Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir? - Bahçeci

Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?
28.04.2021 0

Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?; Kısırlık, herkesin her yaşta karşılaşabileceği sağlık sorunlarından biridir. Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir. Genç yaşta kısırlığa sebep olan sağlık sorunları, erken teşhis edilmeleri durumunda büyük oranda tedavi edilebilir.

Tedavi sonrasında sağlığına kavuşan kadın ve erkekler ise yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde anne & baba olabilir. Siz de küçük yaşta kısırlık belirtileri nelerdir ve kısırlık yapan şeyler hangileridir diye merak ediyorsanız, bu yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kızlarda Kısırlık Belirtileri

İnfertilite, halk arasındaki bilinen ismiyle kısırlık, her yaşta karşılaşılabilen bir problemdir. Genç kızlarda yaşanan kısırlık sorunu ise ağırlıklı olarak yumurtlama problemlerinden, fallop tüplerinin tıkanmasından, rahim içindeki çeşitli sağlık sorunlarından, çeşitli kanser türlerinden ve genetik problemlerden kaynaklanır. Peki, genç kadınlarda kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık şüphesi duymanıza yol açabilecek bazı belirtiler şöyledir:

Önemli ölçüde adet düzensizliği, kısırlığın en net belirtilerinden biridir. Sağlıklı kadınların ortalama 28 günde bir adet olması gerekir. Bu döngü, kimi zaman çevresel faktörler nedeniyle 3-5 günlük sapmalara uğrayabilir. Adet döngüsünün hiçbir şekilde düzene girmemesi ise ciddi sağlık sorunlarının ve kısırlık probleminin habercisi olabilir.

Adet kanamalarının son derece ağrılı ve sancılı bir şekilde gerçekleşmesi de kısırlık konusunda şüphe oluşturabilir. Adet, sağlıklı kadınlarda bile şiddetli ağrı ve sancılara yol açabilir.

Ancak bu ağrılar ve sancılar; sıcak su kompresi, dinlenme, doğru beslenme gibi yöntemlerle kısa sürede giderilebilir. Eğer adetiniz dayanamayacağınız kadar ağrılı geçiyorsa ve bu ağrılar basit tedbirlere rağmen dinmiyorsa, endometriozis, çikolata kisti, tüp ve yumurtalıklarda enfeksiyon veya tümör gibi zararlı unsurlar bulunabilir.

Bu sağlık sorunları, kısırlığın yanı sıra pek çok farklı probleme yol açar. Bu yüzden şiddetli adet sancıları yaşamanız durumunda doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.

Adet kanamalarının koyu, iltihaplı ve kötü kokulu bir şekilde gerçekleşmesi de kısırlıktan şüphe etmeniz için yeterlidir. Koyu ve iltihaplı adetler, yumurtalıklarınızda enfeksiyon olabileceğine işaret eder.

Yumurtalık enfeksiyonları ise uzun vadede infertilite sorununu tetikleyebilir. Bu yüzden enfeksiyon şüphesi yaşadığınızda derhal doktor kontrolü yaptırmanız önerilir.

Fallop tüplerinin yapışıklığı da en yaygın kadın kısırlığı sorunları arasında yer alır. Fallop tüplerinin yapışması durumunda adet döngüsü sağlıklı bir şekilde ilerleyemez ve şiddetli ağrılara yol açar. Bu nedenle geçmeyen adet ağrıları yaşamanız durumunda fallop tüplerinizi kontrol ettirmeniz büyük önem taşır.

Medikal ve cerrahi geçmişiniz de doğurganlığınızı etkileyen faktörler arasında kabul edilir. Geçmişinizde karın içi operasyon, kürtaj, enfeksiyon, düşük gibi durumlar varsa, bu sorunların kısırlığa yol açmış olması mümkündür. Bu yüzden düzenli olarak doktor gözetiminden yararlanmanızda yarar bulunur.

Ailenizde ve birinci dereceden yakınlarınızda genetik kısırlık varsa, bu durumun size de yansıma ihtimali vardır. Bu yüzden kan bağı bulunan yakın çevrenizde kısırlık durumu ortaya çıkarsa sizin de kısırlık testi yaptırmanız son derece faydalıdır.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri

Erkeklerde kısırlık, ağırlıklı olarak cinsel etkinliğin ve sperm kalitesinin zarar görmesinden kaynaklanır. Testislerde oluşan problemler ve hormonal bozukluklar da erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında yer alır. Aşağıdaki durumlarda erkek kısırlığından şüphe edilebilir.

Testisler inmemişse ya da kaza, rahatsızlık, cerrahi operasyon gibi sebeplerle yukarı çıkmışsa kısırlıktan şüphe edilebilir.
Çeşitli kazalar sebebiyle oluşabilecek testis torsiyonu, testislerin kaybedilmesine ve kısırlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sigara, alkol, keyif verici madde gibi zararlı unsurlara bağımlı olmak ve bu unsurları uzun süre boyunca kullanmak, kısırlık riskini artırır.

Genetik yatkınlık da erkek kısırlığının temel sebeplerinden biridir. Birinci dereceden yakınlarınızda kısırlık sorunu teşhis edilmesi durumunda sizin de test yaptırmanız önerilir.

Kısırlık Nasıl Anlaşılır?

Kısırlık, genel olarak farklı sağlık sorunlarının sonucunda ortaya çıkar ve bu nedenle de infertilite problemine sahip olan kişiler, anne ya da baba olmayı deneme sürecine kadar bu sorunlarından haberdar olmayabilir.

Kısırlığa yol açan rahatsızlıklar farklı belirtiler verse de ve bu hastalıklar çeşitli dönemlerde tedavi edilse de, infertilite sorununa yol açtıkları gerekli testler yaptırılmadıkça anlaşılamayabilir.

Bu nedenle doğurganlığına önem veren ve ilerleyen yıllarda anne ya da baba olmak isteyen herkesin düzenli olarak genel sağlık taramalarından geçmesi son derece önemlidir.

Kısırlık sorununa yol açan sağlık sorunları büyük oranda tedavi edilebilir. Kısır teşhisi konulan pek çok kadın ve erkek ilerleyen yıllarda anne ve baba olabilir. Tedaviye geç kalınmaması için ise kontrollerin özenle gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.

Kısırlık Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kısırlık tedavisi, soruna yol açan faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bu nedenle tek bir tedavi yönteminden söz etmek mümkün değildir.

Kısırlığa sebep olan sorun tümör, kist, miyom gibi bir kitleyse ya da testis torsiyonu gibi fiziksel bir problemse, ağırlıklı olarak cerrahi müdahale yöntemi tercih edilir. Kadınlara yapılan operasyonlar, rahim içinde bulunan kitlenin alınmasını sağlar ve bu sayede hamileliğin önündeki engel kaldırılır.

Kitlenin kötü huylu olması durumunda, anne adayına kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavisi yöntemleri de uygulanabilir. Erkeklere yapılan operasyonlar ise testislerdeki deformasyonları giderir ve sperm üretimini güçlendirir. Kısırlığa yol açan faktör hormonal bir bozukluksa, anne ya da baba adayına hormon tedavisi uygulanır.

Kadınlara uygulanan hormon tedavisi, yumurtlama düzeninizi dengeler, yumurtalarınızın kalitesini artırır ve bu sayede doğurganlığınızı geri kazanmanıza yardımcı olur.

Erkeklere uygulanan hormon tedavileri ise sperm üretimini artırır ve sperm kalitesini yükseltir.
Eğer siz de kısırlık, hamilelik ve tüp bebek yöntemiyle ilgili bilgi almak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’yle hemen iletişim kurabilirsiniz.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.