Bahceci Tup Bebek Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 13. Hafta | Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 13. Hafta

Gebelik süreci, anne adayları için zorlu olduğu kadar heyecan verici bir süreçtir. Yaklaşık 40 hafta süren bu süreçte birçok anne adayı bebeğinin sağlığı ve…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 13. Hafta
    

Gebelik süreci, anne adayları için zorlu olduğu kadar heyecan verici bir süreçtir. Yaklaşık 40 hafta süren bu süreçte birçok anne adayı bebeğinin sağlığı ve gelişimini yakından takip etmek için sürekli olarak kontrollere gitmek, bebeğini ultrasonda görmek, kalp atışlarını duymak ister ve hafta hafta ne şekilde geliştiğini araştırır. İnsanın yaşamı boyunca en hızlı gelişim gösterdiği dönem olan prenatal (doğum öncesi) dönemde gebeliğin her haftasında farklı gelişmeler olur ve sürecin sonlarına yaklaşıldıkça bebek dış dünyaya adapte olabilecek şekilde gelişimini tamamlamaya başlar.

13 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 13. haftasındaysanız ve 13 hafta kaç ay diye merak ediyorsanız gebeliğinizin 3. ayınızı doldurmuş, 4. ayınızdan ilk günlerinizi almaya başlamışsınız demektir. Gebelikte 13 hafta kaç gün diye de merak eden anneler için de bilgilendirme yapmak gerekirse, gebeliğin 84. ve 91. günleri arasında geçen tüm süre 13. haftaya dahildir. Bu aynı zamanda hamileliğin en kolay ve rahat geçen aylarını içeren ikinci trimestere giriş yaptığınız anlamına da gelir. Bu dönemde mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri yavaş yavaş azalarak yok olmaya başlar. Bebeğin kilosu yaklaşık olarak 20 gramdır ve kafası vücudunun üçte biri kadarlık bir boyuta sahiptir. Artık uyanık olduğu zamanlar boyunca oldukça aktif olarak hareket etmeye, yavaş yavaş tekmeler atmaya, dönmeye ve parmaklarını oynatmaya başlar.

13 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüleri

Gebeliğin 13. haftasında cinsiyet konusunda meraklı olan anne ve baba adaylarında heyecanın doruktadır. Özellikle anne adaylarının birçoğu, ’13 haftalık gebelik ultrason cinsiyet belirlenmesinde etkili olur mu, 13 haftalık gebelik cinsiyet görüntüleri nasıl değerlendirilir?’ gibi soruların yanıtlarını aramaktadır. Sorunun yanıtına gelinecek olursa 13 haftalık bir gebelikte ultrason görüntülerinin incelenmesi ile bebeğin pozisyonu uygun ise cinsiyetin belirlenmesi mümkün olabilir. Bunun sebebi cinsiyet organlarının artık ultrasonda ayırt edilebilecek düzeyde gelişmiş olmasıdır. Fakat bebeğin duruş şeklinin uygun olmaması veya kendini saklaması gibi durumlarda cinsiyetin belirlenmesi mümkün olmayabilir. Bu durumlarda cinsiyetin öğrenilmesi için sonraki muayene randevularının beklenmesi gerekecektir. Bazı anne adayları 13 haftalık erkek bebek belirtileri veya kız bebek belirtileri gibi konularda araştırmalar yapsa da gebelikte hissedilen belirtilerin bebeğin cinsiyetine göre değişkenlik göstermediği bilinmelidir.

13 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

13 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakıldığında kişinin hamile olduğunun anlaşılmasının çok zor olduğu, bu nedenle yalnızca anne adayını çok yakından tanıyan kişilerin karındaki hafif büyümeyi fark edebileceği bir haftadır. Bu dönemde 13 haftalık bebek hızla büyüyerek rahmin de aynı hızda genişlemesine yol açar. Rahim leğen kemiğinin içini dolduracak boyutlara ulaşır ve 13 haftalık gebe olan anne karnı da buna bağlı olarak öne doğru büyümeye başlar. Anne adayı bu döneme kadar bulantı ve kusma konusunda çok fazla sorun yaşamamışsa bir miktar kilo almış olacaktır. 13 haftalık gebelikte karın öne doğru büyüdükçe giysiler dar gelmeye başlar ve yavaş yavaş daha rahat kıyafetlere ihtiyaç duyulur, büyüme dolayısıyla ciltte çatlak oluşumları da gözlenebilir. Gaz ve şişkinlik şikayetleri kendini belli etmeye başlar. Süt bezlerinin gelişimine bağlı olarak göğüsler de büyümeye başlar ve anne adayları emzirme sürecine hızla hazırlanır. Annenin vücudunda gelişen hormonal değişimler nedeniyle vajinal akıntılarda bu haftalarda artış gözlenebilir. Bu akıntılar doğal olup hem artan östrojen hormonu seviyelerinden hem de pelvik bölgedeki kan akışının hızlanmış olmasından kaynaklanır. Aynı zamanda doğum kanalını enfeksiyonlara karşı korumaya da yardımcı olur.

Gebeliğin 13. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte 13 hafta geçtikten sonra oluşma riski artan çatlaklar için gereken önlemlerin alınması gerekir. Çatlak oluşumunu önleyebilmek adına hamileler bol bol su içmeli, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, kilo alımını dengede tutmalı, düzenli olarak vücudu fazla zorlamayan egzersizler yapmalı, hekimlerinin önereceği gebelerin kullanımına uygun kremleri kullanmalıdır. Hamilelik süreci boyunca çoğu kişiyi fazlaca etkileyen bağırsak düzensizliği, gaz ve şişkinlik sorunu ile başa çıkabilmek için beslenmeye gereken özenin gösterilmesi gerekir. Lif içeriği yüksek olan tam tahıllar, yulaf gibi çözünür posa kaynakları, taze sebze ve meyveler yeterli düzeyde tüketilmelidir. Aynı zamanda sindirime yardımcı yoğurt, ayran, kefir gibi probiyotik bakteriler içeren ve kalsiyum ihtiyacını karşılamaya da yardımcı olan besinlerin bol miktarda tüketilmesinde fayda vardır. Soğan, sarımsak, özellikle iyi pişmemiş olan kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapıcı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Süt bezlerinin gelişiminden dolayı göğüslerde ağırlık ve sertleşme hissedilmesi normaldir. Hem göğüslerin gelişimine olması gerektiği gibi devam edebilmesine imkan tanımak hem de daha rahat hissetmek adına bu dönemde balensiz iç çamaşırlarını kullanmaya başlamak iyi bir tercih olacaktır.

13 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeklerinin nasıl göründüğü, birçok anne adayı tarafından merak konusu olmaktadır. 13 haftalık bebek görüntüsü ultrason ile kolaylıkla elde edilebilir. Bu haftadaki birçok bebek benzer bir görüntüye sahip olsa da anne adayları internet ortamında gördükleri görüntüleri kendi bebekleri ile karşılaştırmamalıdır. Çünkü her gebelik ve her bebek, gelişim ve görüntü açısından birbirinden farklı olduğu gibi ultrasonografi ile aynı bebek iki kez görüntülendiğinde dahi elde edilen görüntüler farklı olabilmektedir. 13 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, hekim tarafından incelenirken vücudu ve organları net bir şekilde seçilen, yüzü önceki haftalara oranla çok daha fazla insan görünümüne sahip olan bir görüntü elde edilir. Hatıra olarak saklamak isteyen anneler için 13 haftalık bebek ultrason görüntüsü küçük bir kağıda basılarak anne adaylarına verilebilir.

13 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Bu haftada anne adaylarının yanıtını en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de 13 haftalık bebek hissedilir mi sorusudur. 13. haftada bazı anne adaylarının küçük hareketler hissetmesi mümkündür. Bu tıpkı kadının gebe kalmadan önceki dönemde de hissettiği bağırsak hareketleri gibi bir hissiyat oluşturacaktır. Fakat 13. haftada bebeğin hala çok küçük olmasından dolayı bu hisler başka nedenlere bağlı hareket hissiyatları ile karışabileceğinden annelerin, bebeği hissetme konusunda aceleci davranmamasında ve birkaç hafta daha sabretmesinde fayda vardır.

13 Haftalık Bebek Gelişimi

13 haftalık hamilelik bebeğin organ gelişiminin son hız devam ettiği bir dönemdir. Bu haftada karaciğer çalışmaya başlarken pankreas da insülin hormonu salgılamak için gelişimini tamamlar. Bebeğin cilt yüzeyini kaplayacak şekilde ince ve yumuşak yapılı tüyler oluşur. Cinsel organlar olan yumurtalıklar veya testisler gelişir. Emme ve yutma reflekslerine ilişkin gelişimler de bu dönemde hızla devam etmektedir. Baş büyümesi bu haftadan itibaren daha yavaş bir şekilde sürer.

13 Haftalık Bebek Boyu

13 haftalık bebeğiniz yaklaşık olarak 6,5-8 cm boylarındadır. Baş ile kalça arasındaki mesafe ise 6-7 cm. aralığında ölçülür. Boy ve kiloya ilişkin ölçümler hekim tarafından yapılacak ultrason görüntülemelerinde hesaplanarak sizlere bildirilir. Bu aşamada anne adaylarının çevrelerinde farklı hamilelerden aldıkları duyumlardan yola çıkarak bebeğin boyu ve kilosuna ilişkin karşılaştırmalara gitmemeleri gerekir. Verilen değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte her gebelikte ve her bebekte elde edilecek olan sonuçlar farklıdır. Bu nedenle endişelere kapılmak yersizdir, anne adayı veya bebeğinin sağlığına ilişkin herhangi bir sorun olduğunda doktorlar zaten gereken bilgiyi verecektir.

Eğer siz de gebeliğinizin 13. haftasında iseniz bebeğinizin gelişimine ilişkin bilgi almak, genel bir kontrol ile 13 haftalık ultrason incelemesinden geçmek veya aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: