Amenore Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Amenore Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Amenore Nedir, Belirtileri Nelerdir?
26.08.2019 12

Sağlıklı her kadın ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar, ortalama 28 günde bir adet kanaması görür. Doğurganlık çağı boyunca her ay rahim duvarı, olası gebelik için kalınlaşır ve gebeliğin oluşmadığı zamanlarda da endometrium olarak tanımlanan rahim iç duvarı dökülerek vajinal yoldan atılır. Adet kanaması olarak gerçekleşen bu fizyolojik olay ile kadın vücudu, her ay düzenli olarak kendini yeni bir gebelik oluşumu için hazırlar. Menstrüasyon döngüsü olarak adlandırılan bu durumun normal bir şekilde gerçekleşmesi için beyin, hormonlar ve üreme organlarının uyum içinde çalışması gerekir. Kişinin ergenlik çağına girmesine rağmen adet kanamasının oluşmaması durumuna tıpta “amenore” denir.

Amenore (Adet Olamamak) Nedir?

İlk adet kanamasının oluşması ve düzenli bir döngü içinde bu kanamaların devam etmesi için kadın vücudunda 4 farklı bölümün düzenli ve birbiriyle uyum içinde çalışması gerekir. Beyinde bulunan hipotalamus, hipofiz bezini uyararak LH ve FSH hormonlarının salgılanmasını sağlar. Kana karışarak overlerin uyarılmasını sağlayan bu hormonlar sayesinde yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı olgunlaşır ve en iyi durumda olan yumurta, içinde bulunduğu folikülü çatlatarak fallop tüplerine doğru ilerler. Burada sperm ile karşılaşması durumunda döllenme gerçekleşir ve gebelik süreci başlar. Ancak, sperm ile karşılaşmaması durumunda östrojen salınımı azalır yerine progesteron salınımı artar. Böylece östrojen tarafından kalınlaşması sağlanan endometrium ya da farklı bir deyişle rahim içi duvarı, progesteron hormonunun etkisiyle dökülmeye başlar. Rahim içinden dökülen dokunun vajinal yolla dışarı atılması, adet kanamasını oluşturur. 4 kompartımandan oluşan bu sistemin sağlıklı ve fonksiyonel olması durumunda kişi, ilk menstrüasyon dönemini yaklaşık 12 yaşında yaşar.

Sıklıkla sorulan “amenore ne demek?” ya da “amenore nedir?” soruları ise 9 ile 18 yaşları arasında olması beklenen ilk adet kanamasının gerçekleşmemesi ya da 3 ay boyunca arka arkaya hiç adet görülmemesi şekilde yanıtlanabilir. Birbirinden ayrı bu iki durumun tanımları ise “primer amenore” ve “sekonder amenore” olarak 2 ayrı başlıkta yapılır. Kişinin hiç adet kanaması görmemiş olması, primer amenore olarak tanımlanır. Kişinin daha önce adet kanaması görmüş olmasına rağmen, 3 ay boyunca art arda adet kanaması görmemesi durumuna ise sekonder amenore denir.

Primer Amenore Nedir?

Kız çocuklarında psikolojik ve fizyolojik değişimlerin yaşandığı ergenlik döneminde ilk adet kanaması ya da farklı bir deyişle menarş gerçekleşir. Kadınların %98’i, 15 yaşına girdiklerinde ilk adet kanamasını görmüş olur. Sağlıklı adet döngüsünün oluşması için anatomik ve biyokimyasal olarak beyinde yer alan hipotalamus ve hipofiz bezinin bütünlük içinde çalışması ilk koşuldur. Overlerin fonksiyonel ve genital yolların sağlıklı olması ise menstrüel siklusun gerçekleşmesi için ikinci koşulu oluşturur.

Kişinin 15 yaşına gelmiş olmasına rağmen hiç regl kanaması görmemesi durumunda ya da 14 yaşını doldurmuş olmasına rağmen vücudunda tüylenme ya da meme gelişimi oluşmaması durumunda primer amenoreden bahsedilir. Hiç adet görmemek ya da adet olmamak olarak bilinen primer amenore; kromozom ve hormonal bozukluklar, doğumsal anomaliler, üreme organlarında görülen gelişim bozuklukları gibi nedenlerden dolayı oluşur. Sıklıkla sorulan “Primer amenore hamile kalabilir mi?” sorusunun yanıtı, primer amenoreye sebep olan etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Tamamen iyileşmenin sağlandığı durumlarda kişi, doğal yollardan gebelik sağlayabilirken, bazı fiziksel bozukluklara bağlı olarak gelişen primer amenore varlığında ise üremeye yardımcı tedavi türlerinden olan tüp bebek yöntemiyle gebelik sağlanabilir. Primer amenore tedavisi, adet döngüsünün oluşumunu sağlayan 4 kompartıman olan rahim ve vajina, yumurtalıklar, hipofiz ve hipotalamusun sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlayarak yapılır.

Sekonder Amenore Nedir?

Üreme çağındaki sağlıklı her kadın, ortalama 28 günde bir adet görür. Adet oluşumunda rol oynayan 4 kompartımanın sağlıklı ve uyum içinde olması ile gerçekleşen bu durum, menstrüasyon döngüsünü oluşturur. Böylece ergenlikten menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak beyinde yer alan hipotalamus, hipofiz bezine sinyal gönderir. Hipofiz bezinden salgılanan hormonların etkisiyle yumurtalıklar uyarılır. Olgunlaşan yumurtanın döllenmemesi durumunda oluşan hormonal değişim ile incelmeye başlayan rahim içi dokusu, vajinal yoldan atılır.

Adet kanamasını oluşturan bu durumun 3 ay arka arkaya oluşmaması nedeniyle uzun süre adet olmamak olayına tıpta sekonder amenore denir. “Sekonder amenore nedir?” sorusunun yanıtı bu şekilde yanıtlanır. Sekonder amenore ya da adet olamamak olarak tanımlanan bu durumun sıklıkla karşılaşılan sebebi, farkına varılmayan gebeliklerdir. Depresyon, kemoterapi, steroid, kortizon kullanımı ve doğum kontrol ilaçları, aşırı egzersiz, ani kilo değişimleri ve dengesiz beslenme de sekonder amenoreye sebep olan yaygın nedenlerdir. Ayrıca, tiroit ve hipofiz bezi hastalıkları, hormonal bozukluklar, kanser, bulimia nervoza olarak bilinen aşırı beslenme, hayati tehlike oluşturacak biçimde az beslenme anlamına gelen anoreksiya nevroza, kistik fibrozis, polikistik over sendromu, rahim hasarları, asherman sendromu, cushing sendromu, psikolojik travmalar ve stres de sekonder amenore nedenleri arasında yer alır. Sekonder amenore tedavisi de adet kanamasına engel olan nedenlerin ortaya çıkarılıp, iyileştirilmesi ile sağlanır.

Amenore Tedavisi

Kısaca adet görememek olarak tanımlanan amenore, alt türleri olan primer ve sekonder amenore olmak üzere iki alt başlığa sahiptir. Amenore her iki türde de adet görmeme olarak kendini gösterse de farklı etkenlerden dolayı oluştuğu için farklı tedavi şekilleri uygulanır. Hiç adet görmemek olarak bilinen primer amenore tedavisi için öncelikle nedenin saptanması için hekim, ayrıntılı olarak anamnez alır. Ailede var olan metabolik hastalıklar, kromozom anomalileri sorgulanır. Fiziksel ve seksüel açıdan gelişim, psikolojik durum, ağır egzersiz varlığı, beslenme ve kilo durumu ayrıntılı olarak araştırılır. Genital muayenenin ardından meme gelişimi ve tüylenme düzeyi kontrol edilir. Ardından laboratuvar ve radyolojik tetkikler yapılarak beyin, üreme organları ve hormon düzeyleri kontrol edilir. Adet kanaması oluşumuna engel olan etkenin saptanmasının ardından, ilaçlı ya da cerrahi yöntemler ile mevcut problem giderilir.

Bazı durumlarda düzenli kullanılan ilacın kesilmesi ile primer amenore ortadan kaldırılırken, bazen de hipofiz bezinde yer alan tümörün çıkarılması gerekebilir. Bu yüzden adet kanaması oluşumuna engel olan durumun doğru şekilde saptanması son derece önemlidir. Sekonder amenore tanı ve tedavisi için öncelikle gebelik varlığı araştırılır. Hekim, primer amenorede olduğu gibi hastadan ayrıntılı olarak anamnez alır. Böylece egzersiz varlığı, beslenme durumu ve stres varlığı gibi etkenler araştırılır. Ardından jinekolojik muayene ile üreme organlarının durumu incelenir. Laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme tetkikleri ile adet düzeninin kesilmesine neden olan etken saptanır. Saptanan etkenin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak ilaçlı ya da cerrahi tedavi yöntemi uygulanır.

Adet Görmemek Nelerin Belirtisi Olabilir?

Adet oluşumunu sağlayan ve beyinde yer alan hipotalamus ve hipofiz bezinin yanı sıra yumurtalıklar, rahim, fallop tüpleri ve vajen gibi üreme organlarının birbiri ile uyum içinde sağlıklı bir şekilde çalışması gerekir. Bu kompartımanların birinde yer alan bozukluk, adet görememe problemine yol açabilir. Dolayısıyla adet görememek, hormon salınımı ve düzeyinin yanı sıra üreme organlarında var olan bir problemin belirtisi olarak görülür.

Adet düzensizliği, adet görememe ve amenore hakkında tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

  1. Hocam merhabalar 4ay 17 gun adet göremedim
    Dr a gittim ultrason bakti kist var mi dedim yok dedi
    Dha önce stresten dolayi 3 ay ara ile adet
    Olduğum oldu fakat şu an gayet rahatım stresim yok .

    Lh 18.31
    Fsh 3.08
    Estradiol 160, 09

    Duphaston 10mg verdi başladım
    Vücudun tepki vermesini bekliycez dedi.
    Adet olunca gidicem

    Merak ettiğim şu sekonder amenorede gidisat nedir? Ana sebebi bulmak için napmaliyim düzenli olarak tahlil mi yaptrmaliyim? Dr lar bu konuda net bir şey demiyorlar adet gördüm mü tedavi orda bitiyor ?

    1. Merhaba,

      Birçok sebep adet düzensizliğine neden olabilir. Düzenli olarak ilaç kullanmak düzene sokacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Eşim yıllardır adet düzensizligi yaşıyor her doktora gittigimizde adet düzenleyici veriyor gönderiyor rahimde miyom var kimi doktor sebebi miyomdur diyor kimiside miyomla alakası yok diyor yani bu doktorlara beddua etmemek elde degil ikibuçuk ay önce miyom ameliyatı oldu bu seferde iyidiferansiye adenokarsinom dendi eşimde ameliyat olmayacağım dedi. Yıllardır adet söktürücüyle bizi oyaladılar sorunun kökenini araştırmadılar sonrada aldığı parayı evlatlarına yediriyorlar.

    1. Merhaba,

      Dilerseniz merkezimizdeki doktorlarımıza muayene için gelebilirsiniz. Geçmiş tüm raporlarınızla kliniğimizde detaylı inceleme yapılabilir, doktorlarımızla beraber kişiye özel tedavi planı oluşturabiliriz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba ben 21 yasindayim bi tane kızım vat 3 yasında iki seneden beri doktor tavsiyesiyle dogum kontrol hapı kulllaniyorum ve adet olamadim hep doktoruma gittigimde bana yine adet düzelmesi icin dogum kontrol hapı veriyo.kulllaniyorum bi iki damla koyu kahverengi geliyo ve bitiyo. Size sorum su bana polikistik over var dedi doktorum zayifla dedi. Peki ben adet olmadan nasil zayifliycam . Bide ben her adet olamadigimda doktor destegiyle ilaclarlami olucam ömrümün sonuna kadar. Kafamdaki tek soru bu su anda polikistik over yok su an. Ve bir kere düzenli sekilde adet oldum yeni bitti onuda verdigi hap sayesinde oldum. Hap kulllanmadan adet olamiyorum.ve su anda hamile kalmak istemiyorum mecbur dogum kntrol hapı kulllaniyorum.

    1. Merhaba,

      Endokronoloji doktoruna başvurursanız sizi yönlendirecektir. Adetleriniz düzene girdiğinde yumurtalama probleminiz oluşmayacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. Ben 2 aydır adet olmadım 65 gündür adet olmuyorum son adet tarihim 15 Nisan doktora gittim ultrason çekti ve sadece 6 santim dedi test yapmıştım negatif sonuç olmistim doktor kan testi yaptı HCG <1.2 çıktı doktor bana hormonların az çalışıyor bir de kilo ver dedi ilaç verdi ilacı kullan 7 gün kullan dedi adetin olunca adetinin 3. Günü gel dedi sizce neden 3. Günü gel demiş olabilir bir de ultrasonda 6 santim ne oluyor

    1. Merhaba,

      Yumurtaların ortalama kaç adet olduğunu ultrason en iyi görebildiğimiz zaman dilimi adetin 2 veya 3. günüdür. Önceki adet dönemlerinizden kalan ve çatlamayan yumurta 6 cm’lik basit bir kiste dönüşmüş olabilir. Kullandığınız ilaçla kisti kontrol edecektir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    1. Merhaba,

      Doktorunuzla görüşüp adet söktürücü kullanabilirsiniz. Fakat beden kitle indeksi az olan hastalarımızın adetleri düzensiz olabiliyor. Endokronoloji doktoruna da başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

1 2

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Amenore Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Amenore Nedir, Belirtileri Nelerdir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.