Bahceci Tup Bebek

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Ultrason ve gebelik testleri, bir kadının gebe olup olmadığını anlaması için en kesin yollar olsa da dikkat edilebilecek birçok işaret…

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
    

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Ultrason ve gebelik testleri, bir kadının gebe olup olmadığını anlaması için en kesin yollar olsa da dikkat edilebilecek birçok işaret ve belirti de mevcuttur. En erken gebelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabı sadece adet gecikmesinden çok daha fazlasıdır.

Kokulara karşı hassasiyet, sabahları görülen bulantı hissi ve yorgunluk da erken dönem gebelik belirtileri arasında yer alır. Birçok kişiye garip gelse de gebelik hesabı yapılırken son adet döngüsü baz alınır. 1 haftalık hamilelik nasıl belli olur sorusu birçok kadının sıklıkla sorduğu sorular arasındadır.

Kusmalı ya da kusmasız mide bulantısı, baş ağrısı, vücut sıcaklığının artış göstermesi, karında gaz miktarının artması, pelvik kaslarda görülen kramplar ve yorgunluk gibi belirtiler ilk 7 gün hamilelik belirtileri arasında yer alır. Erken hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı ise ilk birkaç hafta olarak rahatlıkla verilebilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Döllenme işlemi başarı ile tamamlandıktan sonra kadın vücudu, human koryonik gonadotropin (beta HCG) adı verilen vücudun hamileliği sürdürmesi olanaklı kılan hormonun salgılanmasını sağlar. Bu hormon sayesinde yeni yumurta üretiminin durması da sağlanmış olur.

Böylelikle adet gecikmesi denilen durum da gerçekleşir. Vücut sıcaklığının yükselmesi, gebeliğin bir başka önemli belirtisi olabilir. Öte yandan vücut sıcaklığı, sıcak havalarda ve egzersiz sırasında da yükselebilir. Bu evrede dikkatli bir şekilde spor yapmak ve gerekli miktarda sıvı tüketmek oldukça önemlidir.

Yorgunluk, gebeliğin her evresinde yaygın olarak görülebilecek bir durumdur. Progesteron hormonunun bol miktarda salgılanması gebe kadınların daha yorgun hissetmesine neden olur.

Özellikle 8. ve 10. haftalara gelindiğinde kalp, daha hızlı ve daha sert bir şekilde atmaya başlar. Kalp çarpıntısı ve düzensiz kalp atışı, gebelikte çok normal durumlardır. 4. ve 6. Haftalardan itibaren göğüslerin daha hassas ve daha kabarık olması da son derece normal bir diğer durumdur.

Östrojen ve progesteron miktarı gebelik esnasında çok yüksek seviyelere çıkar. Bu durum kadınların, normalden daha duygusal olmasına ve anormal tepkiler vermesine neden olabilir. Duygu durum değişiklikleri, gebelikte oldukça yaygındır.

Kokulara karşı hassasiyet, sıkça rastlanan bir gebelik belirtisidir. Öte yandan koku hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma gibi durumları tetikleyebilir. Gebeliğin ilk haftalarında kilo almak son derece doğal bir durumdur. İlk 4 hafta içerisinde 2 kiloya kadar kilo almak doğaldır.

Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin birinci ve dördüncü haftaları arasında tüm olaylar, hücre içinde gerçekleşir. Döllenmiş yumurta, blastokist (içi sıvı ile dolu bir grup hücre) oluşturur. Bu yapı daha sonraları bebeğin organlarına ve vücut uzuvlarına dönüşür.

Blastokist yapısı rahim içerisine yerleşerek birtakım kanamalara neden olur. Erken hamilelik belirtileri karın ağrısı ve kasık ağrısı gibi belirtilerin temel sebebi bu kanamalardır.

Döllenmeden 6 ila 12 gün sonra kramplar görülebilir. Erken hamilelik belirtileri akıntı ve benzeri durumları da kapsar. Vajinal akıntılar genellikle 6. ila 8. hafta arasında başlar.

Erken hamilelik belirtileri ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemini ilgilendiren diğer sorunları da kapsayabilir. Bu durum kadın vücudunun birçok farklı değişiklikten geçerken sindirim sisteminin de etkilenmesi sonucu oluşur. Gebeliğin ilk 3 ayında ishal yaygın olarak görülebilir.

Hamilelik (Gebelik) Testi Ne Zaman Yapılır?

Gebelik testlerinden en isabetli sonucu elde edebilmek için adet gecikmesinden itibaren bir hafta beklenmesi gerekir. Eğer adet gecikmesini beklemek istenmiyorsa, gebelik testi yaptırmak isteyen kişilerin seks yaptıktan sonra bir veya iki hafta beklemesi tavsiye edilir.

Bir kadının gebe olduğunun anlaşılabilmesi için HCG hormonunun kanda belirgin seviyelere gelmesi büyük önem taşır. HCG hormonunun vücutta önemli seviyelere gelmesi, döllenmeden itibaren 7 ila 12 gün arasında olur.

Gebelik testi yaparken daha erken davranılması durumunda yalancı negatif sonuçlar alma riski daha yüksektir. Aşağıda yer alan belirtilerden herhangi biri varsa gebelik testi yaptırmanızda fayda olduğu düşünülür;

Adet gecikmesi, gebeliğin başta gelen ve güvenilir belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Adet döngüsü bir aydan daha fazla geciken kişilerin test yaptırması tavsiye edilir.

Döllenme, adet sancısına benzer ağrılara neden olabilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde kadınlar, biraz rahatsızlık hissedebilir ve adet döngüsünün başlangıcının yakın olduğunu düşünebilir fakat döngü hiç başlamaz. Böyle bir durumda gebelik testi yaptırılmalıdır.

Kramp ve göğüslerdeki değişikliklerin yanı sıra kusma, gıda hassasiyeti, yorgunluk ve sık sık tuvalet ihtiyacı duyma gibi belirtiler de gebelik belirtileri arasındadır. Bu belirtileri taşıyan kişiler, gebelik testi yapmalıdır.

Adet Günü Gelmeden Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Birçok kadın tarafından sıklıkla sorulan “Adet günü gelmeden hamile olduğumu nasıl anlarım” sorusunun kesin bir cevabı, evde uygulanabilecek gebelik testi, kan testi ve ultrason haricinde ne yazık ki bulunmaz.

Öte yandan bazı belirtiler ile adet günü gelmeden de bir kadının hamile olup olmadığı konusunda fikir yürütmek mümkündür fakat bu benzerlikler adet döngüsünün belirtileri ile benzerlik gösterir.

Kadınların göğüslerinin ağrılı ve hassas bir yapıya bürünmesi, adet günü gelmeden kadının gebe olduğunu anlaması için oldukça önemli bir durumdur.

Meme uçlarının çevresindeki halkaların kahverengi bir renk alması diğer bir önemli belirtidir. Özellikleri sabahları mide bulantısı yaşamak, kadınlar için adet günü gelmeden gebeliğin anlaşılmasında büyük rol oynar. Vajinal akıntılarda görülebilecek değişiklikler de adet günü gelmeden gebeliğin anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Gebelik belirtileri, her kadında farklı olabilmektedir. Bu semptomları, adet döngüsü semptomları ile karıştırmak oldukça kolaydır. Bir kadının gebe olup olmadığını sadece bu semptomlara bakarak söylemek oldukça zordur.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba, her iki tüpüm tıkalı ve hidrosalpenks mevcut, rahim filmi ile açılmadı tüpler, tüplerin açılması laporoskopi ile mümkün olur mu, daha önce gittigim doktor açılma ihtimali düşük demisti

    31 Mart 2023 / 03:14
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba, 

      Laporoskopi ameliyatı ile tüp tıkanıklığını açabilmemiz mümkün fakat detaylı inceleme ve muayene sonrası tedavi planınızı oluşturabilir, sizi yönlendirebiliriz.
      Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizden doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme için randevu alabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi 

      31 Mart 2023 / 09:02
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: