Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Histeroskopi pek çok hastalığın tanı ve tedavisi için kullanılan, rahim içinin ve fallop tüplerinin rahme açılan kısmının optik cihaz aracılığıyla incelenmesi işlemidir.
Tanısal amaçla yapılan histeroskopi çoğunlukla lokal anestezi eşliğinde ya da anestezi kullanılmaksızın uygulanırken, tedavi amacıyla yapılan cerrahi histeroskopi genel anestezi altında uygulanır.
Endoskopik cerrahi türlerinden biri olan histeroskopi, uterus olarak tanımlanan ve rahmin içinde yer alan çeşitli problemlerin tanı ve tedavisinde sıklıkla kullanılır.
Ucunda ışık olan kamera aracılığı ile monitöre yansıtılan görüntü sayesinde rahimde meydana gelen sıra dışı kanama ve yapışıklıklar fark edilir ve gerektiğinde aynı yöntem kullanılarak cerrahi olarak müdahale edilebilir.
Hastalığın tanısı için uygulanan işleme tanısal histeroskopi; tedavi amacı ile yapılan girişime ise operatif histeroskopi denir. Operatif histeroskopi tedavisi sonrası gebelik, doğal yollardan ya da tüp bebek yöntemi ile sağlanır. Histeroskopi sonrası gebelik ne zaman olur sorusunu yanıtlamadan önce, histeroskopi nedir bunu iyi kavramak gerekir.
Histeroskopi işleminde, tıpkı laporoskopi işlemindeki gibi kameralı bir görüntüleme sistemi kullanılır.
Özel ışık kaynağı ve optik görüntüleme sistemi bulunan, ince teleskop şeklinde olan histeroskop, vajinadan rahme ulaşılarak rahim içi bölgenin ve yumurtalıklardan uterusa kadar uzanan fallop tüplerinin, rahme açılan kısmının görüntülenmesini sağlayan cihazdır.
Elde edilen kapsamlı görüntü, monitör aracılığıyla izlenirken, gerektiğinde müdahale edebilmek için histeroskop cihazının içinden geçen diğer aletler kullanılır.
Histeroskopi yöntemi, anormal uterin kanama olarak tanımlanan adet kanamalarının normalden fazla olması, beklenenden daha uzun ya da kısa sürmesi durumunda, adet dönemi dışında gelişen kanamaların varlığında uygulanır.
Bunlara ek olarak rahim içi yapışıklıklar olarak bilinen asherman sendromu, idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar, hidrosalpenks, tekrarlayan düşükler, polip, miyom, rahim içine kaçan spiralin çıkarılması, sterilizasyon, diğer bir deyişle doğum kontrol yöntemi olarak tüplerin bağlanması ve kanser şüphesi gibi durumların varlığında tanı ve tedavi amaçlı olarak uygulanır.
Tüp bebek tedavisinde de önemli bir yere sahip olan histeroskopi uygulaması, özellikle embriyonun rahim içine tutunmasına engel olan durumların tanı ve tedavisinde de kullanılan ve gebeliğin başarı oranını artıran önemli bir yöntemdir.
Histeroskopi, rahim içi duvarı olarak bilinen endometriumun ince olduğu dönem olan, adet kanamasının bitiminin hemen ardından yapılır. Böylece rahim içi anomaliler daha net ve ayrıntılı olarak görüntülenir.
Anestezi kullanımına bağlı olarak, yapılacak işlem öncesinde 6 saat kadar aç kalmak gerekebilir. Çoğunlukla jinekolojik muayene pozisyonunda yapılan histeroskopi; tanısal amaçla yapılması durumunda anestezi kullanılmaksızın ya da lokal anestezi eşliğinde uygulanır.
Cerrahi girişim için uygulanan operatif histeroskopi ise spinal ya da genel anestezi altında yapılır. Tanı amacıyla yapılan histeroskopi işleminde genellikle hastaya sedatif içerikli enjeksiyon yapılır.
Tanısal histeroskopide rahim ağzının genişletilmesi gerekmediğinden, yaklaşık 3 ile 5 mm. kalınlığındaki histeroskop, vajinadan rahim içine sokulur. Ayrıntılı olarak görüntü alınabilmesi için rahim içi karbondioksit gazı ya da özel sıvı ile şişirilir.
Monitöre aktarılan görüntü ile problemin kaynağı tespit edilerek hastalığın tanısı konur. Cerrahi tedavi için yapılan operatif histeroskopi yöntemi ise jinekolojik muayene pozisyonunda, spinal ya da genel anestezi altında yapılır.
Histeroskop cihazının geçişini kolaylaştırmak için gerekli olduğunda rahim ağzı genişletilir. Gerekli olmayan durumlarda histeroskop, vajinal yoldan rahme sokulur.
Elde edilen görüntü ışığında, histeroskopun ucunda bulunan kesici ve yakıcı cihazlar yardımıyla rahim içinde ya da fallop tüplerinin rahme açılan bölgesindeki problem giderilir. Çoğunlukla işlemden birkaç saat sonra, bazen 1 gün sonra hasta taburcu edilir.
Kısırlık değerlendirmesi ve tedavisinde önemli bir yere sahip olan histeroskopi sayesinde rahim içinde yer alan yapışıklıklar, lezyonlar, miyom ve polipler kesi gerektirmeksizin giderilir.
Anormal ya da eskiden olduğundan fazla olan adet kanamaları, tekrarlayan düşüklerin tanı ve tedavisinin yanı sıra, rahim içine kaçan spiralin çıkarılması için de uygulanabilir.
Septum ya da diğer bir deyişle, kısırlık ya da tekrarlayan düşüklere sebebiyet veren; rahim içinde yer alan ortadan perde şeklinde uzanan doğumsal anomalilerin tedavisinde de kullanılabilir.
Ayrıca etkili bir doğum kontrol yöntemi olan tüplerin bağlanması amacıyla da histeroskopi yöntemi kullanılır. Histeroskopi ameliyatı sonrası gebelik, gebeliğin oluşumuna ya da devam etmesine engel olan durumun ortadan kaldırılmasıyla rahatlıkla sağlanabilir.
Kısırlığa sebep olan rahim içinde ve fallop tüplerinin rahme açılan kısmında yer alan anomalilerin tanı ve tedavisi için kullanılan tüp bebek öncesi histeroskopi, rahim içi boşluğun gebelik için uygun olup olmadığının tespiti için de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Daha önce iki ya da daha fazla başarısız tüp bebek tedavisi deneyimi bulunan kadınlarda sıklıkla polip, miyom, yapışıklık, septum ve endometrit gibi rahim içi problemlere rastlanır.
Düşük ile sonuçlanan ya da embriyonun tutunmasına engel olan; rahim içi boşlukta yer alan anomalilerin tedavisi ile gebelik oluşumuna engel olan durum ortadan kaldırılır.
Çoğunlukla histeroskopi sonrasında hekim tarafından bir hafta kadar cinsel perhiz önerilir. Böylece travmatize olan dokuların iyileşmesi sağlanır. Histeroskopi ile yapılan cerrahi girişimi takip eden 30 gün içinde kişi gebe kalabilir. İşlemin yapıldığı bölgeye ve işlemin boyutuna göre iyileşme süresi değişebilir.
Bu konu hakkında cerrahi girişimi yapan hekim hastayı ayrıntılı olarak bilgilendirir. Bazı kadınlar operatif histeroskopi sayesinde gebeliğe engel olan durumun ortadan kaldırılmasıyla birlikte doğal yollardan da gebelik sağlayabilir.
Eğer doğal yollardan gebeliğin oluşumuna engel olan farklı bir durum varsa, tüp bebek tedavi yöntemi ile de sağlıklı bir gebelik sağlanabilir.
Embriyonun tutunmasına engel olan ve gebeliğin düşük ile sonuçlanmasına neden olan faktörler ortadan kaldırıldığı için histeroskopi sonrası gebelik normal sürecinde devam eder. Bu yüzden histeroskopi sonrası tüp bebek yaptıranlar rahatlıkla bebek sahibi olabilir.
Çoğunlukla hastanede yatış gerektirmeyen ve aynı gün içinde hastaların taburcu edilebildiği histeroskopi yöntemi, geleneksel uygulamalara göre gebelik oluşumuna sebep olan rahatsızlığın tanı ve tedavisini kolaylaştıran bir yöntemdir.
Vücutta kesi olmaması iyileşme süresini kısaltır; böylece hastanın konforu artarken, kozmetik kaygıları azalır. Üremeye yardımcı tedavi yöntemi olan tüp bebek yöntemi ile gebelik sağlamadan önce, rahmin gebelik için uygun ve sağlıklı olup olmadığının incelenmesi için histeroskopi yapılabilir. Tanısal amaçla yapılan bu işlemin rahim ve gebelik sürecine hiçbir zararı yoktur.
Histeroskopi sonrası tüp bebek tedavisi büyük bir çoğunlukla sorunsuz bir gebelik ve ardından sağlıklı doğum ile sonuçlanır. Önceki tüp bebek denemelerinde embriyoların tutunamaması ya da gebeliğin düşük ile sonuçlanmasına neden olan rahim içi yapışıklıklar, polip, miyom, septum, tüplerde var olan tıkanıklık ve buna bağlı olarak gelişen sıvı birikimi olarak tanımlanan hidrosalpenks gibi anomaliler ortadan kaldırıldığı için, gebelik başarılı bir şekilde devam eder.
Tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferi ile sağlıklı ve normal hale gelen rahim, embriyonun kolaylıkla tutunmasını sağlar. Embriyo transferinin yapıldığı günü takip eden 12. günde de kanda Beta HCG hormon düzeyi kontrol edilerek gebeliğin başarılı bir şekilde sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir.
Tüp bebek tedavisi ve histeroskopi hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin