Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Erken Boşalma Nedir?; Tıp dilinde prematür ejakülasyon ya da ejakülasyo precox olarak tanımlanan erken boşalma, penisin vajene girmesinden önce veya girdikten hemen sonra boşalmanın geciktirilememesi olarak tanımlanır.
Yapılan araştırmalara göre sınırlı cinsel uyarılmayla istemsiz olarak gelişen ejakülasyon, dünya genelinde 18 ila 70 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık %23’ünü etkileyen bir rahatsızlık olsa da bazı araştırmalar toplumdaki erkeklerin %50’sinin erken boşalma problemi yaşadığını gösterir.
Erkek cinsel organının vajene girmesinin ardından boşalma veya boşalmamak için geri çekme hareketine kadar geçen sürenin 54 saniyeden az olması, erken boşalmanın sayısal şekilde ifadesidir.
Aralıklarla yaşanan erken boşalma normal kabul edilir. Ancak her cinsel birleşme öncesinde ya da sırasında gerçekleşen erken boşalmanın nedenlerinin araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.
Erken boşalma, kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Kadınlarda erken boşalma problemi yaklaşık %20 oranında görülür. Ancak kadınlar, fizyolojisi gereği tekrar orgazma ulaşabilir. Dolayısıyla bu durum erkeklerde olduğu gibi sıkıntıya yol açmaz.
Kadınları daha fazla etkileyen rahatsızlık geç boşalmadır. Sınırlı araştırmalara göre toplumdaki kadınların yaklaşık olarak %60’ı geç orgazm olma ya da orgazm olamama problemi yaşamaktadır.
Erkeklerde erken boşalma, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin rol oynayabildiği bir problemdir. Kişinin utanmasına ve dolayısıyla konuşmaktan dahi çekinmesine yol açan erken boşalma problemi, dünya çapında sık görülen ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Sıklıkla merak edilen erken boşalma tedavisi konusuna geçmeden önce “Erken boşalma nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.
Tıpta prematür ejakülasyon olarak tanımlanan erken boşalma, erkekler arasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Cinsel fonksiyon bozuklukları arasında en sık görülen rahatsızlık olan erken boşalma, penis vajene girmeden önce ya da girdikten yaklaşık 1 dakika içinde oluşan ejakülasyon olarak tanımlanabilir. Cinsel uyaranların sınırlı olmasına rağmen gerçekleşen bu durum, kişinin isteği dışında gerçekleşir.
Erken boşalma şikayetinden bahsedilebilmesi için kişinin cinsel açıdan yetişkinlik çağına gelmiş ve düzenli cinsel ilişkisinin olması gerekir. Farklı bir deyişle kişinin belirli bir cinsel deneyime sahip olması gerekir.
Böylece kişi boşalma üzerinde bir miktar denetim kazanabilir. Genç erkeklerde erken boşalmanın daha sık görülmesinin nedeni budur. Özellikle ilk girilen cinsel ilişki sırasında ejakülasyon tamamen kontrolsüz olduğundan ilişki süresi kısa olur.
Bunun yanı sıra cinselliğin geç başlaması, kaygılı ortamda cinsel ilişkiye girmek, birleşmeye odaklı cinsellik gibi etkenler de erken boşalmaya yol açabilir.
Cinsellik sırasında yaşanan kaygı ne kadar fazla olursa ejakülasyonun kontrol altına alınması o kadar güç olur. Erken boşalmanın şiddeti ya da diğer bir deyişle boşalmanın süresi de değişkenlik gösterebilir. Hafif şiddette erken boşalma problemi yaşayan kişi, ilerleyen dönemde daha erken boşalabilir.
Bu durumun en ağır formu, cinsel birleşme gerçekleşmeden ejakülasyonun oluşmasıdır. Bazı vakalarda ise önceleri kişinin boşalma süresi normalken sonradan erken boşalma problemi gelişir.
Sonradan oluşan erken boşalma problemi çoğunlukla prostat iltihabı, hipertiroidi ve psikolojik rahatsızlıklar gibi farklı etkenlerden kaynaklanabilir. Bu tip vakalarda erken boşalma tedavisi daha kolay yapılır.
Sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de “Erken boşalıyorum neden?” şeklindedir. Ancak bu soruyu cevaplamadan önce erken boşalma rahatsızlığının çeşitlerini bilmek gerekir.
Erken boşalma, yaşam boyu süren, kazanılmış, değişken ve duyusal değişken erken boşalma olmak üzere 4 sınıfta incelenir. Tıpta primer prematür ejakülasyon olarak da bilinen yaşam boyu devam eden erken boşalma sorunu, ilk cinsel deneyim ile başlar ve yaşam boyu sürer. Kişi düzenli olarak cinsel ilişkiye girse bile ejakülasyonu kontrol edemez.
Yaşam boyu süren erken boşalmanın toplum genelinde görülme sıklığı yaklaşık olarak %2,5’tir. Kazanılmış erken boşalma ise ortalama %4 oranında görülür. Cinsel ilişki süresi normal olan kişinin sonradan erken boşalmaya başlaması olarak tanımlanır.
Bu tür erken boşalma problemleri çoğunlukla altta yatan farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişir. Değişken erken boşalma, prematür ejakülasyonun en sık görülen formudur. Yaklaşık olarak %8,5 oranında görülen değişken erken boşalma sorunu, belirsiz aralıklarla oluşur.
Kişi, bazen erken boşalırken bazen normal ejakülasyon deneyimler. Erken boşalma çeşitlerinin son türü olan duyusal erken boşalma, kültürel ve psikolojik etkenlere bağlı olarak gelişir.
Kişi aslında erken boşalmadığı hâlde kültürel ve psikolojik nedenlerle erken boşaldığını düşünür. Subjektif erken boşalma olarak da bilinen bu erken boşalma türünün toplumda görülme sıklığı, yaklaşık olarak %5,5 oranındadır.
Erken boşalma nedenleri, psikolojik ve biyolojik olarak iki farklı alanda incelenir. Önceden normal şekilde boşalmasına rağmen sonradan prematür ejakülasyon deneyimlemeye başlayan kişilerde, cinsel deneyimsizlik, ilişkinin yeni olması, aşırı heyecan, ilişkiye bağlı stres, anksiyete, depresyon, kendini suçlu hissetme, fazla uyarılma, yetersizlik hissi, kişinin kendi vücuduyla ilgili negatif algıya sahip olması, kontrol problemi gibi psikolojik sorunlar, erken boşalmaya neden olabilir.
Yaşam boyu süren erken boşalma türünde ise cinsel istismara uğramış olmak, travmatik cinsel ilişki deneyimi yaşamak, katı bir cinsel eğitimden geçmiş olmak, yetiştirilme tarzı ve yakalanma korkusu ile hızlı bir şekilde mastürbasyon yapmak gibi psikolojik etkenler, erken boşalmaya yol açabilir.
Biyolojik erken boşalma ise hormonal bozukluklar, enfeksiyon ve sinir sistemi hastalıkları gibi nedenlerle oluşur. Sertleşme problemine yol açan diyabet hastalığında erken boşalma problemi de görülebilir.
Ancak diyabetin neden erken boşalmaya neden olduğu ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Nörolojik bir hastalık olan multiple skleroz hastalığına bağlı olarak da erken boşalma problemi gelişebilir.
Prostat bezi problemleri, testosteron eksikliği, tiroit hormon bozukluğu ve hipofiz bezi hastalıkları da erken boşalmaya yol açabilir. Sıkça sorulan sorulardan bir diğeri de “Erken boşalma engellenebilir mi?” şeklindedir. Tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan erken boşalmada psikolojik tedavi ve ilaçlı tedavi yöntemleri gibi pek çok farklı tedavi şekli bulunur.
Erken boşalma, medikal tedavi yöntemlerine başvurmadan kişinin kendi başına engellemeye çalıştığı rahatsızlıklardan biridir. Erken sevişmenin uyarılmayı arttırmasına bağlı olarak kişi ön sevişmeden kaçınır.
Ancak bu durum, partner ile olan cinsel iletişimin ve cinsel doyumun azalmasına yol açar. Kadının uyarılma probleminin artmasına yol açan bu duruma ek olarak kişi, kendine acı veren davranışlarda bulunarak erken boşalmadan kaçınmaya çalışabilir.
Dudak ısırma, kendine çimdik atma gibi davranışlar ejakülasyon süresini çok az da olsa uzatsa da bu durum cinsel eylemin kalitesinin azalmasına yol açar.
Erken boşalma kaygısıyla cinsel ilişki öncesinde mastürbasyon yapmak, cinsel ilişki sırasında kişinin kaygılı olmasına yol açar. Bu gibi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Prematür ejakülasyon pek çok farklı şekilde tedavi edilebilir. Erken boşalma ilaçla tedavi yönteminde SSRI kullanımı sık başvurulan yöntemlerden biridir.
Bu ilaçların her gün düzenli alınması gerekir. Erken boşalmaya yönelik olarak geliştirilen ilaçlardan biri olan Dapoksetin, cinsel birleşmeden 1 ila 3 saat önce alınmalıdır.
Erken boşalma tedavi yöntemlerinden biri de pelvik kasların çalıştırılmasına yönelik olarak uygulanan kegel egzersizleridir. İdrar ve gaitayı tutma egzersizi olarak da tanımlanabilen kegel egzersizleri, boşalmaya karşı etkili yöntemlerden biridir.
Penis başına ve sünnet derisine uygulanan lokal anestezik krem ve jel kullanımı da erken boşalma sorununu ortadan kaldırabilir. Tüm bunların yanı sıra seks terapisi de erken boşalma üzerinde oldukça etkilidir.
Ön sevişmenin mümkün olduğunca uzun tutulması ve ilişki sırasında pozisyon değiştirilmesi de erken boşalmayı geciktiren yöntemler arasındadır.
Eğer sizde de erken boşalma problemi varsa tanı ve tedavi yöntemleri için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.