Bahceci Tup Bebek Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir? | Bahçeci

Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir?

Gebe kalmak için en uygun zamanın belirlenmesi amacıyla uygulanan ovulasyon testi ya da farklı bir deyişle yumurtlama testi, yumurtlama sırasında artış gösteren hormonların idrarda…

Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir?
    

Gebe kalmak için en uygun zamanın belirlenmesi amacıyla uygulanan ovulasyon testi ya da farklı bir deyişle yumurtlama testi, yumurtlama sırasında artış gösteren hormonların idrarda ölçülmesi ile yapılır.

Üreme dönemindeki kadınların yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların bir kısmı her ay düzenli olarak olgunlaşır ve fallop tüplerine doğru ilerler. Bu noktada yumurtanın sperm hücresi ile döllenebilmesi için yaklaşık 24 saat süresi vardır. Bu sürenin ardından yumurta işlevini kaybeder.

Gebeliğin oluşabilmesi için kısıtlı olan bu dönemin belirlenmesi amacıyla ovulasyon testi yapılır. İdrar ile yapılan test, yumurtlama döneminden hemen önce artan hormon seviyesini ölçerken; tükürük ile yapılan testler, hormonal değişime bağlı olarak ağız salgısında artan tuz miktarını ölçümler.

Böylece gebelik için ideal olan zaman belirlenir. Gebelik şansını artırmak isteyen kadınlar tarafından sorulan ovulasyon testi pozitif çıkınca ne zaman ilişki olmalı sorusunu yanıtlamadan önce ovulasyon testi nedir bunu iyi kavramak gerekir.

Ovulasyon Testi (Yumurtlama Testi) Nedir?

Her ay düzenli olarak adet gören kadınlar, menstrüasyon dönemlerinin ortasında yumurtlar. Bu dönem tam olarak bir sonraki adet tarihinden önceki 14.günde gerçekleşir.

Ancak adet dönemi düzensiz olan kişilerin bu günü saptaması oldukça zordur. Rezervde bulunan yumurtaların olgunlaşması ile birlikte içinde bulunduğu folikül çatlar ve yumurta rahme açılan fallop tüplerine ilerler.

Kişinin gebe kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu bu dönemde, düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile kişi kolaylıkla gebe kalabilir.

Yumurtalar, fallop tüplerinde döllenme oluşana kadar en fazla 24 saat hayatta kalabilirken, sperm hücreleri kadın rahminde ve fallop tüplerinde yaklaşık olarak 48 saat kadar canlı kalabilir. Dolayısıyla gebeliğin oluşması için sadece belirli saatlerde ilişkiye girmeye gerek yoktur.

Yumurtlama döneminin ovulasyon testi ile tespit edilmesinin ardından düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, gebelik şansını bir hayli yükseltir.

Eczanelerde satılan yumurtlama dönemi testi, gebelik testine benzer bir yapıya ve çalışma prensibine sahiptir. Gebe kalmak isteyen kişi, yumurtlama dönemine yakın olduğunu düşündüğü zamanda, testi kolaylıkla kendi başına yaparak, yumurtlama dönemini tespit edebilir.

Analog ya da dijital ovulasyon testi ile evde kolayca yumurtlama dönemi tespit edilebilir.

Bu testler temel olarak idrarda bulunan ve her ay yumurtlama döneminden 24 ile 36 saat önce iki kat artış gösteren Luteinik hormonu (LH) ölçer.

LH hormonunun yükselmesi ile birlikte yumurtanın salınımı tetiklendiğinden, bu dönemin belirlenmesi gebe kalmak isteyenler için oldukça önemlidir. Ovulasyon testi ile hamile kalanlar, Luteinik hormonunun salınım zamanını tam olarak bildiklerinden, bu zamanı takip eden ilk 24 ile 36 saat içinde cinsel ilişkiye girerek gebelik şanslarını artırmışlardır.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Sıklıkla sorulan ovulasyon testi nasıl kullanılır ve yumurtlama testi nasıl yapılır sorularının yanıtları şu şekildedir: Ovulasyon testi kullananlar öncelikle iki adet tarihinin yaklaşık olarak ortalarında olduğundan emin olmalıdır. Böylece yumurtlama döneminin yaklaşık olarak zamanı belirlenmiş olur.

İdrardan bakılarak yapılan gebelik ovulasyon testi, eczaneden alınan cihazın uç kısmında bulunan bölümün üzerine idrarın yapılması ya da temiz bir kapta bulunan idrarın içine batırılması ile başlar.

Satın alınan cihaz, dijital ovulasyon testi ise ekrandan, analog ise gösterge panelinden, yumurtlama testi sonucunu takip etmek için cihazın kapağı kapatılarak düz bir zemine konmalıdır.

Yumurtlama testi hesaplama yaparken ne kadar süre ile beklenmesi gerektiği markadan markaya farklılık gösterdiğinden, kutu içeriğinde bulunan kullanma kılavuzu mutlaka kontrol edilmelidir.

Belirtilen sürenin ardından ekranda ya da panelde yer alan simgeler ile yumurtlama döneminde olunup olunmadığı tespit edilir. Kişi, test sonucuna göre doğurganlığın yüksek olduğu dönemde ise, testi takip eden 24 ile 36 saat içinde cinsel ilişkiye girmesi gebelik şansını artırır. Ancak kişi henüz doğurgan dönemde değil ise düzenli olarak her gün test yapmaya devam ederek ideal zamanı tespit edebilir.

Tükürükten bakılan ovulasyon testi nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekildedir: Satın alınan cihazın, bir şey yiyip içmeden kullanılması testin doğruluğu açısından önemlidir.

Parmak ucu tükürük ile ıslatıldıktan sonra hava kabarcığı bulunmayan tükürük, cihazın uç kısmına ya da farklı bir deyişle slayt bölgesine değdirilerek, tükürüğün kuruması beklenir.

Cihaz üzerinde yer alan mercekten bakılarak yumurtlama döneminde olunup olunmadığı öğrenilir. En iyi ovulasyon testi olarak tavsiye edilen cihazlar genellikle kişilerin doğru dönemde yaptıkları test cihazlarıdır.

Yumurtlama döneminin öğrenilmesinde etkin ve pratik bir yöntem olan ovulasyon testinin tekrar tekrar yapılmaması için adet dönemlerinin takibi son derece önemlidir. Bu yüzden ovulasyon testi ne zaman yapılır sorusu, gebe kalmak isteyen kişiler için oldukça önem taşır.

Yumurtlama Testi Ne Zaman Yapılır?

Ovulasyon testi, yumurtlama döneminden önce artış gösteren Luteinik hormonunu tespit ettiğinden, adet döneminin takibi son derece önemlidir. Yumurtlama bir sonraki adet döneminden önceki 14.gün gerçekleştiğinden, bu dönemde test yapılması daha uygundur.

Adet döngüsü düzensiz olan kişilerin, son 3 ayda gerçekleşen en kısa döngüyü baz alması, yumurtlama dönemini kaçırmaması açısından önemlidir.

Adet kanaması 28 günde bir gerçekleşen kişinin, teste son gördüğü adet dönemini takip eden 11. günde başlaması ve 14. güne kadar devam etmesi yumurtlama döneminin kaçırılmadan belirlenmesi için son derece uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da lekelenme ya da kanamanın başladığı günü, 1. gün olarak saymaktır.

Ovulasyon testi günün her saati uygulanabilse de, sabah saat 10 ile akşam saat 8 arasında uygulamak, testin doğruluk oranını artırır. Testten önce yaklaşık 2 saat süreyle sıvı tüketilmemesi, LH düzeyinin ölçümünü kolaylaştırır.

Gün içinde 2 kez test uygulanması durumunda, iki testin arasında 8 saat bulunması LH düzeyinin doğru bir şekilde belirlenmesi açısından faydalıdır.

Kullanılan hormonal içerikli ilaçların varlığında test sonucu doğru çıkmayabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı bırakılmadan önce mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Yumurtlama Testi ile Hamilelik Öğrenilir mi?

Gebelik oluşumundan şüphe edilmesi durumunda yumurtlama testi değil, gebelik testi uygulanmalıdır. Her iki testin de idrara batırılarak ya da üzerine idrar yapılması ile ölçüm yapmasından kaynaklı olarak yanlış bir algı oluşsa da bu bilgi tamamen yanlıştır.

Ovulasyon testi, yumurtlama döneminde artış gösteren Luteinik hormonunu (LH) ölçer. Bu hormon, yumurtalık rezervinde yer alan yumurtanın fallop tüplerine ilerlemesini tetikler.

Gebelik varlığında ise vücutta Human Chorionic Gonadotropin (HCG) adlı hormon hızla artış gösterir. Eczanelerde satılan gebelik testleri, idrarda bulunan HCG hormonunun ölçümünü yapar.

Dolayısıyla idrarda LH hormon seviyesinin ölçümünü yapan ovulasyon testi ile hamilelik öğrenilir mi sorusu kesinlikle hayır olarak yanıtlanır.

Defalarca denenmesine rağmen evde yapılan ovulasyon test sonucunun negatif olması ve 1 yıl süre ile korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik sağlanamaması durumunda çift, uzman hekime başvurulmalıdır.

Düzenli adet görülmesine rağmen gebeliğin oluşmamasının altında yatan pek çok farklı neden olabilir. Bu durumun araştırılmasının ardından bebek sahibi olmak isteyen çift, birlikte karar vererek üremeye yardımcı tedavi yöntemlerini de deneyebilir.

Yumurtlama testi ve ovulasyon testi fiyat bilgisi hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: