Bahceci Tup Bebek Myomektomi (Myom) | Bahçeci Sağlık Grubu

Myomektomi (Myom)

Myomektomi (Myom); Tıp dilinde uterus olarak tanımlanan rahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Yuvarlak formda, beyaz renkli, sert…

Myomektomi (Myom)
    

Myomektomi (Myom); Tıp dilinde uterus olarak tanımlanan rahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Yuvarlak formda, beyaz renkli, sert ve yüzeyi kıvrımlı olan miyomlar, doğurganlık döneminde oluşan anormal doku parçalarıdır.

Çok ender olarak kansere dönüşebilen miyomlar, 30 ila 40 yaşları arasındaki kadınlarda sık görülür. Miyomlar, kadınlar arasında %25’lik görülme oranına sahiptir. Rahim içindeki düz kas dokusundan çıkan miyomlar, genellikle menopoz döneminden sonra küçülür.

Miyom oluşumları, östrojen ve progesterona duyarlıdır. Bu nedenle üreme çağı boyunca gelişir ve menopoz döneminde küçülürler. Çoğunlukla bir belirtiye yol açmayan miyomlar, rutin sağlık kontrolleri sırasında saptanır.

Ancak bazı vakalarda miyomlar çok miktarda ve çok büyük olabilir. Bu tip vakalarda kişinin komşu organları sıkışabilir ve / veya karnın bir kısmında şişlik görülebilir. Miyomlar, rahmin yeterince kasılmasını engelleyerek adet kanamasının miktarında artış ve kanama süresinin uzaması gibi semptomlara yol açar. Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemiye dahi yol açabilir.

Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme kapasitesini etkileyebilir. Tekrarlayan düşük veya infertiliteye yol açabilir. Miyoma bağlı infertilite, çoğunlukla miyomların fallop tüpleri ile rahmin birleştiği bölgede bulunmasından kaynaklanır.

Bu durumda erkek üreme hücresi sperm, yumurtalıklardan fallop tüplerine atılan yumurtaya erişemez. Rahim içi dokusu olarak bilinen endometrium düzenini de olumsuz etkileyebilen miyomlar, döllenen yumurtadan meydana gelen embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek, gebeliğin devamlılığını tehlikeye atabilir.

Kişide herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların tedavi edilmesi gerekmese de yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir. Ancak kişide yakınmalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Bu işlem, birden fazla cerrahi yöntemle yapılabilir.

Myomektomi (Myom) Nedir?

Rahim duvarında bulunan hücrelerden beslenerek oluşan miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Kadın üreme sisteminde en sık karşılaşılan tümör türü olan miyomlar, çoğunlukla belirtiye yol açmaz.

Kişinin günlük yaşamına ve doğurganlığına etki etmeyen bu tür miyomları tedavi etmek gerekmez. Ancak bazı vakalarda miyomlar, adet kanamasının artmasına, anemiye, tekrarlayan düşüklere ve infertiliteye neden olur.

Bu gibi durumlarda miyomların tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisi, cerrahi yöntemlerle yapılır.

Myomektomi ise miyomların cerrahi yöntemle alınması işlemine verilen addır. Sıklıkla merak edilen “Myomektomi nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Myomektomi ameliyatı, miyomların türüne ve boyutuna göre farklı şekillerde yapılır. Ameliyat sırasında kişinin şikayetlerinin giderilmesi ve üreme potansiyelinin korunması önceliklidir.

Miyom ameliyatı olarak da tanımlanabilen myomektomi işlemi, her cerrahi girişimde olduğu gibi bazı riskler barındırsa da bu risklerin görülme sıklığı oldukça düşüktür.

Myomektomi komplikasyonları da miyom türüne bağlı olarak tercih edilen cerrahi girişime ve anestezi tipine göre farklılık gösterebilir. Ancak her cerrahi operasyonda olduğu gibi iyileşme sürecinde yapışıklık oluşabilir.

Bu yüzden myomektomi operasyonları sıklıkla minimal invaziv cerrahi yöntemleriyle yapılır. Böylece kişide yapışıklık oluşma riski azaltılır. Myomektomi işleminden sonra yapışıklığın önlenmesi için kişiye ilaç verilebilir. Ancak hiçbir ilaç, dikkatle yapılan cerrahi işlem kadar yapışıklık oluşumunu önleyemez.

Myom Türleri

Rahmin iç tabakasında oluşan miyomlar, submukozal miyomlar olarak tanımlanır. En az görülen miyom türü olan submukozal miyomlar, uterusun dış tarafında gelişir. Bu tür miyomların bir kısmı herhangi bir belirtiye yol açmazken bir bölümü fallop tüplerinin tıkanmasına ya da gebelik ile ilgili komplikasyonlara yol açabilir.

Kanama miktarında artış ve infertilite gibi sonuçlara yol açabilen submukozal miyomlar, büyüyerek vajina içine sarkma yapabilir. Rahmin orta tabakasında oluşan miyomlar ise intramural miyomlar olarak tanımlanır.

Endometriumun içinde büyüyen bu miyom türü, kişinin kilo almış ya da hamileymiş gibi görünmesine neden olabilir. Adet kanaması süresinin uzamasına, pıhtılaşma sorunlarına, sık idrara çıkma isteğine ve pelvik bölgesinde ağrılara neden olur.

Rahmin dış tabakasında oluşan miyomlar ise subserozal miyomlar olarak tanımlanır. Rahim duvarının üstünde ve rahmin dışında gelişim gösteren subserozal miyomlar, çoğunlukla belirtiye yol açmaz.

Ancak ilerlemiş vakalarda diğer organlara bası ve bası yaptığı bölgeye göre farklı alanlarda ağrıya yol açabilir. Bu 3 miyom türüne ek olarak saplı miyomlar olarak tanımlanan miyom türü de bulunur. Rahme ince bir sap ile bağlı olan miyomlar, zamanla dönerek ağrıya yol açabilir. Myomektomi işleminin nasıl yapılacağı miyom türüne bağlı olarak farklılaşır.

Laparoskopik Myomektomi

Laparoskopik miyom ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik myomektomi, miyomların kapalı ameliyat yöntemiyle alınması olarak açıklanabilir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan operasyon sırasında kişinin karın bölgesine 0,5 ila 1 cm. boyutunda kesi açılır ve veress iğnesi yardımıyla karın boşluğuna karbondioksit gazı verilerek karın bölgesi şişirilir.

Böylece hekim, operasyon boyunca rahatça hareket edebileceği alana sahip olur. Ardından aynı kesiden trokar adlı tüp ve tüpün içine laparoskop olarak tanımlanan optik görüntüleme cihazı sokulur. Daha sonra benzer boyutta 3 farklı kesi açılarak operasyon sırasında kullanılan özel el aletleri de ilgili bölgeye ulaştırılır. Ardından miyomlar alınır.

Histeroskopik Myomektomi

Genel ya da spinal anestezi ile yapılan histeroskopik myomektomi işlemi, çoğunlukla submukozal miyomların alınması için uygulanır. Histeroskopik myomektomi işlemi için vajenden rezektoskop sokulur ve ardından içeriye sıvı bırakılarak rahim boşluğu genişletilir.

Optik görüntüleyici ile rahim içinin görüntülendiği bu işlem endoskop ile yapılır. Rahim duvarlarının detaylı şekilde incelenebilmesine olanak tanıyan bu işlemin ardından miyomlar parçalanarak vajenden çıkarılır.

Abdominal Myomektomi

Açık ameliyat olarak da tanımlanan bu işlem günümüzde nadiren uygulanır. Genel anestezi altında yapılan işlem sırasında batın bölgesine kesi yapılır. Rahim üzerine açılan kesi ise miyomun türüne ve yerleşim gösterdiği bölgeye göre farklılık gösterir. Bu işlem sırasında hekim, rahmi görebilir ve miyomları elle inceleyebilir.

Myomektomi Ameliyatı

Miyom ameliyatı olarak da bilinen myomektomi, miyomların kişide yakınmalara yol açması durumunda uygulanan tedavidir. İlaçlı tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda yapılan operasyon, miyomun niteliğine ve miktarına göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Ancak miyomların menopoz dönemine kadar tekrar oluşma ihtimali bulunur. Myomektomi sonrası hamilelik düşünülmüyorsa ya da kanser şüphesi varlığında kişiye histerektomi de yapılabilir.

Histerektomi, rahmin tamamen alınması olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla genel anestezi altında, laparoskopik yöntemle yapılan histerektomi işleminde yumurtalıklar alınmadığı için işlem sonrasında kişi menopoza girmez.

Ancak kişinin rahmi tamamen alındığı için adet kanaması sona erer. Rahim olmadığı için kişinin gebe kalması imkansızdır. Rahmin tamamen alındığı histerektomi işleminin dışındaki tüm operasyon türlerinde myomektomi sonrası adet kanaması devam eder.

Myomektomi Sonrası Adet

Myomektomi sonrasında kişi, aşırı kanama ve pelvik ağrı gibi şikayetlerinden %80 oranında kurtulur. Operasyonun ardından kişi, normal şekilde adet görmeye devam eder. Kanamanın süresi ve miktarı eski haline döner.

Myomektomi sonrasında hekim, kişiye 1 hafta ya da daha uzun süreyle cinsel perhiz önerebilir. Operasyonun ardından kişinin 3 ay boyunca gebe kalmaması için korunması gerekir.

Bu süre boyunca rahim iyileşmeye devam ederek gebeliğe uygun hale gelse de operasyonun niteliğine göre kişinin 1 yıl süreyle hamile kalmaması önerilebilir. Tüm myomektomi türlerinde miyomların alınmasına rağmen miyomlar tekrar gelişebilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: