40 haftalık gebelik, doğumun büyük ihtimalle gerçekleşeceği dönemdir. Ancak doğum, 41 haftalık gebelik döneminde, ya da gebeliğin 42. haftasında da gerçekleşebilir. Doğal yollarda gerçekleşen doğumların yaklaşık olarak %40’ı bu haftalarda olur. Hamilelikte 40 hafta içinde doğan bebekler, dış dünyaya tamamen adapte olacak kadar gelişmiştir. Vücutlarındaki yağ dokusu, vücut sıcaklığını koruyabilecek kadar fazladır. Tüm bu zaman içinde tek bir hücreden bir insana dönüşen bebeğin, 70’ten fazla refleksi çalışır durumdadır. Ultrasonla yapılan inceleme sırasında gelişimi devam eden bebeğin, uterus içinde sıkıştığı rahatlıkla görülebilir. Bebeğin hareketlerinin kısıtlandığı bu alan içinde bebek hareketleri, önceki haftalara oranla daha azdır. Bebek, doğum pozisyonu olan baş aşağı duruş şeklindedir. Eğer henüz bebek bu pozisyonu almamış ise hekim, bebeği döndürmeye çalışır. Ancak tüm müdahalelere rağmen bebek doğum pozisyonunu almazsa hekim, sezaryenle doğum ihtimalini değerlendirir.
40 haftalık bebek, doğum kilosu ve boyutuna ulaşmış durumdadır. Doğumdan sonra anne memesinden süt gelmese bile bir süre idare edecek kadar donanıma sahiptir. Farklı bir deyişle, bebeğin karaciğerinde biriken nişasta, doğumun hemen ardından glikoza dönüştürülür ve bebek bir süre beslenmeden idare edebilir. Ayrıca vücudunda bir miktar su da bulunur. Bebeğin kendi endokrin sistemi çalışır vaziyettedir. Doğumun hemen öncesinde salgılanmaya başlayan stres hormonları bebeğin, doğum kanalından kolayca çıkmasına ve doğumdan sonra kolaylıkla hayatta kalmasına yardımcı olur. 41 haftalık gebelik ise doğum zamanını geçirmiş bebek olarak kabul edilse de normal yollardan doğum için 42. haftaya kadar beklenebilir. Eğer bu süre içinde de doğum sancı başlamaz ya da doğum gerçekleşmezse hekim, suni sancı yardımıyla doğumu başlatabilir. Doğumun her an başlaması, 41 hafta gebelik riskleri olarak değerlendirilse de bu artık beklenen bir durumdur.
40-41 Haftalık Gebelik
40 haftalık gebelik, normal doğum zamanını temsil ederken 41 haftalık gebelik, doğumun 1 hafta geciktiğinin göstergesidir. Ancak bu gecikme herhangi bir sorun oluşturmaz. Hatta normal yollardan doğum için hekim, ultrason ile yapılan değerlendirme sonucunda 42. haftayı bekleyebilir. Bu durumda gereksiz yere stres yapmak yerine gebeliğin son zamanlarının keyfi çıkarılmalıdır. Anne adayı kendini iyi ve enerjik hissediyorsa kısa süreli yürüyüşlere çıkabilir, arkadaşlarıyla buluşarak sosyalleşebilir. Ancak ağır egzersizlerden ve yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.
40-41 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Doğumun gerçekleşmesi beklenen haftalardan biri olan 40. haftanın ilk gününde anne adayı, tam 280 günlük gebedir. 40 hafta kaç gün, sorusu bu şekilde yanıtlanabilir ya da farklı bir deyişle anne adayı tam 9 ay 10 günlük hamiledir. “40 hafta kaç ay?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken 41. haftaya gelindiğinde gebelik 9 ay 17 günlük olmuş olur. Normal doğum süresinin aşılmış olması, endişe edilecek bir durum değildir. Doğum sancıları henüz oluşmadıysa hekim, anne adayını muayene ettikten sonra 42. haftanın beklenmesine karar verebilir. 40 haftalık gebelik sancım yok gibi yakınmalar bu açıdan normal kabul edilir. 42. haftada da sancı olmaması durumunda doğum, suni sancı ile gerçekleştirilir.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
40 haftalık gebelikte doğum belirtileri arasında yer alan doğun sancıları, düzenli ve şiddeti artar niteliktedir. Yalancı kasılmalardan farklı olarak sancı, hareketle azalmaz ya da geçmez. Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır. Su kesesinin boşaltılması, amniyotik keseyi patlatmak gibi mekanik yöntemlerin yanı sıra anne adayına damar yolundan oksitosin hormonu verilerek de suni sancı oluşturulabilir.
40-41 Haftalık Bebek Görüntüsü
Gebeliğin son haftaları olan 40. ya da 41. haftada bebek, yeni doğmuş bebek görünümüne sahiptir. Bebeğin akciğerleri ilk kez içine çekeceği hava için hazırdır. Emme kasları yeterince geliştiğinden doğar doğmaz anne sütünü emebilir ve bunu sindirebilir. Gelişen yağ dokusu sayesinde dış ortam sıcaklığına adapte olabilir ve vücut ısısının dengesini koruyabilir. Yağ dokusunun yanı sıra cilt katmanlarının gelişmesi ile birlikte bebeğin ten rengi, pembeden beyaza doğru döner. Bebeğin kafatası henüz tam olarak kapanmamış ve tüm kemikler kaynaşmamıştır. Bunun temel sebebi, doğum sırasında bebeğin kafa ve vücudunun, doğum kanalından rahatlıkla geçebilmesidir. 41 haftalık gebelikte bebek, çok hareketli olabileceği gibi yer darlığına bağlı olarak hareketleri azalmış da olabilir. Bebeğin fazla hareketli olması durumunda hekim, bebeğin hareketlerinin not edilmesini isteyebilir. Nadiren hissedilen güçlü hareketler ise normal kabul edilir. Bebeğin hareketleri bir süredir hissedilmediyse bu durum, mutlaka hekime bildirilmelidir.
40-41 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri
Kasık, bel ve karnın alt kısmında oluşan kasılma ve sancılar, doğum belirtisi olarak kabul edilse de bu kasılmaların Braxton Hicks kasılmaları olmadığından emin olmak için anne adayı pozisyonunu değiştirmeli ya da yürümelidir. Eğer sancı ve ağrı hissi hareketle azalmıyorsa, düzenli ve şiddeti artar nitelikteyse bunlar doğum sancısı olarak kabul edilir. Bazı anne adaylarında görülen nişan gelmesi, doğum belirtilerinden bir diğeridir. Mukus benzeri bir yapıda olan nişan, rahim ağzını tıkayan ve bebeği dış dünyadan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan bir yapıdır. Suyun gelmesi ise doğum belirtileri arasında en yaygın görülenidir. Amniyon sıvısının içinde bulunduğu kesenin yırtılmasıyla oluşan vajinadan su gelmesi durumu, damlama şeklinde olabileceği gibi birden su boşalması şeklinde de görülebilir. Bu gibi belirtilerin varlığında mutlaka hekime haber verilmelidir. Bu dönemde bebeğin başının idrar torbasına baskı yapmasıyla anne adayları daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hisseder. İdrara çıkma sıklığının azalması da bebeğin, doğum kanalına girdiğinin belirtisi olabilir. Gebeliğin son dönemi olan 40 ve 41. haftalarda anne adayları, 40 haftalık gebelik bebek kilosu hakkında sorular sorar.
40-41 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu
40 haftalık bebek kilosu, yaklaşık olarak 3400 gr. ağırlığında ve boyu 48 cm. uzunluğundadır. Sıkça sorulan “40 haftalık bebek kaç kilo olur?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. 41. haftada ise bebek yaklaşık 3500 gr. ağırlığa ve 52 cm. uzunluğuna ulaşır. Ancak bu değerler ortalama değerlerdir. Bebeğin ayrıntılı gelişim durumu, hekim muayeneleri sırasında kontrol edilir ve bebek, doğum skalasına göre değerlendirilir. Bebeğin, belirtilen boy ve ağırlık değerinden daha az ya da yüksek seviyede olması bebeğin fazla ya da az geliştiğini göstermez.
40-41 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Gebeliğin 40 ve 41. haftalarında, bebek hareketleri, önceki haftalara kıyasla daha sınırlıdır. Bunun temel sebebi bebeğin eskisi kadar rahat hareket edebileceği bir alana sahip olmamasıdır. Ancak bir süredir bebeğin hareketleri hissedilmediyse bu durum bir an önce hekime bildirilmelidir.
40-41 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Gebeliğin son döneminde anne adayı, bol miktarda su tüketmeye, sağlıklı, düşük kalorili ve besleyici nitelikte gıdalar ile beslenmeye devam etmelidir. 40 haftalık hamilelik döneminde anne adayı, mide bulantısı ve ishal gibi şikayetlerden yakınabilir. Bu, doğum yaklaştıkça bağırsakların gevşemesinden kaynaklanan normal bir durumdur.
40-41 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?
Anne adayı gebelikte 40 ve 41. hafta içinde kasılmalar yaşayabilir. Bu kasılmaların hareketle ya da pozisyon değişimiyle geçmesi, yalancı sancı olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları olarak tanımlanır. Fakat kasılmalar düzenli, sıklığı ve şiddeti artan nitelikteyse bunlar; gerçek doğum sancıları olarak tanımlanır. Nişan gelmesi olarak bilinen mukus benzeri yapıda olan akıntı, damlama ya da akma şeklinde su gelmesi de doğum belirtileri olarak kabul edilir. Bu gibi belirtilerin varlığında hekime haber verilip hastaneye gidilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış