Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 9. Hafta

9. hafta hamilelik döneminin başlaması ile birlikte 3. ve 8. haftaları kapsayan embriyonik evre sona erer ve bebek, embriyo olarak değil fetüs olarak tanımlanır.…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 9. Hafta
    

9. hafta hamilelik döneminin başlaması ile birlikte 3. ve 8. haftaları kapsayan embriyonik evre sona erer ve bebek, embriyo olarak değil fetüs olarak tanımlanır. 8. haftadan bu yana yaklaşık olarak 1 mm. daha büyüyen bebeğin boyutu 2.5 cm.’ye ulaşır. Ağırlığı yaklaşık olarak 28 gr. kadardır. Fetüsün minik bir bebek görünümünü kazanması hızla devam ederken, bu dönemde diş oluşumu başlar ve yüz formu belirginleşir. Kalbinin 4 odacığının tamamının gelişimi ve göz oluşumu bu hafta içinde tamamlanırken kas ve sinir gelişimi de tüm hızıyla devam eder. Anne adayının belinin kalınlaşmaya başladığı 9 haftalık gebelik sürecinde var olan duygu durumundaki karışıklık biraz artar. Mide bulantısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar bu hafta boyunca da devam eder. Geçen hafta bir portakal büyüklüğünde olan rahim, 9. haftaya gelindiğinde kavun kadardır. İştah artışının üst seviyelere tırmandığı 9 haftalık hamilelik sürecinde anne adayının, dengeli beslenmeye devam ederek hafif egzersizler yapması hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir.

9 Haftalık Gebelik

Hamilelikte 9 hafta; gebeliğe bağlı yorgunluk, kabız ve uyku açlığı gibi belirtilerin devam ettiği dönemdir. Büyüyen rahim içinde gelişimi süren bebek de bu hafta itibarıyla embriyo olarak anılmaktan çıkar ve fetüs olarak tanımlanır. Temel bir el yapısının oluştuğu bu dönemde, kol ve bacaklar orantılı bir şekilde uzar. Embriyonun, karaciğeri, dalağı, safra kesesi ve böbrek üstü bezleri ise gelişimini sürdürür. 9 haftalık bebek gelişimi boyunca hızla oluşan beyin, kas ve sinir sistemine bağlı olarak bebeğin hareketlenmesi 8. hafta içinde başlasa da 9. haftaya gelindiğinde bebek, anne vücudundan gelen ani seslere yanıt olarak hareket edebilir. Dünyayla iletişimin ilk adımları olan bu dönemde de anne adayı, henüz bebeğin hareketlerini hissetmez.

9 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

9 haftalık bebek, gelişimin hız kazandığı bu dönemde dirsek ve dizlerini hareket ettirebilir durumdadır. Ultrasonla bakıldığında 9 haftalık gebelik görüntüsü artık kuyruksuz, el, kol ve bacakları oluşmuş tam bir bebek görünümündedir. Bebeğin gözleri, bu aşamada başın her iki yanında olsa da orta hatta doğru ilerlemektedir. Bir önceki hafta bebeğin karnının içine sığmayarak göbek kordonuna taşan bağırsakları, yavaş yavaş batın bölgesine yerleşmeye başlar. Cinsel organ oluşumu başlasa da 9 haftalık bebek cinsiyeti henüz ultrasonla belirlenemez. Gerekli oksijen ihtiyacını anne adayının kan dolaşımından sağlamaya devam eden bebeğin akciğerleri de gelişimini sürdürür. Bu hafta kulak oluşumu da neredeyse tamamlanır. Damak yapısının oluşmasının ardından diş köklerinin de geliştiği bu dönemde, bebeğin dilindeki tat duyuları oluşmaya başlar.

Gebeliğin 9. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Embriyolojik evrenin tamamlanması ile birlikte başlayan dönem, bebeğin tüm organ ve dokularının oluştuğu ve artık oluşumu tamamlanan bu dokuların gelişiminin devam ettiği zaman dilimidir. Fetüsün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için annenin vücudu tarafından sürekli salgılanan hormonlar, anne adayında sabah bulantılarına ve ruh halinde ani değişimlere yol açar. 9 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alan bulantı ve kusmayı önlemek için sabah yataktan kalkmadan önce ağza bir iki parça tuzlu kraker atmak, tatlı yerine tuzlu ve ekşi gıdalarla beslenmek önerilebilir. 9 haftalık hamilelik boyunca anne adayı, kilosunu korumayı başarsa bile bu dönemde gerçekleşen iştah artışına dikkat edilmelidir. Kalorisi yüksek fakat besleyiciliği düşük gıdalardan kaçınılmalıdır. Hafif tempolu yürüyüşlere başlamak için gebelikte 9 hafta ideal dönemdir. Yürüyüş, bebeğin sağlıklı gelişimine katkıda bulunurken anne adayının yaşadığı gebelik semptomlarının azalmasına da yardımcı olur.

Gebeliğin 9. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Anne adayının salgılanan hormonlar yüzünden mide ekşimesi ve bulantısı gibi şikayetlerinin devam ediyor olması normaldir. Önceki haftalarda görülen hazımsızlık, kabızlık, halsizlik, sürekli yorgun hissetme, aniden gelen uyuma isteği, baş dönmesi ve ağrısı, 9 haftalık gebelik döneminde de devam eder. 9 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, artan gaz problemi, mide yanması ve varis gibi şikayetlerdir. Varis için uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak ve gerekli görülürse varis çorabı kullanımı önerilebilir. Bunların yanı sıra anne adayının memelerinde bir miktar daha büyüme ve meme uçlarında koyulaşma başlangıcı görülebilir. Ayrıca bu dönemde bel çevresi de bir miktar kalınlaşabilir. 9 haftalık gebelik, ultrason ile kontrol edildiğinde 9 haftalık bebek görüntüsü henüz 25 mm.’den ibaret olsa da rahmin, kavun boyutuna ulaştığı görülebilir. Bu durum sık idrara çıkma ihtiyacının artmasına yol açabilir.

9 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüsü

9 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, 3 ya da 2 boyutlu renkli ya da siyah beyaz olabilir ancak 9 haftalık bebek görüntüsü artık el ve ayakları olan, kuyruğu bulunmayan minik bir bebeği andırır. Yüz hatlarındaki belirginleşmenin de görülmesini sağlayan 9 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, pek çok anne adayının duygulu anlar yaşamasına neden olur. Bazı durumlarda anne karnında 9 haftalık bebek hareketleri gözlenebilir. 9 haftalık bebek ultrason görüntüsü ile bebeğin kalp atışları da izlenebilir ancak kalp atışlarının duyulması için 10. veya 12. haftayı beklemek gerekebilir.

9 Haftalık Bebeğimin Boyu Ne Kadar?

Anne adayları tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biri de ‘9 haftalık bebek kaç cm olur?’ şeklindedir. Bebeğin tam boyutunu hekim, 9 haftalık ultrason görüntüsü üzerinden rahatlıkla ölçer ancak ortalama olarak 9 haftalık bebek boyu 2.5 cm.’dir. Bu değer, anne adayının bebeğinin boyutundan biraz daha büyük ya da küçük olabilir. Ultrasonla bakıldığında fetüsün o anki pozisyonuna bağlı olarak yüzü de görülebilir. Ayrıca kol, dirsek ve ellerinin yanı sıra bacak, diz ve ayaklarının hareketleri de gözlemlenebilir.

9 Haftalık Bebek Beslenmesi

Gebeliğin 9. haftasında bebeğin beslenmesi anne adayının kanında taşınan besinler vasıtasıyla olur. Büyük enerji ihtiyacı duyan bebeğin gelişimi için anne adayının düzenli ve dengeli beslenmesi önemlidir. 9 haftalık gebelikte beslenme; protein kaynağı olan kırmızı et, beyaz et, balık ve mevsim sebzeleriyle yapılmalıdır. Az pişmiş et ve balık, salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi besinler tüketilmemelidir. Tüm et ürünleri iyi pişmiş ve sebzeler iyi yıkanmış olarak tüketilmelidir. Yemeklerde acı ve baharat kullanımından kaçınılmalı, asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Öğün sayısı artırılarak az fakat sık beslenilmelidir. Gün içinde yaklaşık 3 litre su içilmesi de bebeğin gelişimi için önemlidir ancak idrar problemi yüzünden gece uykusundan uyanan anne adaylarının su tüketimini gündüz saatlerinde artırıp gece saatlerinde azaltması gerekebilir.

9. Haftada Egzersizin Önemi

9 haftalık gebelik süresince hafif tempolu yürüyüş, yüzme ve egzersiz yapmak; gebelikte oluşan fiziksel sıkıntıların giderilmesine yardımcıdır. Anne adayı, sportif faaliyetleri kendisini zorlamadan yapmalıdır. Aşırı miktarda yapılan zorlayıcı sporlar, anne ve bebek sağlığı için beklenmedik durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kişinin kendi kondisyonuna göre hafif tempolu yürüyüş ve egzersizler yapması, gebelik sırasında sağlıksız kilo alınmasının önüne geçilmesini sağlar. Fiziksel aktivite, memelerin büyümesine bağlı olarak artan omuz ve sırt ağrılarının, bağırsakların baskı altında kalmasından dolayı oluşan gaz problemlerinin giderilmesinde olumlu rol oynar.

Hamileliğin 9. haftası ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: