Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 10. Hafta

Tüm doku ve organlarının oluşumu önceki haftalarda başlayan ve bir kısmı işlev dahi kazanan bebeğin 10. hafta içinde gelişimi, tüm hızıyla devam eder. 10…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 10. Hafta
    

Tüm doku ve organlarının oluşumu önceki haftalarda başlayan ve bir kısmı işlev dahi kazanan bebeğin 10. hafta içinde gelişimi, tüm hızıyla devam eder. 10 haftalık bebek, yaklaşık olarak 2.5 cm. boyutuna ulaşır. Beyin, böbrek, karaciğer ve bağırsak gibi hayati organlar, doğuma kadar gelişmeye devam etse de 10 haftalık hamilelik dönemine gelindiğinde pek çok organ ve doku gelişimi önemli ölçüde tamamlanır. Bebeğin tırnaklarının çıkmaya başladığı bu dönemde cilt tüyleri de oluşmaya başlar. Kol, bacak, diz ve dirseklerini hareket ettirebilen bebeğin 10 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde artık kalça ve diğer eklemlerini de hareket ettirdiği görülebilir. 10 haftalık gebelik, annedeki değişiklikler açısından da önem kazanır. Bu dönemde de anne adayı kendisini endişeli ve stresli hissetmeye devam eder. 10 haftalık gebelik görüntüsü henüz dışarıdan fark edilmez. Salgılanmaya devam eden progesteron hormonu, süt bezelerinin büyümesini tetikler. Gebelikte 10 hafta boyunca salgılanımı süren östrojen ise bu hafta, süt kanallarının büyümesini tetikler. Dolayısıyla 10. haftada anne adayının memeleri ve meme uçları biraz daha büyür. Varis ve hemoroit oluşumu da 10 haftalık hamilelik döneminde görülebilir.

10 Haftalık Gebelik

10 haftalık bebek, anne karnında gelişimini hızla sürdürür. Büyük bir greyfurt boyutuna ulaşan rahmin içindeki bebek, yaklaşık 25 mm. boyutundadır. 9. hafta itibariyle embriyo olarak tanımlanmaktan çıkan bebek, bu hafta itibarıyla fetal dönemine girer. 10 haftalık gebelik, fetüs döneminin ya da diğer bir deyişle fetal döneminin başlangıcı olarak düşünülebilir. Dolayısıyla hamilelikte 10 hafta, plasenta ve göbek kordonu oluşumunun başladığı dönemdir. Bu döneme kadar yolk kesesi aracılığıyla beslenen bebek, yavaş yavaş göbek kordonunun oluşmasıyla birlikte buradan beslenmeye başlar. Bu yüzden anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesi çok daha fazla önem kazanır. Bu dönemde anne adayının rahatsızlık duyduğu besinler, bebeğin de rahatsız olmasına neden olabilir.

10 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

Gebeliğin haftalık olarak hesaplanmasının sebebi, son adet kanamasının gerçekleştiği ilk günü takip eden haftanın, gebeliğin ilk haftası olarak hesaplanmasıdır. Bu yüzden anne adayları 10 haftalık gebelik kaç aylık olur ya da 10 hafta kaç ay benzeri sorular sorabilir. Anne karnında 10 haftalık bebek tam olarak iki buçuk aylıktır. Bu dönemden itibaren fetüs olarak anılmaya başlanan bebeğin her eklemi hareket edebilir durumda olsa da bu hareketlilik anne adayı tarafından hissedilmez. Sıklıkla sorulan “10 haftalık gebelik hissedilir mi?” sorusu da bu şekilde yanıtlanabilir. Bebeğin dişlerinin, diş etleri içinde oluşumunun başladığı bu dönemde, böbrekler de işlev kazanarak idrar üretimine başlar. Ultrasonla bakıldığında 10 haftalık erkek bebek görüntüsü henüz belirgin olmasa da erkek bebekler bu hafta itibarıyla testosteron hormon üretimine başlar. Kafatasının ön bölümünün şiş bir görünüme sahip olması da beyin gelişiminin hızla devam ediyor olmasından kaynaklanır.

Gebeliğin 10. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

10 haftalık bebek boyu henüz 25 mm. boyutunda olsa da anne adayının vücudu, hormonların etkisiyle genişlemeye ve özellikle memeleri büyümeye başlar. Henüz hamilelik kıyafetleri için çok erken olsa da bu dönemde anne adayı, bel bölgesini çok sıkmayan, rahat edebileceği kıyafetler giymelidir. Büyük beden ve pamuklu iç çamaşırı kullanımı da büyüyen ve hassaslaşan memelerin rahat etmesini sağlar. Gebeliğin 10. haftası, anne adayının günlük olarak yarım saat kadar hafif egzersizlere, yürüyüş ve yüzme gibi sporlara vakit ayırması gereken dönemdir. Fiziksel aktivite, hem anne adayının hem de bebeğin daha iyi hissetmesini sağlar. Bu dönemde varis oluşumu görülebilir. Böyle bir durumda anne adayı, uzun süre ayakta kalmaktan, hızlı kilo almaktan kaçınmalı; doktorunun tavsiyesiyle varis çorabı kullanmalı ve uzandığında ayaklarını yukarı doğru kaldırmalıdır. Hemoroit de bu haftada anne adayının karşılaşabileceği bir diğer rahatsızlıktır. Hemoroit oluşumunu engellemek için çok fazla ıkınılmamalı, dışkı ihtiyacı bekletilmemeli, lifli ve bol posalı gıdalar tüketilmelidir. Reflüsü olan anne adayları da öğün sayısını artırmalı, az fakat sık beslenmelidir. Kafein içeren, gazlı ve asitli içeceklerden, yağlı ve baharatlı gıdalardan, çiğ et içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.

10 Haftalık Bebek Gelişimi

10 haftalık bebek görüntüsü hâla tam olarak oluşmamıştır. Bu dönemde bebeğin, göz ve optik yapısı oluşsa da gözleri henüz başın iki yanında yer alır. Kafasının ön kısmı da şiş bir görünüme sahiptir. 10 haftalık bebek gelişimi, diş eti içinde dişlerin oluşmaya başladığı, el ve ayak parmakları arasında yer alan perdenin yavaş yavaş yok olmaya başladığı dönemdir. Ayrıca bu dönemde bebeğin iskelet yapısı ve kıkırdakları da oluşumunu sürdürür. Kulaklarının dış kısmı neredeyse tamamlanmak üzeredir. Göz kapakları da oluşumunu tamamlar. 10 hafta gebelik yorumları, bebeğin cinsiyetinin ultrasonla belirlenebildiği yönünde olsa da bu bilgi doğru değildir. 10 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin genital organının henüz oluşumunu tamamlamadığı görülebilir. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için 13. haftanın beklenmesi gerekir ancak cinsiyet, bebeğin anne rahmindeki duruşuna göre 20. haftaya kadar anlaşılamayabilir.

10 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

10 haftalık gebelik ultrason ile incelendiğinde anne adayının rahminin iri bir greyfurt kadar olduğu ve fetüsün rahim içindeki duruşu rahatlıkla gözlemlenebilir. Bu dönemde bebeğin elleri, çoğunlukla kalbinin üzerinde kavuşturulmuş pozisyondadır. Ayrıca omurga da şeffaf derisinin altından görülebilir. Baş, gövde, kol, bacak, el ve ayakların rahatlıkla seçilebildiği bu dönemde sıklıkla sorulan sorulardan biri de “10 haftalık bebek kaç cm olur?” şeklindedir. 10 haftalık bebek yaklaşık olarak 2.5 cm. boyutundadır. Hekim, fetüsün tam olarak boyutunu, 10 haftalık bebek ultrason görüntüsü sayesinde ölçerek toplam kaç mm. olduğunu rahatlıkla söyleyebilir. Şanslı anne ve baba adayları, 10 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile bebeğin hareketlerini görebilir.

10 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

10 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alan ağız salyasındaki artış, bu dönemde anne adayını rahatsız edebilir. Bu durum son derece normal olup, hormon düzeyindeki artışa bağlı olarak tükürük bezinin fazla çalışmasından kaynaklanır. Limon, sakız ve nişastalı gıdalardan uzak durulması, ağız salyasındaki artışı önleyebilir. Bu dönemde, diş eti kanaması da yaygın olarak görülür. Diş eti çekilmesi ve hassasiyetin de yaşanabileceği 10. haftada, diş hekimine görünmek faydalı olabilir. Tüm gebelik süreci boyunca dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve alkol içermeyen ağız gargarası ile ağzın çalkalanması, gebelik boyunca oluşabilecek diş problemlerini önlemede etkilidir. Gebeliğin 10. haftasına gelindiğinde anne adayının memeleri bir miktar daha büyür. Meme uçlarının büyümesi ve renginin koyulaşması son derece normaldir. Anne adayının bu dönemde, bedenine uygun sütyen kullanması, kendi rahatlığı açısından önemlidir. 10. hafta içinde anne adayında vajinal mantar enfeksiyonu görülebilir. Enfeksiyon, bu dönemde bebeğe zarar vermese de tedavi edilmediğinde doğum sırasında kanalda bulunan enfeksiyon, bebeğe geçebilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Anne adayı, gebeliğin 10. haftasında da düzenli olarak hafif egzersizler yapmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmelidir.

10 Haftalık Bebek Kaç cm Olur?

Bu hafta bebek, yaklaşık olarak 2,5 cm yani 25 mm. boyutuna ulaşır. Hekim, fetüsün tam boyutunu 10 haftalık gebelik ultrason incelemesi sırasında yaptığı ölçümleme ile anne adayına bildirir.

Gebelik hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: