Bahceci Tup Bebek

Kruger Testi Nedir?

Kruger testi nedir?; Erkek kısırlığının teşhis ve tedavi edilmesi konusunda başvurulan yöntemlerden biridir. En önemli sperm testleri arasında yer alan Kruger testi, erkekte bulunan…

Kruger Testi Nedir?
    

Kruger testi nedir?; Erkek kısırlığının teşhis ve tedavi edilmesi konusunda başvurulan yöntemlerden biridir. En önemli sperm testleri arasında yer alan Kruger testi, erkekte bulunan spermlerin hamilelik için yeterli kalitede olup olmadığını analiz eder. Kruger testi yapılırken erkekten sperm örneği alınır ve bu spermin çeşitli kriterlere uygun olup olmadığı anlaşılır.

Kruger kriterleri adı verilen bu ölçütlere uygun bulunan spermler, sağlıklı olarak değerlendirilir ve bu kriterlere uyan erkeklere herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmaz. Spermlerin Kruger kriterlere uymaması durumunda ise infertilite şüphesi ağırlık kazanır ve gerekli durumda infertilite tedavisine geçilebilir.

Kruger Testi Nedir?

Spermiogram adı da verilen Kruger testi, erkek vücudunun ürettiği spermlerin yapısal bozukluk taşıyıp taşımadığının anlaşılmasına yardımcı olur. Spermlerde şekilsel bozukluk bulunması, hamileliği engelleyen temel faktörler arasında yer alır.

Kruger testi baş anomalisi tespitinde de kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda meninin yoğunluğunun, hacminin, gücünün ve PH seviyesinin analiz edilmesini de sağlayan Kruger Testi, meni içinde yeterli sayıda sperm olup olmadığının tespit edilebilmesine de yardımcı olur. Bu sayede erkeğin sperm üretim seviyesinin ve kalitesinin tam olarak tetkik edilmesini sağlayan Kruger Testi, kısırlığa yol açan faktörün tek seferde tespit edilebilmesini ve tedavi sürecine hızlı bir şekilde geçilebilmesini de mümkün hâle getirir.

Kruger Testi Nasıl Yapılır?

Kruger testi, erkekten alınan meni örneğinin laboratuvar ortamında ve mikroskobik düzeyde incelenmesiyle uygulanır. Kruger testinin uygulanabilmesi için, aşağıdaki adımların sırayla atılması gerekir. Kruger testi yaptıracak erkekten 3 ila 5 gün boyunca cinsel perhiz yapması istenir. Doktor tarafından belirlenen bu süre zarfında erkeğin cinsel ilişkiden ve mastürbasyondan uzak durması talep edilir.

Perhiz süresi dolduktan sonra erkekten meni örneği alınır. Alınan meninin doğru şekilde analiz edilebilmesi için, 1 saat içinde incelemeye alınması gerekir. Bu nedenle örnek verme işlemleri ağırlıklı olarak laboratuvarda gerçekleştirilir.

Alınan meni örneği, laboratuvar ortamında yoğunluk, baş şekli, hacim, sperm sayısı, sperm hareketliliği gibi açılardan analiz edilir. Kruger testi, ağırlıklı olarak bir gün içinde sonuçlanır. Sonuç alma süresi, testi yapılan laboratuvarın yoğunluğuna göre değişse de ağırlıklı olarak 24 saattir.

Kruger Testi Referans Aralığı Nedir?

Kruger testi sonuçları, erkekte infertilite bulunup bulunmadığını büyük oranda ortaya koyar. Sperm kalitesine ve şekline bağlı kısırlık sorunlarının kolayca tespit edilmesini sağlayan Kruger testi, sperm motilitesinin de analiz edilmesini sağlar. Peki, sperm motilite nedir? Sperm motilitesi, erkekten alınan meni içindeki spermlerin hareketlilik seviyesini ifade eden bir kavramdır.

Sperm motilitesinin doğal hâlinin tespit edilebilmesi için, test öncesindeki cinsel perhizin çok uzatılmaması gerekir. 7 gün ve daha fazla süren perhizler, sperm motilitesinin düşmesine yol açar. Ayrıca ortam sıcaklığı da motilite üzerinde etkilidir. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda alınan meni numuneleri, motilite konusunda yanıltıcı sonuçlar doğurabilir.

Bu yüzden motilite konusunda en doğru bilgiye ulaşmak için menilerin en fazla 5 günlük cinsel perhiz sonrasında ve ideal oda sıcaklığında alınması önerilir. Peki, sperm değeri kaç olmalı? Kruger testinde tespit edilmesi gereken sperm morfolojisi normal değerleri nedir? Bu sorulara Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen yanıtları aşağıda bulabilirsiniz.

DSÖ tarafından yapılan araştırmaya göre, sağlıklı bir spermin 0,004 ve 0,005 mm uzunluğunda olması gerekir. İdeal bir spermin kafa bölümünün 0,0025 ve 0,0035 mm genişliğinde olması beklenir. Akrozom adı verilen ve spermin yumurtaya girmesini sağlayarak döllenmeyi mümkün hâle getiren bölümün sperm başının %50’siyle %70’ini oluşturması son derece önemlidir.

Alınan meni 1,5 ml’den daha hacimli olmalıdır. Daha düşük hacimli meni, daha az sperm içereceği için hamilelik şansını azaltır.

Sperm hareketliliğinin de en az %32 olması beklenir. Motilitenin %32’den daha yüksek olması, doğurganlık açısından sorun teşkil etmez. Daha düşük olması ise spermlerin yumurtaya ulaşma şansını azaltacağı için kısırlığa yol açabilir.

Kruger testi normal morfoloji, %4 ve üzerinde doğal yapıda olmalıdır. Normallik düzeyinin daha düşük olması, spermde anomali olduğu anlamına gelir ve bu durum da kısırlığı tetikleyen başlıca faktörler arasında kabul edilir.

Kuruger Testi Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kruger testi değerleri, test yapılan kişide infertilite bulunup bulunmadığını büyük oranda ortaya koyar. Bu nedenle Kruger testinde incelenen değerlerin olağan sınırların altında çıkması, ağırlıklı olarak infertilite problemine işaret eder.

Sperm sayısının azlığı, sperm kalitesinin düşük olması ve sperm motilitesinin yetersiz kalması gibi problemler, çeşitli tedavi yöntemleriyle giderilebilir ve bu tarz sorunlara sahip olan erkekler, tedavileri sonrasında baba olma şansına kavuşabilir. Spermlerde genetik bozukluk, şekilsel anomali gibi sorunlar tespit edilmesi durumunda ise kalıcı infertilite probleminden şüphe edilebilir ve bu durumda daha detaylı tetkiklere geçilir.

Kruger testinde sorun bulunması, baba olma şansınızın düşük olduğunu net bir şekilde ortaya koyar. Bu sebeple test sonuçları doğal aralığın altında gelen erkeklerin vakit kaybetmeden tedavi yoluna gitmesi önerilir.

Kruger Testi Fiyatı Nedir?

Kruger testi, standart laboratuvar prosedürlerinden oluşan bir testtir ve bu yüzden de ideal şekilde fiyatlandırılır. Kruger testinin fiyat aralıkları, yapılacak ek işlemlere göre değişebilir. Sağlık durumunuzu takip eden doktorun ihtiyaç duyması hâlinde Kruger testi esnasında sperm kalitenizi, kan değerlerinizi ve hormon yapınızı analiz eden farklı testler de uygulanabilir. Bu durumlarda yapılacak her test, ayrıca fiyatlandırılabilir. Bu nedenle de Kruger testi için ödenecek miktar, kişiden kişiye ve kurumdan kuruma değişebilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul </strongFacebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: