Düşük Belirtileri Nelerdir? - Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşük Belirtileri Nelerdir?
03.05.2021 0

Düşük Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin öğrenilmesi her ne kadar heyecan verici olsa da bazı durumlarda gebelik sağlıklı bir şekilde devam edemeyerek düşükle sonuçlanabilir.

Tıpta Latince adı ile abortus olarak da adlandırılan düşük, gebeliğin 20. haftadan önceki süreçte kendiliğinden vücuttan atılmasıdır. Bu haftadan sonra meydana gelen doğumlar erken doğum şeklinde adlandırılır.

Düşük korkusu yaşayan veya düşüğe ilişkin belirtiler hisseden hamilelerin birçoğu düşük belirtileri nelerdir, düşük belirtileri nasıl olur gibi soruların yanıtını arar. İşte düşük belirtileri ve nedenleri ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Düşük, gebelikte görülen en yaygın komplikasyondur ve yaklaşık olarak her üç gebelikten biri düşükle sonuçlanır. Bunların çok büyük bir kısmı gebeliğin ilk haftalarında gerçekleşir.

Gebeliğin 4. veya 5. haftasından sonra yapılan ultrason görüntülemesinde gebelik kesesi görüldükten sonra ise düşük görülme olasılığı %10’a düşer.

Bazen, özellikle de gebeliğin ilk birkaç haftasında görülen düşüklerde, kişi herhangi bir belirti hissetmeyebilir. Dolayısıyla 2 haftalık bebek düşmesi nasıl olur gibi soruların yanıtı kanama ve ağrı olabilse de belirti görülmeden de düşüğün olabileceği unutulmamalıdır. Böyle durumlarda genellikle bebeğin kalp atışının olmadığı veya düşüğün gerçekleşmiş olduğu rutin ultrason muayenesi sırasında fark edilir.

Düşüğe Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Düşük neden olur sorusu, gebeliği düşükle sonuçlanan birçok kadın tarafından merak edilen bir konudur. Kesin nedeni belirlenemeyen düşüklerin çoğunun genetik anomalilerden kaynaklandığı görüşü savunulur. Fakat bunun haricinde düşüğe neden olan şeyler veya düşük riskini artırabilen belli başlı nedenler arasında ise şunlar yer alır:

  • Gebelik yaşının 35’in üzerinde olması (Düşük riskinin en az olduğu yaş aralığı 25-30 yaş arasıdır.)
  • Rahimde perde bulunması
  • Rahim içi yapışıklıklar
  • Polip ve miyomlar
  • Rahim ağzı (servikal) yetmezlik
  • Kadın üreme organlarına ilişkin anatomik sorunlar
  • Daha önceden bir veya birden fazla kez düşük yapmış olmak
  • Doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi araç kullanımına rağmen gebe kalmış olmak
  • Diyabet, diğer kronik hastalıklar ve tiroid hastalıkları
  • Sigara, alkol ve madde kullanımı
  • Şiddet, kaza ve travmalar
  • Kan pıhtılaşmasını etkileyen hastalıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Obezite
  • Stres

Anne Karnındaki Bebeğin Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Düşük belirtileri arasında yer alan olumsuzluklardan herhangi birini yaşayan veya olağan dışı semptomlar gösteren gebeler mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Anne karnındaki bebeğin düştüğü nasıl anlaşılır sorusunun kesin yanıtı ultrason muayenesidir. Bir diğer tespit yöntemi ise kanda gebelik testi (Beta HCG hormonu testi) yapılmasıdır. Fakat ultrasonografi daha kesin ve duyarlıdır.

Daha önceden ultrason muayenesi yapılmış ve hamilelik teşhisi almış olan kişiler için bir sonraki muayene tarihinde gebelik kesesinin görülmemesi ya da önceki muayenede duyulan kalp atışının duyulamaması düşük anlamına gelir. Bunun haricinde ultrason muayenesinde düşük teşhisinin koyulması için şu bulgular gerekir:

  • 25 milimetre ve üzerinde gebelik kesesinin varlığına rağmen embriyo veya yolk kesesinin (yolk sac) olmaması
  • Gebelik kesesinin boyutunun önceki muayeneye oranla artmaması
  • Embriyo boyunun 7 milimetreden fazla olmasına karşın kalp atışlarının duyulmaması
  • Yukarıda verilen bulgularda gebelik kesesinde 25 milimetreye veya embriyo boyutunda 7 milimetreye ulaşılamamış olması halinde, gebelik kesesinde büyüme gözleniyorsa düşük teşhisi konulmadan önce bir süre daha beklenmelidir.

Düşük Belirtisi Ne Zaman Başlar?

Düşük belirtileri genellikle hamileliğin 12. haftasından önce, nadir de olsa 12-20. haftalar arasında görülebilir. Düşük nasıl hissedilir sorusuna gelinecek olursa vajinal kanama, lekelenme veya kasık ağrısı, genellikle düşüğün gerçekleştiği sırada hissedilen belirtilerdir. Bunların haricinde düşük belirtileri baş ağrısı, kusma gibi daha farklı ve kişiye özel belirtileri de beraberinde getirir.

Bu nedenle normal dışı semptomlar yaşayan hamilelerin doktor kontrolünden geçmesi önemlidir. Özellikle erken haftalarda oluşan düşük belirtileri kanama olmadan da görülebilir.

Düşük belirtileri kanama rengi açısından da merak edilen bir konudur. Düşükte kanama rengi parlak kırmızıdan kahverengiye doğru herhangi bir tonda olabilir. Bir diğer sık sorulan soru ise birkaç haftalık düşükte gelen parçalar nasıl olur sorusudur.

Çok erken haftalarda meydana gelen haftalarda yalnızca kanama veya lekelenme olurken et parçası gelişi fark edilemeyecek düzeyde olabilir. Daha ileri haftalarda ise kan ve pıhtı ile karışmış halde daha açık renkli et parçaları gelebilir.

Düşük Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Gebelikte düşüğe bağlı görülen kanama, kasılma, parça düşürme gibi belirtilerin görülme süresi gebelik haftasına göre değişir. Erken haftalarda bu belirtiler hiç görülmeyebilir veya hafif şekilde birkaç gün sürebilir. Gebelik haftası arttıkça özellikle kanama miktarı artar, gelen parçalar daha fazla ve fark edilir boyutta olur.

Bu belirtiler genellikle bir hafta kadar devam etse de bazı durumlarda nadir de olsa 10-15 güne kadar uzayabilir. Kanaması uzun süren hastaların bir kısmı düşük belirtileri ne kadar sürer ve düşüğü hızlandırmak için ne yapmalıyım gibi soruların yanıtlarını arayabilir. Burada yapılması gereken hekiminizin size vereceği önerilere hassasiyet göstermek ve normal dışı, aşırı veya uzun süren kanama halinde yeniden hekiminize danışmaktır.

Düşük sonrası genellikle bir ay sonra adet kanaması gerçekleşir. Fakat beklenen zamandan 7-10 gün daha geç olması muhtemeldir. Yeniden bir hamilelik planlamak için ise hekiminiz tarafından aksi yönde bir öneri verilmedikçe 2-3 ay beklenmesinde fayda vardır.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım

    Düşük Belirtileri Nelerdir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Düşük Belirtileri Nelerdir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.