Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma - Bahçeci

Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma

Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma
17.06.2020 37

Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma; Gebeliğin oluşması için beyin, yumurtalıklar, rahim ve vajinadan oluşan dört kompartımanın sağlıklı olması ve birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Olgunlaştıktan sonra fallop tüplerine atılan kadın üreme hücresi olan yumurta, burada erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenir.

Tek hücreli bir yapıya dönüşen döllenen yumurta bu aşamada zigot olarak adlandırılır. Baba adayından gelen 23 ve anne adayından gelen 23 kromozomdan meydana gelen zigot, hızlı bir şekilde bölünmeye başlar. Art arda gerçekleşen bölünme sayesinde zigot, 1. günün sonunda iki çekirdekli hücreye dönüşür.

2. günde dört ve 3. günde 8 hücreli yapıya dönüşen zigot; takip eden 5. ya da 6. günde blastokist olarak tanımlanır. Fallop tüplerinde gerçekleşen tüm bu olayların ardından blastokist rahme ulaşır.

Yumurtlama döneminde yumurtanın çatlayarak içinden çıktığı kese ya da tıp dilindeki adıyla yumurta folikülü, östrojen hormonu salınımını üstlenir.

Östrojen, olası gebelik oluşumuna karşı rahim içi duvarının her ay kalınlaşmasına yol açar. Rahme ulaşan blastokist, kalınlaşan rahim duvarında oluşan yeni damarlara tutunur.

Bu dönemde yerleşme olarak da tabir edilen durum gerçekleşir ve bazı anne adaylarında gebeliğin ilk belirtilerinden biri olan yerleşme kanaması görülebilir.

Blastokist, rahme tutunduktan sonra embriyo olarak tanımlanır. Yerleşmenin ardından 8 hafta boyunca bebek, embriyonik dönemde olur. Bu süreç boyunca hücreler kendi içlerinde ayrışır.

Embriyo gelişimi evreleri tamamlandıktan, yani döllenmeden 10 hafta sonra fetal dönem başlar. 11. haftadan itibaren bebek fetüs olarak tanımlanır.

Yumurtanın döllenmesinden fetal döneme kadar geçen süre boyunca bebek, zigot, blastokist ve embriyo gibi farklı isimlerle tanımlansa da bu süreç boyunca yaygın olarak bebekten embriyo diye de bahsedilir.

Embriyo gelişimi ve rahime tutunma, hamilelik döneminin başlangıcında oluşan önemli aşamalardır. Embriyonun kalp atışı 6. haftada başlar. 9. haftada göz kapakları, kulakları ve ayak parmakları şekillenir.

Perdeli parmaklara sahip olan embriyonun fetüs olarak tanımlanmadan önceki son haftasında kemikleri sertleşmeye ve böbrekleri idrar üretmeye başlar.

Bu süreç içinde en büyük gelişim, embriyonun beyninde gerçekleşir. Embriyonun beyninde her dakikada yaklaşık 250 bin yeni nöron oluşur. Sıklıkla sorulan “Embriyo gelişimi neden yavaşlar?” ya da “Embriyo gelişimi neden durur?” sorularından önce “Embriyo gelişimi hafta hafta nasıl olur? sorusunu yanıtlamak gerekir.

Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma

Beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının etkisiyle yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşır ve ardından içinde bulundukları folikülleri çatlatır. En sağlıklı olan yumurta, döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüplerine atılır.

Kadın üreme hücresi olan yumurta, yaklaşık 24 saat kadar canlı kalabilirken, sperm hücresi kadın vücudunda 4-5 gün kadar canlı kalabilir. Bu dönemde girilen cinsel ilişki sonucunda yumurtanın döllenmesiyle gebelik süreci başlar.

Ancak gebeliğin daha kolay ve doğru hesaplanabilmesi için son görülen adet (regl) kanamasının ilk günü, gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilir.

Doğal yollardan gebelik sağlayamayan çiftlere uygulanan tüp bebek tedavisinde ise yumurta ve sperm laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenir.

Bir tür hücre yumağı olarak tanımlanabilen zigot, döllenmenin ardından meydana gelir. Gebelik hesaplamasına göre 4. haftada veya döllenmeyi takip eden 2. haftanın sonunda döllenen yumurta, fallop tüplerinden rahme ulaşmış olur.

Farklı bir deyişle embriyo gelişimi hafta hafta incelendiğinde gebeliğin 4. haftasında embriyo meydana gelmiş olur ve bu hafta içinde embriyo ikiye ayrılır. Ayrılan parça, bebeğin ilerleyen haftalarda gelişimini sürdüreceği plasentayı oluşturur. 6. haftaya gelindiğinde bebek hızla büyümeye devam eder.

Farklı bir deyişle bebek 6. haftanın sonuna ulaştığında boyutu, 6. haftanın başına göre 3 kat artış olur. Bu hafta içinde embriyonun ilk kez kalp atışları duyulur. 7. haftada embriyonun yüz oluşumu hız kazanır. Ağız, kulak ve burun delikleri seçilebilir durumdadır.

Bebeğin ilk kez hareket ettiği bu haftanın ardından 8. haftaya gelindiğinde embriyo, son iki haftaya göre 4 kat büyümüş olur. Kalbi daha güçlü çarpmaya başlar ve göz kapakları oluşur. 9. haftada embriyonun bazı organları oluşmaya başlar. Bu hafta içinde bebeğin başı, vücudunun yarısı kadardır.

10. haftada embriyonun kemikleri sertleşmeye ve böbrekleri idrar üretmeye başlar. 10. haftanın tamamlanmasının ardından embriyo, fetüs olarak adlandırılır. Embriyo gelişimi tüp bebek yönteminde de aynı şekildedir. Ancak bebeğin zigot ve blastokist aşamaları laboratuvar ortamında gerçekleşir.

Embriyo transferi olarak tanımlanan işlemin ardından embriyo, doğal yollardan elde edilen gebeliklerde olduğu gibi rahme tutunur ve normal gelişimini sürdürür.

Embriyo Gelişimi Neden Yavaşlar?

Embriyo gelişiminin yavaşlaması ya da tamamen durması, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak görülse de anne adayının 35 yaşından daha büyük olması, kaliteli yumurta sayısının azalmasına ve dolayısıyla oluşan embriyoda kromozomal defektlerin oluşmasına neden olabilir. Bu durum, genetik defektli bir bebeğin dünyaya gelmesini önleyen doğal savunma mekanizması olarak da düşünülebilir.

Anne ve baba adayından gelen 23’er kromozomun birleşmesi sırasında zigot olarak tanımlanan bebeğin, 4 ila 8 hücreli hâle gelmesiyle insan yaşamının ilk hücresi olarak tabir edilebilen embriyo genomu aktive olur. Bazı embriyolarda genom aktivasyonunun başarısız olması embriyo gelişiminin tamamen durmasına yol açabilir.

Embriyo Gelişimi Nerede Olur?

Döllenme ve ilk hücre bölünmeleri, rahim ile yumurtalıklar arasında bir tür kanal görevi gören fallop tüplerinde gerçekleşir. Blastokistin, rahme tutunmasının ardından bebek embriyo olarak tanımlanır.

Embriyo rahme yerleştikten sonra ikiye bölünerek bebeğin rahim içinde büyüyeceği plasenta oluşur. Dolayısıyla embriyo, rahimde bulunan plasentanın içinde gelişimini sürdürür. Gebelik planlayan kişilerin merak ettiği sorulardan bir kısmı da “Embriyo rahime kaç günde tutunur?” veya “Embriyo rahime ne zaman tutunur?” şeklindedir.

Embriyo Rahime Ne Zaman Tutunur?

Döllenmenin ardından meydana gelen zigot, hızla bölünür ve 5 ya da 6. günden itibaren blastokist olarak tanımlanır. Fallop tüplerinde gelişimi devam eden blastokist, rahme ulaşır ve gelişimini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu kan damarlarından birine tutunur.

Tutunmanın ardından blastokist artık embriyo olarak tanımlanır ve gelecek 8 hafta embriyonik dönem olarak kabul edilir.

Embriyo rahime tutunurken belirtileri pek çok kişi tarafından fark edilmeyebilir. Bazı kişilerde oluşan implantasyon kanaması, gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Bu kanama, adet (regl) kanamasından çok daha az miktarda gerçekleşir. Kanama süresi kısa ve rengi normalden daha koyudur.

Embriyo Rahime Neden Tutunmaz?

Fallop tüplerinde sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdüren embriyo, bazı durumlarda rahme tutunamaz. Gebeliğin sonlanmasına yol açan bu durum pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir.

Çoğunlukla rahim duvarı olarak bilinen endometriumun, östrojen hormon salınımına karşın tepkisiz kalması veya östrojen salınımının yetersiz olmasına bağlı olarak yeterince kalınlaşmamasından kaynaklanır.

Bazı vakalarda ise uterus kontürü olarak tanımlanan rahim boşluğu şeklinin tutunmaya uygun olmamasına bağlı olarak embriyo rahme tutunamayabilir.

Rahim içinde var olan fonksiyonel ve yapısal bozuklular, embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Ayrıca polip ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığında da embriyo, rahme tutunamayabilir.

Embriyonun tutunmasına engel olan odağın saptanması için kapsamlı muayene ve farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Sıklıkla sorulan “Embriyo rahime neden tutunmaz?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Yorumunuzu Gönderin


37 thoughts on “Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma

1 2 3 4
  1. 7 haftalik hamileyim bebegim rahmin kenarinda duruyomus boyle bi sikinti yasanlar oldumu ayrica 2 bebegim bu

    1. Merhaba,

      Kese büyüdükçe yerleşecektir. Doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Merhaba ben polikistik over hastasıyım. Doktora gittim doktor bana rahımde tutunma olmuyor dedi asılama dedi sorum şu böyle bi durumda aşılama tutarmı

    1. Merhaba,

      Aşılama uygulanıp gebe kalan bir çok hastamız var, tüp bebek tedavisine göre başarı şansı daha az. Fakat doktorunuz uygun gördüyse yapılabilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba. Ben 4 ay arayla iki düşük yaptım. Pcos tanısı koydular ama polikistik overe göre gebe kalmamın zor olması gerekirken ben cok kolay gebe kalıyorum ama rahimde durmuyor düşüyor. 2 düşükten sonra 3üncü için cok korkuyorum. Sizce nedeni ne olablir nasl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba,

      Düşüklerin sebebi rahim içi etmenler, embriyo kalitesi, genetik rahatsızlıklar olabilir. Uzman bir hekime başvurmanızı öneririz. Detaylı bilgi almak için 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da buraya tıklayarak telefon numaranızı bırakabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. Merhaba,
    Biz eşimle 4 kez tüp bebek denemesi yaptık. Son denemenizde rossini yontemide denendi (azosperm tanısı konuldu bu arada) fakat 12. Gün testinde hcg 40.5 iken 14. Gün testinde önce 10.1 sonra 8.9 çıktı. Doktorumuz yumurta kalitesi 5aa ilaçlara devam et ve iki gün sonra tekrar test ver dedi. Sizce bir ihtimal varmı? Gelişme ne sebebi ne olabilir?

    1. Merhaba,

      Biyokimyasal gebelik olarak görünüyor. Biyokimyasal gebeliğin birçok sebebi olabilir, embriyo genetiği, sperm kalitesi, immünolojik faktörlerde etken olmuş olabilir. Doktorunuz en doğru cevabı verecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Mrh ben 1 yıl içinde iki gebelik geçirdim ikiside düşük ile sonuçlandı ikinci hamilelimde herşey normaldi iki test yaptık bebek çok iyidi ense kalınlığı ince idi falan iki gün sonra 12+2 bebeğimi düşürdüm suyum geldi evde sonrada parçalar ve bebek geldi sebebi ne olabilir sizce

    1. Merhaba,

      Genetik olarak incelemek gerekecektir. Doktorunuz gerekli adımları sağlayacaktır. Geçmiş olsun.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  6. Bu ay 3 tane 19mm yumurtam oluştu ve o gün çatlatma iğnesi vuruldum öncesindede sonrasındada eşimle çok ilişkilerimiz oldu gebelik oranı nedir? Pcos görünümü var denilmişti sadece başka sorunumuz yok. Çatlatma iğnesi bu olgunlaşan 3yumurtamıda çatlatmışmıdır sizce? İğneden sonra yumurta çatladığını farkettim çünkü hepsi bianda çatlayabilirmi yada sonrasında bu iğne sayesinde? Ve glifor kullanyordum inisulin direncim var diye devam etmelimiyim bu süreçte? Çocuk sahibi olmak çok istiyoruz 2ay üstüste aşılama yaptırdık sperm çözdürerek tutmamıştı buayda üstüne bu durum olunca heyecan var açıkçası

    1. Merhaba,

      3 yumurtanın da birlikte çatlayabilme ihtimali bulunmaktadır. Glifora devam edebilirsiniz. Dileriz güzel haberler alırsınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  7. Kolay gelsin daha öncede yazmıştım sizlere Kasım 19 daki beraberlikten olabilme ihtimali varmı diye o dönem çok eşliydim.25 Kasım’da eczaneden test almıştım 2.çizgi silik çıkmıştı bunun üzerine 27 Kasım’da da hastaneye gittim gece saatlerinde 149.beta hcg çıkmıştı 19 Kasım’da beraberliğimden diye şüphe ediyorum doktor hanım,6-7 günde implante olup kanda çıkma ihtimali varmı çünkü sol kasıkta hissettim böyle bir imkan varmı, merak ettiğim daha öncemi gebe kaldığım bazı yerlerde 12 gün sürer diyorlar ama ben 13 Kasım’da da kan verdim negatif çıktı 20 Kasım’da da kan verdim,negatife çıktı,benim net olarak öğrenmek istediğim eğer gebelik olsaydı 13 Kasım’da kanda çıkmazmıydı,ve sizce son birlikteliğimden midir acaba cevap verirseniz sevinirim, polistik över sendromu vardı onc den bende Eylül 21 ve Ekim 18 de son reglimi gormuştum ve yumurtlama gerçekten hissedilir mi kasım19daki ilişkiden hissettiğim yumurta çatlamasımıydı acaba yardımcı olucaksa bebeğin kalp atışlarınıda Aralık 6 da ilk duyduk ????bbu benim için çok önemli teşekkür ediyorum başarılarınızınn devamını diliyorum iyi çalışmalar ??

    1. Merhaba,

      Şu an gebelik görünüyor. Fakat hangi birlikteliğinizden olduğunu tespit edilmesi mümkün değildir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  8. Mrb gebeliğim sata göre 9+2 iken vajinal ultrasona göre 7+2 çıkıyor beta değerim 10000 kese 20 mm ve yolk sac var fakat embriyo görülmedi kalp atışı duyulmadı kanamam ve sancım var doktorum 4 gün sonra tekrar muayene ve beta baktı yine embriyo ve kalp atışı görülmedi beta yine 10000 doktorum boş gebelik olabileceğini söyledi ama tam emin olmak için 1 hafta daha bekleyelim dedi benim sormak istediğim bu süreçte embriyo gelişir mi, beklememin bana zararı olur mu,son olarak boş gebeliğin sebebi nedir bu arada 2 yıl önce yine boş gebelik yaşadım fakat sadece boş kese vardı ve 11 haftalıktı.

    1. Merhaba,

      Boş gebelik ihtimali yüksek görünüyor. Embriyo gelişim ihtimali düşük. Doktorunuzla yakın takipte kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  9. Merhabalar, henüz 6 haftalık hamileyim. Kesemizde bebeğimizi de gördük en son kontrolde. Fakat bir sorun var; kese hala yerinde duruyor rahim duvarının kenarında. Normalde ortaya gelmesi gerekiyormuş? Doktor 1 haftamız daha var kese yine ortaya gelmezse sonra ne yapacağımıza karar veririz dedi. Dolayısıyla benim içim hiç rahat değil. Kese rahmin kenarında kalırsa gebeliği sonlandırmak mı gerekir? Ve ortaya gelmesi için bir süre var mıdır?? Rica ediyorum yanıtlayın, diken üstündeyim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba,

      Gebelik kesesi büyüdükçe yer kapladığı alan değişip genişleyecektir. Kesenin köşede olması kanamalara ve düşük riskine sebep olabileceği için doktorunuz size ön bilgi vermiştir. Gereken tedaviyi düzenleyecektir. Endişe etmeyin, dileriz güzel bir gebelik süreci geçirirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    2. Merhabalar subat ayinda kendiligimden hamile kaldim amh dusuk ve kesede yolk sac olustu bebek gorulemedi 5 hafta da beta 15 bin iken 6.haftada 18 bin oldu vebkurtaj olmak zorunda kaldim yolk sac olmasina ragmen bos gebelik mi sayilir

      1. Merhaba,

        Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.

        Saygılarımızla,
        Bahçeci Ailesi

  10. Merhabalar benim merak ettiğim birşey var.son regli . Ekim 18 di 3 gün kadar Regli oldum kasım 20 de kan tahlili vermiştim,gebelik negatif olarak çıktı,kasım 19 da beraberliğim olmustu merak ettiğim prolaktin değerimde düşüktü 9 civarı çıkmıstı, kasımın 19’unda yumurtlamış olmam mümkün olabilir mi kasım 27 kan tahlilimde 149. Beta çıktı yani Regli Olucagım ay yumurtlamış olabilme imkanım varmı 19 kasımdaki beraberliğimde sol yumurtamda birşeyler hissettim,sonrasında ise hamileliğimi öğrendim bu mümkün müdür,teşekkür ediyorum şimdiden ??

    1. Merhaba,

      Bunun cevabını kesin olarak söyleyemeyiz fakat yumurtlama olabilir. Ultrason muayenesine gitmenizi öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

1 2 3 4

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Embriyo Gelişimi ve Rahime Tutunma

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.