Bahceci Tup Bebek Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı? | Bahçeci Sağlık Grubu

Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı?; Adet (regl), cinsel olgunluğa ulaşmış kadın bedeninin yaşadığı gelişimsel bir süreçtir. Yaklaşık 13 yaş civarında gerçekleşen ilk adet…

Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı?
    

Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı?; Adet (regl), cinsel olgunluğa ulaşmış kadın bedeninin yaşadığı gelişimsel bir süreçtir.

Yaklaşık 13 yaş civarında gerçekleşen ilk adet kanaması ile birlikte başlayan bu süreç menopoz dönemine kadar her 28 günde bir tekrar eder ve rahim dokusunu olası bir gebelik için hazırlamayı hedefler. Sıklıkla merak edilen “Adet nedir?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.

Adet kanaması ile birlikte ortaya çıkan belirti ve bulgular kadın cinsel sağlığını etkileyen pek çok hastalığa işaret edebilir. Bununla birlikte özellikle gebe kalma isteği olan kadınlar için adet döngüsü ve rutin kanama belirtileri pek çok açıdan yol göstericidir.

Dolayısıyla bu süreci baştan sona doğru şekilde yönetebilmek için sağlıklı adet döngüsünün özelliklerini bilmek ve “Adet döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?”, “Adet döneminde cinsellik neden sakıncalı?” “Adetten 1-2 gün önce hamile kalınır mı?”, “Adetliyken hamile kalınırsa adet görülür mü?”, “Adetin 4. günü hamile kalınır mı?” gibi sık karşılaşılan soruları doğru şekilde cevaplayabilmek son derece önemlidir.

Adet (Regl) Nedir?

Sağlıklı gebelik süreci yumurta hücresinin sperm tarafından döllenmek üzere olgunlaştırılması ile başlar ve doğum eylemi ile son bulur.

Vücut, sperm tarafından döllenen yumurta hücresinin rahim duvarına doğru şekilde tutunması ve burada korunması için bazı değişiklikler yapar. Bunlardan başlıca olanı rahim içi mukus sekresyonunun artırılması ve rahim duvarının kalınlaştırılmasıdır.

Gebeliğin resmen başlayabilmesi için döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim duvarına doğru şekilde yerleşmesi şarttır. Rahim içi mukus sekresyonunun artırılması ile rahim duvarında yapışkan bir ortam oluşturulur ve bu sayede yumurta hücresinin tutunması sağlanır.

Bununla birlikte döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi için burada bulunan dokuların bazı hormonlar aracılığıyla kalınlaştırılması, dolgunlaştırılması ve yumurta hücresinin kolayca gömülmesi için uygun ortamın yaratılması gerekir.

Gebelikle ilişkili progesteron gibi hormonlar endometrium olarak adlandırılan bu rahim duvarının yoğun olarak kanlanmasını sağlar ve yumurta hücresinin yerleşmesini kolaylaştırır.

Yumurta sperm tarafından döllenmek üzere olgunlaştırılmış ve endometrium tabakası döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmış olsa dahi cinsel birliktelik ile rahim içerisine sperm hücrelerinin geçişi sağlanmazsa döllenme gerçekleşmez ve haliyle gebelik süreci başlatılamaz. Bu durumda olgunlaşmış yumurta hücresi rahim duvarına yerleşmeden vajinal yolla dışarı atılır.

Yumurta hücresinin vücuttan dışarı atılması ile gebelik sürecinde etkili olan hormonların seviyelerinde ani değişiklikler gerçekleşir.
Bunun sonucunda vücut gebelik için yapmış olduğu hazırlıkları sonlandırır ve kalınlaşmış olan rahim içi dokuyu parçalayarak vücuttan dışarı atar.

Bu durum “adet kanaması” olarak adlandırılır ve yaklaşık 7 gün sürer. Kanamanın bitişi ile birlikte vücut aynı hazırlıklara yeniden başlar ve bu döngü gebelik gerçekleşmediği sürece her ay tekrarlar.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Adet (Regl) Döneminde Hamile Kalınır mı?

Gebelik durumunun gerçekleşmesi için rahim duvarının döllenmiş yumurta hücresini koruyabilecek şekilde kalınlaşmış ve kanlanmış olması gerekir.

Olgunlaşmış yumurta hücresi döllenmek üzere yumurtalıklardan tüplere geçtiğinde rahim içi dokuda hazırlıklar başlar. Adet (regl) kanaması, gebelik için yapılan bu hazırlıkların son bulması ile ortaya çıkan bir durumdur.

Kanamanın gerçekleştiği bu süreçte cinsel ilişkiye girilse dahi olgunlaşmış bir yumurta hücresi bulunmadığından döllenme gerçekleşmez. Dolayısıyla adet (regl) döneminde gebelik sürecinin başlaması biyolojik açıdan mümkün görülmez.

Ancak döllenmiş olan yumurta hücresinin gebelik için hazırlanmış olan rahim duvarına yerleşmesi sırasında bir miktar vajinal kanama gerçekleşebilir.

Yerleşme kanaması olarak bilinen bu durum bazen gebelik başlangıcında görülen adet kanaması olarak değerlendirilir. Ancak bu kanama adet kanamasından farklı özelliklere sahiptir ve aslen adet kanaması ile ilişkisizdir.

Adet (regl) kanamasına göre daha açık renkte, daha akışkan kıvamlı ve daha seyrek şekilde görülen yerleşme kanaması sağlıklı gebelik sürecinin başlangıcında yaşanan normal bir durumdur.

Bazı kişilerde açık kahverengi veya pembe görünümde hafif lekelenmelerle ortaya çıkan bu durum çoğunlukla fark edilmeyebilir.

Adet Döneminden Önce Hamile Kalınır mı?

Gebelik sürecinin başlatılması için yumurta hücresinin olgunlaşarak döllenmeye hazır hale gelmesi ve yumurtalıklardan fallop tüplerine salındığında sperm tarafından döllenmesi gerekir.

Gebeliği başlatmaya yönelik yeni döngü adet kanamasının son günü itibariyle başlar ve bu döngünün 10. günü civarında yumurtlama işlemi gerçekleşir.

Yumurtlama aralığı yaklaşık 5 gün olarak kabul edilse de yumurta hücresinin yumurtalıklardan dışarı atılma olayı bir günde gerçekleşir.

Dolayısıyla gebeliğin başlatılabilmesi için yumurtanın yumurtalıklardan dışarı atıldığı gün cinsel ilişki yaşanması ve olgunlaşmış yumurta hücresinin rahime giren spermler tarafından döllenmesi gerekir.

Adet kanamasından hemen önce yumurta hücresi fallop tüpünden geçip rahim boşluğuna ilerlemiş durumdadır. Rahim duvarı olası gebelik durumu için hazırlanmış ve yumurta hücresinin tutunması için gereken mukus salgısını artırmış olduğundan döllenmemiş yumurta burada kısa bir süre de olsa kalabilir. Bu süreçte gerçekleşen cinsel ilişki ile gebelik durumunun başlaması düşük ihtimal de olsa mümkündür.

Adetliyken Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?

Adet döneminden hemen önce gebelik gerçekleşirse kalınlaşmış olan rahim içi duvarın bir kısmı kanama ile dışarı atılabilir. Bu durumda az da olsa adet kanaması görülür ancak bu kanama normalden daha farklı özelliklere sahiptir.

Rutin kanamaya oranla daha açık renkli, daha sıvı kıvamlı ve daha kısa süreli olarak ortaya çıkan bu kanama bazı durumlarda rahim duvarına tutunmuş olan yumurta hücresinin ayrılmasına ve gebeliğin düşükle sonuçlanmasına yol açabilir.

Bu nedenle özellikle gebe kalmaya çalışan kadınlar kanamanın özellikleri ve adetliyken hamile kalma belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve bu süreçte görülen kanamaları yakın takip etmelidir.

Bu süreçte hızlı hormonal değişikliklerden dolayı ruh halinde dalgalanmalar görülür. Bununla birlikte meme dokusunda gelişen hassasiyetin gerilememesi, kabızlık ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi problemleri ve daha pek çok belirti ortaya çıkabilir.

Siz adet döneminde cinsellik ve gebelikle ilgili sorularınıza cevap almak ve adetliyken hamile kalma belirtileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



2 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Hocam merhaba 22 Nîsan reglimin 3.üncü gününde erkek arkadaşımla ters ilişkide boşalma oldu peçeteyle vajinal bölgemle beraber komple sildim 20 mayısta regl oldum ama 20 haziran regl olmam lazımdı 2 gün gecikti hamile kalma ihtimalim varmı çok korkuyorum ve tedirginim lütfen cevap verirmisiniz

    21 Haziran 2023 / 10:43
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,
      Adet gecikmeleri, hava değişimi, stres, düşük yumurtalık rezervi, polikistik over gibi birçok sebepten ötürü olabilir.
      Ücretsiz görüşme için 444 39 49 numaralı telefonumuzdan randevu alabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımla,
      Bahçeci Ailesi

      11 Temmuz 2023 / 16:51
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: