Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın - Bahçeci

Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın

Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın
21.09.2021 2

Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın; Vücutta görülen bazı belirtilerde, söz konusu 40 yaşın altında bir kadın olduğu zaman genellikle hamileliğin varlığı düşünülürken, bu yaş grubunun üstündeki kadınlarda menopoz da hesaba katılır.

Birbirine oldukça benzer belirtilen gösteren bu iki durumdan hangisinde olduğunuzu anlamanın en iyi yolu doktora görünmek olsa da semptomları bilmek de işinize yarayabilir.

Menopoz Nedir?

Menopoz, Yunanca ay anlamına gelen “Mens” ve İngilizce durmak anlamına gelen “Pause” sözcüklerinden türetilmiş bir kelimedir. Yumurtalıkların işlevini kaybetmesi nedeniyle adet döngüsünün kalıcı biçimde sona ermesi olarak tanımlanır.

Son adet kanaması olarak bilinen menopoz, hayatın normal akışı içinde yaşanan bir dönemdir. Yumurtalıklardaki folikül miktarının ve östrojenin azalması bu dönemde gerçekleşir. Zaman içinde yumurtalıklardaki östrojen üretimi durur ve yumurtalıklar küçüldüğü için adet döngüsü son bulur.

Üreme yeteneğini ortadan kaldıran bu durum Dünya genelinde 45-55 yaş arasındaki kadınlarda görülürken, Türkiye’de ortalama yaş aralığı 46-48’dir. Üç farklı döneme ayrılır:

Premenopoz (Menopoz Öncesi): Belirtilerin ilk başladığı tarihten son adete kadar olan zaman dilimini kapsar. Yumurtalık aktivitesi yavaşlamaya başladığı için adet döneminin düzensiz şekilde gerçekleşmeye başlamasına neden olur. Süresi kişiye göre birkaç ay/yıl olabilir.

Menopoz: Son adet kanamasıdır.

Postmenopoz: Yaklaşık 6-8 yıl süren döneme tekabül eder ve menopozdan 12 ay sonrası başlar.

Menopozda Gebelik Belirtileri

Belli bir yaşın üzerindeki kadınların hamilelik ve menopoz belirtilerini karıştırmasının ve şüpheye düşmesinin sebebi, bu semptomların çok benzer olmalarıdır. Menopozda gebelik belirtileri görüldüğü için kişi kendini hamile zannedebilir. Ortak belirtiler in bir kısmı şöyledir:

Adet Döngüsünün Değişime Uğraması: Adet gecikmesi ve olmaması hem hamilelik hem de menopozda görülür.

Kanamalarda Değişiklik: Lekelenme olarak bilinen ara kanamalar, normalden daha uzun ve kısa süren adet, düzensiz menstrüel dönem, her iki durumun da belirtisi olabilir.

Uykusuzluk, Halsizlik, Yorgunluk: Her iki durumda da ortaya çıkan fakat sebepleri farklı olan bir belirtidir.

Duyguların Hızlı Değişimi: Ani sinirlenmeler, öfke nöbetleri, ağlama krizleri gibi durumlar hormonal kaynaklı olabileceği için dikkate değer belirtilerdir.

Duyguların değişiminde hızlanma ve aşırı dalgalanma her iki durumda da ortaya çıkar. Hamilelik için duygular genellikle ağlama halinde ortaya çıkarken, menopozda huysuzluk, depresyon ve sinir olarak kendini gösterir.

Baş Ağrıları: Hormonal değişimin yoğun olması nedeniyle baş ağrısı yaşanabilir. Menopozda östrojen azalması, hamilelikte aşırı hormon artışı bunun sebebidir.

Kilo Almak: Her iki dönemde de ortaya çıkan belirtilerden bir diğeridir. Hamilelikte bebeğin büyümesi ile olurken, menopozda metabolizma hızının düşmesi ve hormonal değişim ile gerçekleşir.

İdrar Sorunları: Hamilelik döneminde kan miktarı arttığı için vücudun işlenen sıvı miktarı yükselir ve sık idrara çıkılır. Menopoz döneminde ise doku kaybı yaşandığı için mesane kontrolünü yapmak zorlaşır ve idrar kaçırma olabilir.

Cinsel İstek Değişimi: Hamilelik ve menopoz döneminde libido olarak bilinen cinsel dürtülerde azalma gerçekleşebilir. Farklı olarak bazı kadınlarda hamilelik dönemi, cinsel isteği artırabilir.

Kramplar ve Şişkinlik Hissi: Premenopoz dönemi ve hamilelikte vücutta şişkinlik olabilir, kramp bu semptoma eşlik edebilir.

Geceleri Terlemek ve Sıcak Basması: Erken dönem hamilelik ve menopoz döneminde görülen ortak belirtilerdendir. Gece yarısı uykudan uyandıracak kadar etkili bir şekilde hissedilebilir. Sıcak basması sırasında terleme eşlik eder ve yüz kızarıklığı olabilir.

Menopoz mu Hamilelik mi Nasıl Anlaşılır?

40 yaşının üzerindeyseniz ve bazı belirtileri yaşıyorsanız, ayırt edici olanları bilmek işinize yarayabilir. Menopoz mu hamilelik mi anlamak için farklılıkları bilmek önemlidir.

Hamilelik döneminde göğüsler hassaslaşıp şişer ve rahatsız hissettirebilir. Zaman içinde büyüme bu duruma eşlik eder.

Özellikle sabah saatlerinde hamileler mide bulantısı ve kusma isteği duyabilir. Kişiye göre bulantının saati, sıklığı ve süresi değişebilir.

Kabızlık sadece hamilelik döneminde yaşanan belirtiler arasındadır. Sindirim sisteminin yavaşlaması ve tuvalete çıkarken yaşanan zorluk ayırıcı bir belirtidir.

Her zaman severek yediğiniz besinler artık itici gelebilir ya da sevmediklerinizi yemek isteyebilirsiniz. Tat alma ve gıda tercihlerinin değişimi hamilelik ile ilişkilidir.

Menopoz döneminde görülen belirtilerin başında kemik kütlesindeki azalma yer alır. Düşen östrojen nedeniyle kemik erimesi riski artar.

Premenopoz döneminde adet görülmeye devam edildiği için hamile kalma şansınız olsa da doğurganlıkta azalma ve başarısız denemeler artar.

Östrojen seviyesinin azalmasına bağlı olarak vajinal kuruluk yaşanması menopoz dönemine ait bir belirtidir.

Menopoz döneminde kolesterol seviyesi değişebilir. Östrojenin azalması LDL (kötü kolesterol) seviyelerini artırırken, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini azaltır. Buna bağlı kalp hastalığı riski artar.

Menopoz Hamilelik mi?

Hayır, menopoz hamilelik anlamına gelmez. Belirtileri taşımanız hamile olduğunuzu göstermez. İki durum birbirinden çok ayrıdır ve şüpheleriniz varsa doktor randevusu almanız tavsiye edilir.

Bir Kadın Menopoza Girdiğini Nasıl Anlar?

Bir kadın adet olmuyorsa ve öncesinde premenopoz belirtileri göstermiş ise bu, kişinin menopoza girdiğinin göstergesidir. Adet döneminizin üzerinden bir süre geçtikten sonra doktora giderek en doğru bilgiyi edinebilirsiniz. Eğer menopoz gerçekleşmiş ise bir daha adet kanaması görülmez.

Menopoz Döneminde Korunmak Gerekir mi?

Nadiren de olsa adet kanaması kesilen yani menopoza giren kadınların hamile kalma şansı vardır. Çok küçük bir ihtimal olduğu için korunma kararı tamamen sizinle ilişkilidir. Premenopoz ve menopoz döneminde eğer hamile kalmak istemiyorsanız korunma tavsiye edilir.

Spiral, tüp bağlatma ve kondom en sık tercih edilen korunma yöntemleri arasındadır. Yaş ileri olduğu için doktorlar genellikle hamileliği tavsiye etmez. “Menopozda gebelik testi pozitif çıkar mı?” sorusu da bu şekilde yanıtlanabilir.

Yalancı Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırmak, miyomların kendiliğinden küçülmesini sağlamak gibi durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Kişinin birkaç ay boyunca adet görmemesi sağlanır. Kanamanın durması şeklinde kendini gösterir ve geri dönüşü vardır.

Yorumunuzu Gönderin


2 thoughts on “Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın

  1. Merhabalar menopa girmedim ama 8 aydir bir gun lekelenme gordum iki aydirda olmuyordum hcg testim 5.3 iki gun donra yine ayni sonuc ama hamileligin butun belirtileri mevcut ozelllikle bulanti ve kabizlik ne yapmaliyim tesekurler

    1. Merhaba,

      Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Menopoz mu Hamilelik mi? Belirtileri Karşılaştırın

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.