Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Sağlıklı hormonal dengeye ve fizyolojiye sahip her kadın, ergenlikten menopoz dönemine kadar düzenli olarak regl olur. Adet kanaması olarak da bilinen menstrüasyon dönemi her 21 ile 35 gün arasında görülür.
Ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşen kanama, kişiden kişiye farklı miktarda ve sürede gerçekleşir. Bazı kadınlar son derece düzenli adet görseler de bazıları erken ya da geç adet olma problemi ile karşılaşır.
Ergenlik döneminin başlangıcında görülen ilk bir kaç menstrüasyon döneminde ve menopoz başlangıcında görülen adet gecikmesi normal karşılanır. Hormonların henüz dengelenemediği bu dönemler, geçiş dönemi olarak kabul edilir ve vücudun bu yeni düzene uyum sağlaması zaman alabilir.
Normal adet siklusu göz önünde bulundurulduğunda, bir kadının adetinin 7 gün ve daha fazla süre ile gecikmesi, gebelik ya da farklı bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
Kadınlarda adet gecikmesi gebelik dönemi hariç olmak üzere, düzenli olarak her regl döneminin farklı zaman aralıklarında gerçekleşmesi durumudur.
Farklı bir deyişle bir yıllık döngü içinde 2 ile 3 periyodun gecikmesi normal karşılanırken, daha uzun süre ile yaşanan adet dönemi gecikmesi anormal bir durumun habercisi olabilir. Adet gecikmesi nedir sorusunu yanıtlamadan önce menstrüasyon döneminin nasıl oluştuğunu iyi kavramak gerekir.
Menstrüasyon döneminin düzenli aralıklarda görülebilmesi için beyinde yer alan hipotalamus bölgesinin hipofiz bezini uyarması gerekir. Buna bağlı olarak hipofiz bezi, FSH ve LH hormonlarını salgılar.
İlgili hormonların kana karışması sonucu, yumurtalık rezervinde bulunan foliküller uyarılır ve yumurta olgunlaşma ve çatlama süreci başlar. Yumurtanın içinde yer aldığı kesecik olarak tanımlanan folikül ya da farklı bir deyişle korpus luteum tarafından salgılanan östrojen hormonu sayesinde rahim içi dokusu kalınlaşarak, olası gebeliğe karşı kendini hazırlar.
Gebeliğin oluşmadığı durumlarda östrojen üretimi azalarak progesteron üretimi artar. Değişen hormonal denge sayesinde rahim içi dokusu eski hâline dönmek üzere dökülür. Böylece adet kanaması gerçekleşmiş olur. Düzenli adet döngüsü için tüm bu sistemin uyum içinde birlikte çalışması gerekir.
Ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması, bazı kadınlarda düzenli olarak 21 ile 35 gün aralığında da görülebilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu durum normal sınırlar içinde kabul edilir.
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Bir sene içinde 2 ya da 3 kez görülen adet gecikmesi normal olarak kabul edilir. Ancak gebeliğin oluşmadığı durumlarda, 2 ay adet gecikmesi ergenlik ve menopoz dönemi başlangıcı hariç olmak üzere kesinlikle normal bir durum değildir.
Böyle bir durumun varlığında mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Adet gecikmesi belirtileri, regl döneminde yaşanan gecikmeden ibarettir. Bu noktada sıklıkla, adet gecikmesi kaç gün normaldir ya da adet gecikmesi en fazla kaç gün olur soruları ile karşılaşılır.
Kişinin normal döngüsü göz önünde bulundurulduğunda, yaşanan 7 günlük adet gecikmesi, hamilelik yokluğunda normal kabul edilmez. Kaç gün adet gecikmesi normaldir sorusu da hekimlerin sıklıkla karşılaştığı bir diğer sorudur ve üreme çağında 7 güne kadar olan adet gecikmeleri normal kabul edilir şeklinde yanıtlanabilir.
Adet gecikmesinin nedenleri arasında gebelik ilk sırada yer alsa da, pek çok farklı durumun sonucunda da oluşabilir. Adet gecikmesinin nedenleri neler olabilir ya da adet gecikmesinin nedenleri nelerdir sorularının yanıtları maddeler hâlinde aşağıda yer almaktadır:
Adet gecikmesinin çözümleri ile ilgili olarak yanıtlara geçmeden önce adet gecikmesi neden olur bunu iyi kavramak gerekir. Ergenlik ve menopoz dönemi başlangıçları, gebelik ve emzirme süreleri boyunca adet gecikmesi normal kabul edildiğinden, bu dönemlerde adet gecikmesi normal mi sorusu evet olarak yanıtlanabilir.
Ancak doğurganlık dönemi boyunca görülen adet gecikmesi için altta yatan sebeplerin araştırılması için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.
Adet gecikmesinin nedenleri ve çözümleri bir arada incelenmelidir. Örneğin aşırı kilolu olmak adet gecikmesine yol açabileceğinden, obezite sınırı içinde yer alan kişi tarafından sorulan adet gecikmesi için ne yapılır sorusu, kilo vermek olarak yanıtlanırken; strese bağlı adet gecikmeleri yaşayan kişiye verilecek cevap, kişinin iş yükünü azaltması, nefes egzersizleri ile anksiyete seviyesini düşürmesi ya da terapi alması gerekebilir şeklindedir. Adet gecikmesi ile ilgili çözümler, doktor tavsiyesi ve gözetimi altında uygulanmalıdır.
Bazı kadınlarda adet döngüsü her 21 günde olurken bazılarında 35 günde bir gerçekleşebilir. Adet gecikmesi kaç gün olur sorusunu yanıtlamadan önce kişinin kaç günde bir regl olduğunun yanıtlanması gerekir.
Kanamanın beklendiği günden sonraki 7. güne kadar olan adet kanamaları normal kabul edilir. Örneğin kişi düzenli olarak her 28 günde bir adet görüyorsa, ancak 36. gün ve sonrasında adet gecikmesinden söz edilebilir. Fakat düzenli adet görülmesine rağmen 10 günlük adet gecikmesi olması durumunda uzman bir hekimden yardım alınarak, adet gecikmesinin nedenleri araştırılmalıdır.
Adet kanamasından önceki 4. ve 5. günler, yumurtanın döllenmesi için ideal zamandır. Bu yüzden adet tarihlerinin düzenli olması, gebelik planlayan kadınlar için oldukça önemlidir. Adet tarihlerinde görülen sapmalar, yumurtlama döneminin kaçırılmasına dolayısıyla gebe kalma ihtimalinin azalmasına neden olabilir.
Yani adet düzensizliğinde hamilelik dönemini tespit etmek zordur. Adet tarihlerinin düzenli olması, hem doğal yollardan hem de tüp bebek tedavisi ile sağlanması planlanan gebelikler açısından son derece önemlidir.
Kimi kadınlarda ise hamile kalındıktan sonra kanama görülebilmektedir. Hamilelikte kanama yaşanması halinde bir uzmana danışılmalıdır.
Adet gecikmesi hakkındaki şikayetleriniz ve diğer tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba ben 15 gündür adet olamıyorum bunun sebebini merak ediyorum herhangi bir cinsel ilişki yaşamadım yemin ediyorum çok şükür ama bu neden böyle olduki gebelik testi yaptırmalımiyim kafayı yicem
Merhaba,
Adet olamamanızın birçok sebebi olabilir. Doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
15 gün dur adet olmuyorum test yaptım negatif cikti
Merhaba,
Adet olamadığınız için doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hocam ben en son 26 mayıs günü oldum regl şimdi temmuzun 16 sı . Karın , kaşık ve bel ağrısı da başladı son 1 haftadır. Sorun ne acaba?
Merhaba,
Genel muayene için doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi