Bahceci Tup Bebek

Gebelikte Sık Görülen Yakınmalar ve Öneriler

Gebelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklarınız olacak, dönem dönem şikayetleriniz artacaktır. Bu yazımızda hamilelik döneminde ne gibi sıkıntılarla karşılaşabileceğinizi ve bu sıkıntıları en aza indirmek için…

Gebelikte Sık Görülen Yakınmalar ve Öneriler
    

Gebelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklarınız olacak, dönem dönem şikayetleriniz artacaktır. Bu yazımızda hamilelik döneminde ne gibi sıkıntılarla karşılaşabileceğinizi ve bu sıkıntıları en aza indirmek için neler yapabileceğiniz hakkında bilgiler alabilirsiniz…

Sabah Bulantıları: Mide bulantısı ve kusma ilk 3 ay içerisinde sık görülen şikayetlerdendir. Sık aralarla, az miktarlarda yemeli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Kilo kaybetmenize neden olan ve sıvı alımınızı engelleyen boyutlarda ise doktorunuza danışınız.

Karın Ağrıları: Büyüyen ve ağırlaşan rahmi taşıyan yan bağlardaki gerginliğe bağlı gelişen ağrılardır. Erken doğuma yol açan rahim kasılmalarından ayırt edilmesi için doktorunuza danışmalısınız.

Yorgunluk: Gebelikte yorgunluk hissi ve uyku isteğinde artış ilk üç ayda normaldir. Gün içinde kısa istirahatler yapılmalıdır.

Bacak Krampları: Özellikle gece krampları rahatsızlık verebilir. Bacağınızı gergin tutun ve ayak parmaklarınızı dizlerinize doğru kıvırın. Bunları önlemek için bol su içmelisiniz. Doktorunuza danışarak kalsiyum ve magnezyum gibi takviye mineraller alabilirsiniz.

Varisler: Büyüyen rahmin toplar damarlar üzerine baskısı bacaklarınızdaki kan dolaşımınızı yavaşlatabilir ve varislere yol açabilir. Doğumdan sonra genellikle azalacaklardır. Uzun süre bacak bacak üstüne atmamaya ve ayakta durmamaya gayret edin. Doktorunuz destekleyici çoraplar ve ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenme önerebilir. Yürüyüş kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Bel Ağrıları: Taşımakta olduğunuz artan kilolar nedeni ile bel omurgalarınız aksi değişikliğe uğrar ve bel ağrıları daha belirgin hale gelir. Sırtınızı dik tutun, bel boşluğunuzu destekleyin ve kafanızı kaldırın. Rahat ve destekleyici giysiler giymek, alçak topuklu rahat ayakkabıları tercih etmek, yürüyüş-yüzme gibi egzersizler ve kilonuzu kontrol altında tutmak yardımcı olacaktır.

Nefes Darlığı: Gebeliğiniz ilerledikçe efor kapasiteniz azalacaktır. Merdivenleri yavaş çıkın ve derin nefes alın. Anormal bir durum var mı diye mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Mide Yanması: Mide yanması ve hazımsızlık gebeliklerde sıkça görülür. Gebeliğin ilerlemesi ile mide yukarı doğru itilir ve mide – yemek borusu arasındaki sfinkter zayıflar. Bu nedenle hazımsızlık, mide yanması ve ekşimesi sık görülür. Antiasit kullanımı için doktorunuza danışın.

İdrar: Gebeliğin başlangıcında ve ilerleyen zamanlarında, bebek büyüyüp başı pozisyon almaya başladıkça mesane kapasitesi azalacağından sık idrar yapma ihtiyacı duyacaksınız. İdrar yaparken yanma hissederseniz mutlaka doktorunuza bildirin.

Kabızlık: Kabızlık gebelikte sıkça görülür. Daha fazla sıvı tüketmek, meyve ve sebze gibi lifli gıdalara ağırlık vermek sizi rahatlatacaktır. Kabızlık problem olmaya başlarsa doktorunuz size uygun bir ilaç önerecektir. Doktorunuzun onayı olmadan müshil ilaçları almayın.

Hemoroid: Kabızlığın sonucu olarak gebelikte hemoroid oluşabilir. Tuvalette uzun süre yıkınmayın. Doktorunuza durumu bildirin.

Diş Eti Kanamaları: Düzenli olarak diş temizliğinizi yapın. Diş kontrollerinize devam edebilir, 12. gebelik haftasından itibaren doktorunuzun bilgisinde diş tedavilerinizi yaptırabilirsiniz.

Ödem: Bacaklarınızı yüksekte tutarak dinlendirin. Gebeliğinizin 20. haftasından itibaren bacaklarınızdan kalbe dönen kan akımını engellememek için sol yanınıza yatarak uyuyun.

Cilt Değişiklikleri: Gebeliğiniz ilerledikçe karında çatlaklar, yüzde ve karın orta hatta renk koyulaşması ortaya çıkabilir. Bunlar gebeliğe bağlı normal değişimlerdir. Cildinizin esnekliğini koruması için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz.

Keyifli ve sağlıklı bir doğum dileriz…

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: