtalıklar, plasenta veya böbrek üstü bezlerinin işlevini değerlendirmek
2. Kadın ya da erkeklerde farklılık gösteren koltuk altı tüylenmesi, meme gelişimi gibi sekonder cinsiyet özelliklerinde anormal gelişim
3. Anormal adet dönemleri
4. Amenore (Adet görmeme)
5. Anormal vajinal kanama
6. Menopoz sonrası kanama
7. Kadınlarda kısırlık
8. Sıcak basmaları, gece terlemeleri ve düzensiz adet dönemleri gibi menopoz öncesi belirtiler
9. Adet kanamalarının tamamen durduğu ve menopoz belirtilerinin görüldüğü durumlar
10. Dişi veya erkek cinsiyet özelliklerinin normal şekilde gelişim göstermediği bireylerde
11. Yumurtalık tümörü. Yumurtalık tümörünü düşündüren belirtiler varsa E2 seviyelerine bakılabilir.
12. Yumurtalıkların azalmış fonksiyonu (yumurtalık hipofonksiyonu)
13. Erken veya geç ergenlik. Bir çocuğun beklenenden daha erken veya geç ergenliğe girdiği düşünülüyorsa estradiol testi istenebilir. Normalden daha yüksek bir estradiol seviyesi, ergenliğin daha erken başladığını gösterir. Bu puberte prekoks olarak bilinen bir durumdur.
14. Erkeklerde yüksek östrojen seviyelerinin nedenini saptamak için estradiol testine ihtiyaç duyulabilir.
Test ayrıca şunları kontrol etmek için de yapılabilir:
Normal veya sağlıklı kabul edilen estradiol düzeyleri yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişiklik gösterir. Kadınlar için hamileliğin östrojen seviyeleri üzerinde de büyük etkisi olacaktır. Adet döngünüzün hangi aşamasında olduğunuz da sonuçları etkileyebilir.
Kadınlar doğurganlık dönemlerinde yüksek miktarda E2’ye sahiptir. Menopozdan sonra ise estradiol seviyeleri neredeyse sıfıra iner. Estradiol için normal seviyeler şunlardır:
Normal değerler ölçümün yapıldığı laboratuvara göre değişiklik gösterebilir. Çünkü bazı laboratuvarlarda farklı ölçümler kullanılır veya farklı örnekler test edilir. Bu nedenle sonuçlarla ilgili mutlaka doktora danışılmalıdır.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda estradiol test sonuçlarının düşük çıkması; erken menopoz, hızlı kilo kaybı veya anoreksiya gibi bir soruna işaret edebilir. Yüksek çıkması ise yumurtalık, testis veya böbrek üstü bezlerinin tümör varlığında görülebilir.
Estradiol yüksekliği, genellikle hormonun en çok salgılandığı yumurtalıklarda fazla hormon üretimine neden olan bir problem olduğu anlamına gelir.
Endometriozis ve kadın üreme organlarının kanserleri dahil birçok jinekolojik sorunda kan estradiol değerleri yükselebilir. Estradiol yüksekliği nedeni olabilen durumlardan bazıları şunları içerir:
Estradiol düşüklüğü, genellikle yumurtalıkların yeterli çalışmaması anlamına gelir. Normalden düşük estradiol hormon seviyelerine neden olan durumlar şunları içerir:
1. Menopoz. Menopoz sırasında ve sonrasında, bir kadının vücudu yavaş yavaş daha az östrojen ve estradiol üreterek menopoz sırasında yaşanan belirtilere sebep olur. Estradiol seviyesine bakılarak kişinin menopoza girmeye hazır olup olmadığı ya da halihazırda geçiş sürecinde mi olduğu belirlenebilir.
2. Turner sendromu. Kadınlarda normal olarak iki tane X kromozomu bulunur. Turner sendromlu kadınlar ise iki yerine tek bir X kromozomuna sahiptir. Turner sendromu genetik bir hastalıktır ve hastaların kanda ölçülen E2 seviyeleri düşüktür.
3. Yumurtalık yetmezliği veya erken menopoz. Yumurtalıkların çalışması 40 yaşından önce durdurduğunda meydana gelir. Bu durum genetik bozukluklardan, toksinlerden veya otoimmün bir durumdan kaynaklanabilir.
4. Polikistik over sendromu (PCOS). Kadınlarda kısırlığın önde gelen bir nedenidir. Çok çeşitli şikâyetlere neden olan bir hormonal bozukluktur.
5. Düşük vücut yağı oranları
6. Aşırı egzersiz ve aşırı zayıflık
7. Kronik böbrek hastalığı
8. Hipopitüitarizm. Pituiter bez olarak da adlandırılan ve beyinde bulunan hipofiz bezinin az çalışmasıdır. Bu bez, salgıladığı hormonla yumurtalıklardan E2 salınımını uyarır.
9. Hipogonadizm. Yumurtalıklar veya testislerde yeterli miktarda hormon üretmediğinde meydana gelen durum
10.Geç ergenlik. Düşük estradiol seviyeleri geç ergenliğe işaret edebilir.
Ergenlik öncesi kızların ve menopoza yaklaşan kadınlarda östrojenlerin seviyelerinde düşüklüğe bağlı belirtiler yaşaması daha muhtemeldir. Düşük östrojen ve estradiol seviyelerine bağlı görülebilen belirti ve bulgular şunları içerebilir:
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
517 thoughts on “Estradiol Testi Nedir?”
Önceki 1 … 15 16 17 18 19 … 46 Sonrakimerhaba şiddetli karın agrısı sikayetimden dolayı yapılan testlerın sonucu lh 23,41 fsh 7.34 e2 639.8 prolaktın 9.98 CA-125 40.54 dür.Yorumunuzu ögrenebilir miyim?
Merhaba,
Estradiol değeriniz yüksek görünüyor, aktif yumurtanız olabilir. Doktorunuz tüm değerlerinizle birlikte tedavi planınızı belirleyecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba dondurulmus transfer oncesi e2 hangi araliklarda olmali deger olarak?
Merhaba,
Estradiol değeri için net olarak belirlenen bir aralık bulunmamaktadır. Doktorunuz ultrason değerlendirmesi ve kan değerlerinizle beraber aktif yumurtanız yoksa tedaviye başlayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler.7 aydır korunmadan ilişkiye giriyoruz ancakhenüz bir gebelik oluşmadı.FSH:5,91 E2:19 TSH:2,34 PROLAKTİN:6,39 LH:3,65 adetimin 3. günü yapılan hormon sonuçlarım bunlardı. Eşimin spermiyogram testi normal. Gebe kalmak için bu değerler herhangi bir engel teşkil eder mi? BU ayda adet düzenim bozuldu çünkü ilk kez 32. günü gördüm döngümde.
Merhaba,
Sonuçlarınız normal fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Adet düzensizliğiniz devam ederse doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba hocam , adetimin 2. Günüyapılan testlerde amh 0,74 tsh: 2,10 fsh: 6,27 E2: 38 Lh : 3,67 prolaktin 28,38 yaş 30 5 aylık evliyim . Prolaktinin normal değerlere düştüğünü varsayarsak bu değerlerle hamile kalınabilirmiyim .
Merhaba,
Değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Mrb ben acide kan verdim değeri 22 çıktı bana dediler gebelik görünmüyo adetimden 10 gün geçti ve hafif kanamam oldu kahverengi hastaneye gittiğimde bana dediler düşük yapmışsın b.hgc 46.47
Progesteron 6.72
Sizce doğrumu napmam gerekir
Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Esteadiol 34.51. Proloktin 36.18 fsh 6.82 Lh 6.57 35 yaşında bekar
Merhaba,
Kan değerleriniz Prolaktin dışında normal görünüyor. Prolaktin değeriniz için nöroloji uzmanına başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler adetin 3 . Günü değerlerim
Fsh 4.6
Lh 4.0
E2 31
Prolaktin 14.68
Progesteron 0.2
Tsh 1.3 değerlerim nasıl
Merhaba,
Değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Benim FSH 17.5 prolaktin 14.5 est20 çocuğa engel mi acaba
Merhaba,
FSH yükselmiş görünüyor. AMH testi yaptırıp doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Bekarım 21 yaşındayım iki aydır bir adet düzensizliğim oldu. Bir de aralarda adet dışı kanaması oldu. Ultrason da bir şey çıkmadı. Test sonuclarim da şöyle;
TSH 4.02
E2 < 10
Prolaktin 7.68
bHCG<1.20
Fsh 4.39
LH 6
Tıp öğrencisiyim hocam değerlerim normal mi sizce
Merhaba,
Estradiol değeriniz çok düşük görünüyor. AMH yaptırmanızı öneririz, onun dışında değerler normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri adet düzensizliğinin sebebini bulmada veya ileride çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 30 yaşındayım polikistik over var adetimin ikinci günü hormon testi yaptı doktorum degerlerim ESTRADIOL:57.96
LUTEINLESTIREN HORMON:7.2 FSH:4.98 PROLAKTİN :25.67 PROGESTERON :0.94 doktorum doğum kontrol hapı vardı üç ay kullanacam sizce değerlerim nasıl
Merhaba,
Değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba. Yumurta dondurma işlemi yaptırıyorum. FSH 9.72 Amh 0.84 Lh 8gun 3.67 Lh 10 gün 29.74 Lh 12gun 6.69 estradiol e2 161.91 yumurtalık 16ml sizce normal gebelik mümkün mü ve yumurta dondurma sayısı Kasım da 2 Şubat’ta 1 adet 16ml normalmi. Yani her ay yumurta sayısı düşer mi yada artış gösterebilir mi. Bunun bir ortalaması var mı
Merhaba,
FSH değeriniz yükselmeye başlamış, AMH değeriniz aynı orantıda düşmüş görünüyor yumurta rezervinizin azaldığına işaret ediyor, aylık toplanabilecek yumurta sayısı büyük farklılık olmamakla birlikte değişebilir bunun dışında kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi