Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 36. Hafta

36 haftalık gebelik, gebeliğin sonuna yaklaşıldığı dönem olmakla birlikte bu haftadan itibaren anne adayları, her hafta doktor kontrolüne çağrılır. Gebeliğin en heyecan verici dönemlerinden…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 36. Hafta
    

36 haftalık gebelik, gebeliğin sonuna yaklaşıldığı dönem olmakla birlikte bu haftadan itibaren anne adayları, her hafta doktor kontrolüne çağrılır. Gebeliğin en heyecan verici dönemlerinden biri olan gebelikte 36 hafta, bebeğin kilo almaya devam ettiği, vücudundaki yağ miktarının artmasına bağlı olarak el, kol ve bacaklarında boğumlar oluşmaya başladığı zamandır. Bebeğin boyunun da uzamaya devam ettiği 36 haftalık bebek gelişimi sürecinde, akciğer gelişimi de devam eder. Kas gelişimi, hemen hemen tamamlanmıştır. Farklı bir deyişle bebek, annenin memesini emebilecek kadar kuvvetlidir. 36 haftalık bebek, onunla konuşulduğunda sizi rahatlıkla duyabilecek, siz strese girdiğinizde bunu hissedebilecek durumdadır. Bu yüzden anne adayının tüm gebelik boyunca olduğu gibi bu dönemde de stresten olabildiğince uzak durması gerekir. Anne adayı, hamilelikte 36 hafta içinde bebeğin aşağı doğu indiğini hissedebilir. Mide yanması ve nefes darlığı gibi şikayetlerin azalmasını sağlayan bu durum, anne adayının mesanesinde baskı hissetmesine ve sık tuvalet ihtiyacı hissetmesine yol açar. Özellikle sıcak aylarda baş ağrısı şikayeti görülebilir. Bu hafta itibariyle anne ve baba adayları, olası bir doğum anında hastaneye nasıl ulaşmaları gerektiğini planlamalı, doğum çantasını hazır bulundurmalıdır.

36 Haftalık Gebelik

36 haftalık hamilelik döneminde bebek, oldukça büyümüş ve rahim içinde sıkışmış durumdadır. Bu yüzden hareketleri son derece kısıtlıdır. Bebeğin güçlü hareketlerinin sayısı, bu dönemde önceki haftalara kıyasla biraz daha seyrekleşebilir. Ancak hareket ettiğinde el ve ayakları bile anne karnının dışından fark edilebilir düzeydedir. Ultrasonla bakıldığında 36 haftalık bebek görüntüsü, doğmuş bir bebekten neredeyse farksızdır. Yağlanması devam eden bebeğin tüm vücudu daha dolgundur. Yanaklarının dolduğu da bu hafta gözlenebilir. Tüm vücut kasları gibi emme kasları da 36. haftada güçlenmeye devam eder. Sindirim sistemi de doğduktan sonra içeceği anne sütünü sindirebilecek kadar gelişmiştir. Bebeğin büyümesi ve gelişimine bağlı olarak anne adayı, oturmak, kalkmak ve yürümek gibi eylemleri yaparken zorlanmaya başlar.

Anne adayı bu dönemde daha sık ve daha az miktarda beslenmelidir. Bebeğin pelvik bölgeye doğru pozisyon değiştirmesine bağlı olarak anne adayının midesi rahatlar ancak mesanesi sıkışır, Reflü gibi sindirim sistemi problemleri azalırken çok sık tuvalete çıkma ihtiyacı hisseder. Bu yüzden günlük su ihtiyacının büyük bir bölümünün sabah saatlerinde tüketilmesi ve gece yatmadan önce daha seyrek su içmesi önerilir. Bu, gece uykularının kalitesini de arttırır. Bu dönemde anne adayları sıklıkla 36 haftalık gebelik bebek kilosu kaçtır ve 36 haftalık bebek kaç kilo olmalı gibi sorular sorar.

36 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

36 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu, bu dönemde en çok merak edilenler arasında yer alır. Bebek gelişimi, bebek gelişim tablosuna göre değerlendirilir. Farklı bir deyişle her hafta bebeğin olması gereken kilo ve boy aralığı, bu skala ile kıyaslanır. 36 haftalık gebelik sırasında bebekler arasında fark olması, anne ve babanın boyu ve genetik yapısı gibi pek çok farklı faktörden etkilenir. Ancak ortalama olarak 36 haftalık bebek kilosu 2700 gr. ağırlığında olmalıdır. Bu hafta içinde bebeğin boyu da yaklaşık 47 cm. uzunluğundadır. 36 haftalık gebelik döneminde anne adaylarının merak ettiği bir diğer soru da “36 haftalık gebelik kaç aylık?” şeklindedir.

36 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Bu dönemde sıklıkla, “36 hafta kaç ay?” gibi sorular sorulur. 36. haftanın ilk günü itibariyle gebelik, 252 günlük ya da farklı bir deyişle 8 ay 12 günlüktür. 36. haftanın içinde anne adayı gebeliğinin 8,5 aylık kısmını geride bırakmış olur. Sezaryen ile doğum yapmayı planlayan anne adayları için sayılı günler kaldığının da bir göstergesi olan bu durum, anne ve baba adaylarının hastaneye ulaşım ve hastaneden dönüş planlarını yapmaya başlaması gereken dönemdir. Anne adayının mümkün olduğunca istirahat etmesi gerektiği bu dönemde, anne karnındaki bebekle konuşmak, ona şarkı söylemek ya da kitap okumak gibi eylemler yapılabilir.

36 Haftalık Gebelikte Doğum Yapılır Mı?

37. haftadan önce gerçekleşen tüm doğumlar, erken doğum olarak kabul edilir. Dolayısıyla 36 haftada doğum yapanlar da erken doğum yapmış sayılır. Bu dönemde doğan bebekler, sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilir. Ancak doğumdan sonra hekimin belirlediği bir süre boyunca kuvözde tutulması ve gelişimini burada sürdürmesi gerekebilir. 36 haftalık doğum, günümüz şartlarında bebek sağlığı için tehdit oluşturmasa da bebeğin zamanında doğması, onun gelişimi açısından daha sağlıklıdır. Doğumun en önemli belirtilerinden biri olan düzenli ve sık kasılmaların takip edilmesi bu açıdan önemlidir. Bu kasılmalar, yalancı kasılmalarda olduğu gibi anne adayı pozisyon değiştirdiğinde azalmaz ya da kaybolmaz. Kasılmalar düzenli ve şiddeti artar niteliktedir. Sırt ve bel kısmında ağrı hissedilir. Bu gibi kasılmaların varlığında hemen hekimle iletişime geçilmelidir. Su gelmesi ise doğumun başladığının göstergesidir ve hızla hastaneye gidilmelidir.

36 Haftalık Bebek Görüntüsü

36 haftalık bebek hareketleri, bebeğin gelişimi ve büyümesine bağlı olarak yerinin daralmasından dolayı sınırlıdır. Diş etlerinin sertleştiği ve cildinin pürüzsüz bir görünüme kavuştuğu bu dönemde ultrasonla bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin, baş aşağı pozisyonda olduğu görülebilir. Bazı durumlarda bebek, poposu aşağıda bir pozisyonda da görülebilir. Ancak erken doğum riski bulunmayan gebeliklerde bu, endişe edilecek bir durum değildir. Bebeğin doğum pozisyonu alması için önünde hala yeterli zaman vardır. Gerekli olduğunda bebeğin doğum pozisyonuna alınması için hekim, ayrıca bir randevu oluşturulmasını isteyebilir.

36 Haftalık Bebek Gelişimi

36. hafta itibariyle bebeğin akciğerleri, kendi başına nefes alabilecek kadar gelişmiştir. Aynı zamanda emme ile ilgili kasları geliştiği için bebek, meme emerek beslenebilir. Mekonyum adlı ilk siyah renkli kakasının üretimi de 36. hafta içinde devam eder. Bebeğin kalbinin 110-150 arası atım yaptığı da bu haftada gözlenebilir. Bebeğin boyunun uzamaya ve ağırlığının artmaya devam ettiği bu dönemde, organ ve kas yağlanması da devam eder. Vücudunu kaplayan tüylerin büyük bir bölümü dökülür.

36 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu dönemde sıklıkla duyulan sorulardan biri de “36 haftalık hamileyim, bebeğim neden eskisi kadar hareket etmiyor?” şeklindedir. Gebeliğin 36. haftasında, bebek büyüdüğü için anne karnında hareket edecek yeterli alanı bulunmaz. Bu sıkışıklığa bağlı olarak hareketleri azalır. Ancak hareket ettiğinde anne adayı, bu hareketleri daha güçlü hisseder. Bazı durumlarda bebeğin el ve ayak izleri anne karnından görülebilir.

36 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik haftaları ilerledikçe bebek gibi anne adayının vücudunun hacmi de artar. Buna bağlı olarak varis oluşumu gözlenebilir. Varise bağlı ağrıların azalması için varis çorabı giyilebilir. Aynı nedene bağlı olarak anne adayında hemoroit de oluşabilir. Hemoroit ağrılarının rahatlatılması için anne adayı, ılık suyla duş alabilir. Gebeliğin 36. haftasında özellikle yaz aylarında baş ağrısı şikayetinde artış görülür. Baş ağrısı şikayetinin giderilmesi için hekime danışmadan kesinlikle ağrı kesici kullanılmamalıdır. Bunun yerine açık havada yürüyüş yapmak ve su tüketimini arttırmak önerilebilir. Bebeğin doğum pozisyonuna girmesine bağlı olarak anne adayının idrara çıkma ihtiyacında artış olabilir. Gece uykusunun bölünmemesi için günlük su tüketiminin büyük bir bölümünü gün içine yayılması, yatmaya yakın saatlerde fazla miktarda su tüketilmemesi önerilebilir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: