Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 29. Hafta

Hamilelik birçok kadının hayatındaki en keyifli dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde heyecanlı ve meraklı anne adayları bebeklerinin hafta hafta nasıl değişimler yaşadığını ve dünyaya…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 29. Hafta
    

Hamilelik birçok kadının hayatındaki en keyifli dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde heyecanlı ve meraklı anne adayları bebeklerinin hafta hafta nasıl değişimler yaşadığını ve dünyaya gelmeye nasıl hazırlandıklarını sürekli olarak takip eder. 29 haftalık gebelik, bu süreç içerisinde en güzel haftalardan biridir. Üçüncü trimesterin başlarına denk gelen bu haftada bebeğinizin ve sizin aranızda güçlü bir bağ oluşmaya başlar. İşte bebeğinizle buluşmanıza yalnızca 2 ay kala 29. haftada bebeğinizde ve vücudunuzda meydana gelen değişimler…

29 Haftalık Gebelik

29 haftalık hamilelik, üçüncü trimesterin erken evrelerine denk gelmekle birlikte artık sağlık taramaları ve şeker yükleme testi gibi uygulamaların birçoğunun tamamlanmış olduğu bir haftadır. 29 haftalık bebek ufak bir bal kabağı boyutlarına ulaşmıştır. Hızla büyümeye devam eden bebeğin boyu ve kilosu da önemli ölçüde artmıştır. Bu durum anne için biraz yorucu olsa da aralıklı olarak dinlenmek, sağlıklı beslenmek, küçük egzersizler yapmak gibi bazı önlemler alınarak çok daha rahat bir şekilde atlatılabilir.

29 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

’29 haftalık gebelik kaç aylık olur?’ sorusu, bu haftadaki anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alır. Eğer gebelikte 29 hafta geçirdiyseniz, bu 7 aylık hamile olduğunuz anlamına gelir. Bebeğinizin önemli bir olgunluk seviyesine erişmiş olduğu bu haftada 29 haftalık doğan bebek sayısının da oldukça fazla olduğu söylenebilir. Henüz doğum için çok erken bir zaman olsa da olası bir erken doğum ihtimaline karşılık doğum için gerekli çanta hazırlıklarını yapıp bir kenarda bulundurmanız faydalı olacaktır.

29 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Hamilelikte 29 hafta geride bırakılırken anne adayları tarafından en fazla merak edilen konulardan bir tanesi de bebeğin boyu ve kilosunun ne kadar olması gerektiğidir. Bu haftada bazı hamilelerden ’29 haftalık bebek kaç gram olur?’ benzeri sorular sıklıkla duyulur. 29. hafta içerisinde olan bir bebek ortalama olarak 1100 gram kiloya ve 40 cm. boya sahiptir. Bu değerler tüm bu haftada olan bebekler için belirtilen ortalama boy ve kilo düzeyleri olup her bebeğin büyüme ve gelişme hızının birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Anne adayının gittiği kontrol muayenelerinde bebeğin boyu, kilosu ve sağlık durumu detaylı bir şekilde kontrol edilir. Bu sırada herhangi bir olumsuzluğa rastlanması durumunda size bilgi verilecektir. Aklınıza takılan konularda yalnızca hekiminize danışmanız ve yersiz endişelere kapılmamanız gerektiğini unutmayınız.

29 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Yanılması

Her ne kadar geçmiş yıllara oranla tıbbi görüntüleme teknolojileri ve ultrason cihazlarının profesyonellik düzeyleri oldukça gelişmiş olsa da, bu cihazlar anne karnından direkt görüntü vermeyip yalnızca ses dalgaları yardımıyla bir görüntü çıkarmayı sağlayan aletlerdir. Hata payı bulunmakla birlikte ultrason uygulamalarında bebeğin duruş şekli de çok büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla erken haftalarda yapılan cinsiyet değerlendirmeleri bazen bebeğin büyüyerek daha belirgin uzuvlara sahip olmasının ardından değişebilmektedir. Eğer önceki muayenelerde bu gibi nedenlere bağlı yanlış bir cinsiyet tespiti söz konusu ise 29. haftada yapılan bir kontrol sırasında bu durum çok büyük bir olasılıkla fark edilecektir.

29 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

29 haftalık gebelikte doğumun gerçekleşmesi ihtimali oldukça düşüktür. Fakat anne veya bebek sağlığına ilişkin herhangi bir durumun söz konusu olması halinde, erken doğum riski bulunan gebeliklerde ve bazı durumlarda ise nedensiz olarak 29. haftada doğum gerçekleşebilir. Bu her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da 29. haftada doğumun gerçekleşmesi halinde anne adayları kendini çok üzmek yerine bebeğinin sağlığına; ona ihtiyacı olan sevgi, şefkat ve anne sütünü verebilmeye odaklanmasında fayda vardır. Gelişen tıbbi teknolojiler, yeni doğan yoğun bakım uygulamaları ve kuvöz gibi destekleyici medikal ekipmanların kullanımı ile 29 haftalık doğan bebek, bir süre gözetim altında tutulduktan sonra yeterli gelişmişliğe ulaştığında taburcu edilir. Bu aşamadan sonra bebeğin bakımı ve sağlık kontrolleri genellikle zamanında doğan bebeklerle aynı şekilde seyreder.

29 Haftalık Bebek Görüntüsü

29 haftalık bebek görüntüsü ve 29 hafta bebek hareketleri hamileler tarafından merak edilmekte ve sürekli olarak internet üzerinden araştırılmaktadır. Gebeliğin bu haftasında yapılabilecek bir ultrason muayenesi sırasında anne ve baba adayları bebeklerini görebilir, güncel sağlık durumu, boyu ve kilosu gibi konularda bilgi alabilir. Muayene esnasında dilerseniz hekiminizden bebeğinizin ultrason görüntüsünün bir çıktısını isteyebilirsiniz. 29 haftalık gebelikte cinsiyet yanılması olabilse de 29. haftada bebeğin siması önemli ölçüde şekillenmiş olduğundan ultrason görüntüsünde bebeğinizin yüzünü gösteren bir resim yakalamanız halinde doğum sonrasında bebeğinizin ultrason resmine ne kadar benzediğini fark edeceksiniz.

29 Haftalık Bebek Gelişimi

29 hafta, bebeğin gelişimi açısından önemli ilerlemeler arz eder; gebelik görüntüsü iyice belirginleşir. Vücuttaki yağ dokusu hızla artmakta olan bebekte cilt yumuşamaya başlar. Bu yağ dokusu yetişkinlerdeki enerji deposu olan beyaz yağ deposundan farklı olarak kahverengi yağ dokusu olarak adlandırılır ve asli görevi vücut sıcaklığının korunmasıdır. Bebekte göz gelişimi hızla devam etmekte iken gözler bu hafta itibarıyla bir noktaya odaklanabilme yeteneği kazanmaya başlar. Doğumdan sonra ek gıdaya geçiş dönemine doğru çıkmaya başlayacak olan süt dişlerinin tohumları bu haftada oluşmaya başlar. Kaslar, akciğerler ile kafatası ve beyin gelişimi ise son hızda devam etmektedir.

29 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

29 haftalık hamilelerde bebeğin böbrek üstü bezleri ile plasentanın buluşmasından kaynaklı olarak östrojenin bir formu olan estriyoleye dönüşmesini sağlayan bir kimyasal madde üretilmeye başlanır. Bu üretim prolaktin hormonu üretimini tetikleyerek 29. haftadan itibaren bir erken doğum dahi gerçekleşse annenin hemen süt üretimine başlayabilmesini sağlar. Artan kan hacmine bağlı olarak anne adaylarının bacaklarında varisler ortaya çıkabilir. Varis oluşumunu azaltabilmek adına üzün süre boyunca oturmak veya ayakta kalmaktan kaçınılmalı, düzenli olarak hafif egzersizler yapılmalıdır.

29 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Gebeliğin daha önceki haftalarında yumruk, tekme ve yuvarlanma tarzında hissedilen hareketler anne karnı içerisinde bebeğin sahip olduğu alanın da kısıtlanmaya başlaması ile birlikte yerini diz ve dirsek dürtmelerine bırakmaya başlar. Hareketler zaman ilerledikçe keskinliğini ve sıklığını kaybeder. Bu durum oldukça normaldir ve anne adaylarının endişeye kapılmasına gerek yoktur. Yatakta sol yanınıza doğru yatmanız ve ani hareketlerden kaçınmanız, bebeğinizin kan dolaşımı ve hareket alanı açısından daha faydalı olacaktır.

29 Haftalık Bebek Görüntüsü

29 haftalık bebek görüntüsü anne adaylarının en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Bu haftadaki bebek görüntüsü hakkında internet üzerinden birçok ultrason resmi paylaşılıyor olsa da her bebeğin görüntüsünün kendine has olduğu bilinmeli ve görüntüler arasında karşılaştırma yapılmamalıdır. Bebeğini ultrasonda görmek isteyen anneler bir muayene randevusu alarak ultrason talebinde bulunabilir, hatta bebeklerinin görüntüsünün bir çıktısını alarak hatıra olarak saklayabilirler.

Eğer siz de gebeliğinizde 29 haftayı geride bıraktıysanız ve bebeğinizin güncel sağlık durumu, görüntüsü hakkında bilgi almak istiyorsanız derhal bir muayene randevusu alabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: