Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir? Adet gecikmesi, hamileliğin en yaygın belirtilerinden biridir. Vücutta döllenme oluştuğu andan itibaren salgılanan hormonlar, embriyoyu koruma amacıyla adet döngüsünü durdurur ve bu sebeple de pek çok kadın, hamile olduğunu ilk olarak adet gecikmesinden fark eder.
Kadın vücudunun en doğal döngülerinden olan adet, farklı sebeplerle de gecikebilir hatta kimi durumlarda bu gecikme birkaç aya kadar uzayabilir. Bu sebeple de her adet gecikmesi, hamilelik belirtisi değildir.
Pek çok kadın, “7 gün adet gecikmesi hamilelik belirtisi midir?” , “11 gün adet gecikmesi neden olur” gibi soruların yanıtlarını arar. Eğer siz de adet günü kaç gün gecikirse hamilelik belli olur ve adet gecikmesi nasıl yaşanır gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Adet gecikmesi, akla ilk olarak hamileliği getirse de vücudun genel dengesinin bozulmasından ya da çeşitli hormon ve rahim hastalıklarından kaynaklanabilir. Kimi gecikmelerin sebebi ise stres ve yorgunluk gibi basit yaşamsal problemlerdir.
Bu sebeple adeti geciken her kadının hamile olduğu yargısına varılamaz. Peki adet gecikmesi en fazla kaç gün olur? Bu sorunun yanıtı, kadından kadına değişiklik gösterir. Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır. Adet döngüsü, ortalama 28 günde bir gerçekleşse de pek çok kadın her ay adet döneminde 3 ila 5 günlük sapmalar yaşayabilir.
Özellikle diğer aylara göre daha stresli ya da gergin olduğunuz, antidepresan ya da doğum kontrol hapı kullandığınız dönemlerde bir haftalık gecikmeler de yaşanabilir. Bu sebeple, hamilelik şüphesi için diğer belirtilerin bulunup bulunmadığını gözlemlemeniz önerilir.
Hamileliğin erken evre belirtilerini bilmeniz, başka sebeplerden kaynaklanan adet gecikmesiyle gebeliği ayırt edebilmeniz açısından son derece yararlıdır. Adet gecikmesiyle eşzamanlı olarak gözlemlenen gebelik belirtileri şunlardır:
Eğer adetiniz en az bir hafta geciktiyse ve yukarıdaki belirtilerden bazılarını görmeye başladıysanız, hamilelik şüphesiyle test yaptırabilirsiniz. Dilerseniz size en yakın eczaneden ev tipi prediktör satın alabilir, dilerseniz de doğrudan bir sağlık kuruluşuna başvurarak gebelik testi yaptırma talebinde bulunabilirsiniz.
Gebelik, vücutta oluşturduğu hormonal değişimlerle tespit edilebilen bir durumdur ve bu sebeple de hamileliği döllenmeden hemen sonra teşhis etmek mümkün değildir. En yaygın olarak başvurulan hamilelik testi, kandaki Beta HCG hormonunun seviyesinin ölçümüyle uygulanır.
Beta HCG hormonu, hem erkeklerde hem de kadınlarda düzenli olarak üretilen bir salgıdır. Bu hormonun olağan durumlardaki seviyesi ise son derece düşüktür. Vücutta yüksek seviyede hücre üretimi gerçekleştiğinde, kandaki Beta HCG hormonunun seviyesi de katlanarak artar ve bu durum da ağırlıklı olarak hamileliğin habercisi olarak kabul edilir.
Beta HCG hormonunun dikkat çekici bir şekilde artabilmesi için, döllenmenin üzerinden en az 4 ila 5 hafta geçmesi beklenir. Bu sebeple, gebelik testinin adet gecikmesinden 7 ila 10 gün sonra yapılması tavsiye edilir.
Hamilelik şüphesi yaşayan ve test yaptırmak isteyen pek çok kişi, “gebelik testi kaç gün geçince belli olur” sorusunun cevabını merak eder. Gebelik testinin doğru zamanda yapılması, son derece önemlidir.
Erken evrede yapılan testler, vücutta hamilelik bulunsa dahi negatif şekilde sonuç verebilir ve bu durum da anne adayının farkında olmadan hamileliğe zarar verecek davranışlar göstermesine yol açabilir. Özellikle sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları bulunan anne adayları, hamile oldukları halde olmadıklarını düşünerek zararlı alışkanlıklarını sürdürebilir ve bu durum da gebeliğin olumsuz ilerlemesine hatta fark edilmeden düşükle sonuçlanmasına sebep olabilir.
Bu nedenle, tüm kadınların adet döngülerini yakından takip etmeleri ve gecikme olduğunda hamilelik testi yaptırmak için 7 ila 10 günlük bir süre geçmesini beklemeleri önerilir. Ev tipi prediktörler arasında, daha hassas yapıdaki kitler de bulunur. Hassas testler, gebeliği gecikmenin 3. ila 5. gününde bile tespit edebilir. Ancak ev tipi kitlerin verdiği sonuçlar, kesin doğru olarak kabul edilmez ve hamileliğin kesinleşmesi için hastane testlerinin yapılması beklenir.
Beta HCG testi, hamileliğin tespit edilmesinde kullanılan ilk yöntemdir. Erken evre gebeliklerde, doğum kesesi henüz belirgin hâle gelmemiş durumda olur ve bu noktada embriyonun kalp sesleri de doppler aracılığıyla duyulmaz.
Bu nedenle, gebeliğin söz konusu olabilmesi için,Beta HCG testlerinin en az 2 gün boyunca arka arkaya yapılması ve kandaki hormon yükselişinin takip edilmesi gerekir. Beta HCG hormonunun her gün yaklaşık olarak ikiye katlanması, hamilelik olarak yorumlanır ve doğum kesesinin ultrason cihazıyla görüntülenmesiyle de gebelik kesin olarak teşhis edilir.
Hamilelik tespitinin en yaygın yöntemlerinden biri olsa da, Beta HCG testi gebelik testi değildir. Kandaki Beta HCG hormonunun ölçülmesini sağlayan test, farklı hastalıkların teşhis ve tespitinde de kullanılır.
Hormon hastalığı, dış gebelik, bazı kanser türleri gibi sağlık problemleri de Beta HCG testleriyle teşhis edilir. Bu sebeple prediktör olarak satılan gebelik testlerinin tümü birer Beta HCG testi olsa da tüm Beta HCG taramaları gebelik testi değildir.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin