Erkek Kısırlığı ve Diyabet - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Erkek Kısırlığı ve Diyabet

Erkek Kısırlığı ve Diyabet
17.05.2022 0

Kısırlık, toplumlarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Çiftlerin 1 yıl süresince düzenli ve korunmasız cinsel ilişki yaşamalarına rağmen bebek sahibi olamaması durumu infertilite bir başka ifadeyle kısırlık olarak adlandırılır.

İnfertiliteden şüphelenilen durumlarda kadın ve erkek ayrı ayrı değerlendirilir. Hem kadın hem de erkek kısırlığı hormonal bozukluklar, obezite, diyabet gibi çeşitli sağlık sorunlarının neticesinde görülebilir.

Şeker hastalığı erkeklerde sperm kalitesini bozan, dolayısıyla üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunlarından bir tanesidir.
Erkek infertilitesi ve diyabet hastalığı arasındaki ilişki hakkında daha detaylı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir?

Diyabet bir diğer adıyla şeker hastalığı dünyada pek çok kişiyi etkileyen bir sağlık problemidir. İnsan vücudunun temel fonksiyonları yerine getirebilmesi için bir tür şeker olan glikoza ihtiyacı vardır.

Tüketilen besinlerin çoğu glikoza dönüşerek kana karışır ve hücreler tarafından enerji olarak kullanılır. Pankreas kandan insülin adı verilen bir hormon üretir.

Glikozun hücrelere girmesi insülin sayesinde mümkündür. Ancak vücutta şeker metabolizmasının düzgün çalışmaması neticesinde bazı durumlarda hücreler glikozu olması gerektiği gibi kullanamaz, bu nedenle şeker vücutta birikerek kanda şeker düzeyinin artmasına neden olur.

Bu durum diyabet hastalığı olarak adlandırılan duruma neden olur. Şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere başlıca iki sınıfa ayrılır.

Tip 1 diyabet hastalarında pankreas insülini hiç üretemez ya da çok az üretir. Tip 2 diyabette ise vücutta insülin olmasına rağmen hücreler insülini olması gerektiği gibi kullanamaz.

Şeker hastalığı çok su içme, aşırı idrara çıkma, sık acıkma, açlığa dayanamama, yorgunluk, yaraların geç kapanması gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.

Şeker hastalarında kandaki şeker seviyesi kontrol altına alınmazsa kalp ve damar hastalıkları, görme bozuklukları, üreme sorunları gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Şeker Hastalığı Kısırlık Yapar mı?

Kısırlık, çeşitli faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olan sağlık sorunlarından bir tanesi de şeker hastalığıdır. Diyabet uzun dönem takip gerektiren bir hastalıktır.

Tedavi edilmediği takdirde sinir sisteminde ve dolaşım sisteminde sorunlar oluşmasına neden olabilir. Bir başka ifadeyle şeker hastalığı vücutta başta göz, kalp, böbrekler, üreme organları olmak üzere vücuttaki her sistemi etkileyebilen bir sağlık sorunudur.

Peki erkeklerde şeker hastalığı kısırlık yapar mı? Şeker hastalığı kadınlarda yumurta sayısını ve yumurtlamayı olumsuz etkilerken erkeklerde ise spermin üretiminde, sayısında ve morfolojisinde bozulmaya neden olarak infertiliteye neden olabilir.

Şeker Hastalığı İktidarsızlığa Neden Olur mu?

Şeker hastalığı uzun dönem kontrol altına alınmadığında dokular ve sinirler ciddi derecede hasar görebilir. Sinir sisteminin hasar gördüğü durumlar diyabetik nöropati olan duruma neden olur.

Buna ek olarak, diyabet erkeklerdeki hormon düzenini de olumsuz etkileyebilir, başta testosteron hormonu olmak üzere sertleşmeyi sağlayan hormonların üretiminde azalma meydana gelebilir.

Bu durumların neticesinde erkek hastalarda sertleşme bozuklukları ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Diyabet tanısı alan erkek hastalarda iktidarsızlık sorunu çeşitli tedavi yöntemleri yardımıyla büyük ölçüde giderilebilir.

Bunların başında ağızdan alınan ilaçlar veya insülin kullanımı gelir. Ancak, insülin kullanması gereken hastalar bu durumun sperm kalitesini olumsuz etkilemesinden veya çocuk sahibi olmayı zorlaştırmasından endişe duyarlar.

Peki gerçekten insülin kullanması gereken erkek hastalarda insülin sperm kalitesini etkiler mi? Bazı şeker hastalarında tedavinin düzenlenmesi için insülin kullanılması zorunludur.

İnsülin vücutta şeker metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olan bir ilaçtır. İnsülin kullanımı erkeklerin sperm sayısında ya da hareketliliğinde bir sorun oluşmasına neden olmaz.

Dolayısıyla insülin kullanımı erkeğin çocuk sahibi olmasına engel değildir. Aksine, insülin kullanan erkeklerde şeker düzeyinin kontrol altına alınması ile iktidarsızlık ve üreme bozukluklarında önemli ölçüde iyileşme sağlanabilir.

Erkeklerde Kısırlık Tedavisi Nasıldır?

Erkek infertilitesi tedavisi için öncelikle kısırlığa neden olan faktörlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Erkek infertilitesi tanısı için öncelikle erkeklerden sperm testi istenir.

Bu testler sayesinde sperm şekli, kalitesi, sayısı ve hareketliliği detaylı bir biçimde incelenebilir. Sperm testi neticesinde erkekte sperm sayısı azlığı (oligospermi) veya sperm morfolojisinde, hareketliliğinde problem olması halinde kandaki FSH, LH gibi hormon düzeyleri incelenir.

Buna ek olarak, ultrasonografi yardımıyla varikosel yani testislerde bulunan toplardamarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan durum araştırılır.

Bütün yapılan tetkiklerin yardımıyla erkek infertilitesinin nedeni anlaşılır ve uygun tedaviye başlanır. İnfertilitenin sebebinin varikosel olduğu düşünülürse cerrahi uygulamalar yardımıyla sorun giderilebilir.

Eğer hormon düzeylerinde bozulma tespit edilmişse çeşitli hormon ilaçları ile hormon seviyeleri normal düzeye getirilebilir. Ayrıca tüp bebek veya aşılama gibi yardımcı üreme teknikleri ile infertil olan erkeklerin çocuk sahibi olma şansı vardır.

Ancak bazı durumlarda spermiyogram testinde ejakulatta hiç sperm hücresi bulunmayabilir. Bu durum azospermi olarak adlandırılır. Günümüzde tıp dünyasında yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde azospermi hastalarında da tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.

Mikro Tese yöntemi sayesinde testislerin içerisine girilerek, canlı sperm aranır. Bulunan canlı sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenmek üzere hazırlanır.

Erkeklerde kısırlık tedavisi, infertiliteye sebep olan faktöre göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı uzun süreli ilaç kullanımı da kısırlık nedenlerinden olabilir.

Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle tüm dünyada diyabet hastalığı her geçen gün artan ciddi bir sağlık sorunudur.

Şeker hastası olan erkeklerin çocuğu olur mu? Şeker hastası olan erkeklerin de çocuk sahibi olma şansı vardır.

Bunun için hastaların öncelikle hastalığını kabul etmesi ve doktorlarının uygun gördüğü şekilde vakit kaybetmeden ilaç ve insülin tedavisine başlaması önemlidir. İnsülin kullanan erkeğin çocuğu olur mu?

İnsülin kullanması gereken hastaların büyük çoğunluğu insülinin çocuk sahibi olmayı engellemesinden endişe ederler.

Ancak çoğu zaman düzenli olarak ilaçlarını kullanan, beslenme ve yaşam alışkanlıklarını değiştiren hastalarda kandaki şeker düzeyinin kontrol altına alınması ile şeker hastalığına bağlı infertilite sorunu çözülebilir. Bunun yanında şeker hastası olan erkeklerin de yardımcı üreme teknikleri ile bebek sahibi olması mümkündür.

Erkek kısırlığı ve diyabet (şeker hastalığı) ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Erkek Kısırlığı ve Diyabet

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Erkek Kısırlığı ve Diyabet

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.