Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında başarının formülü; nedenin modern teknoloji ile araştırılıp bulunmasında ve çözüm için yine modern teknolojinin uygulanmasında saklıdır.
Bu sorunla başa çıkmanın yollarını Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci anlatıyor.
Klasik olarak en az 3 tüp bebek uygulamasında iyi kalitedeki embriyo transferine rağmen gebelik elde edilememesi ya da toplam 10 veya daha fazla sayıda embriyonun transferine rağmen gebelik elde edilememesi tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları durumudur.
Ancak günümüzde değişen embriyo transferi stratejileri göz önüne alındığında eğer tek embriyo transferi yapılıyorsa toplam 4 başarısız tüp bebek tedavisi veya iki adet embriyo transferi benimsendiğinde 2 adet yüksek kalitede blastosist transferi yapılmış ikiden fazla başarısız tüp bebek uygulaması, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olarak adlandırılır.
Gebelik oluşum mekanizmaları tek bir parametre ile açıklanamayacak karmaşık olaylar dizisidir. Belirlenebilen tek bir mekanizmadan söz etmek imkansızdır.
Bu probleme sahip çiftleri daha geniş bir perspektifte ele alıp yeni bir tedaviye başlamadan önce ayrıntılı incelemelerden geçirmek gerekir.
Birincil Nedenler:
İkincil Nedenler:
Üçüncül Nedenler:
Daha önce de bahsedildiği gibi bu duruma yol açan birçok faktör olduğundan çift bir bütün olarak ele alınmalı ve olası faktörler yeni bir tedavi öncesinde detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
İlk önce anne ve baba adayının gebelik oluşumunu engelleyebilecek genetik veya sistemik hastalıklarının bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
Özellikle kromozom analizleri, genetik pıhtılaşma faktörleri ve immunolojik araştırmaları yapılmalıdır. Eğer çiftlerden herhangi birinde kromozomal problem varsa tüp bebek tedavisi sonrası elde edilen embriyolara transfer için seçilmeden önce preimplantasyon genetik tarama testleri yapılmalı ve burada seçilen normal yapıya sahip embriyolar transfer edilmelidir.
Embriyo kalitesinin arttırılmasında uygun stimülasyon protokollerinin seçimi kaliteli yumurta elde etmedeki en önemli basamaktır. Yine kaliteli sperm seçiminde yüksek mikroskobik büyütme yöntemleri olan IMSI metodunun seçilmesi elde edilen embriyo kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır.
Rahim içi bozuklukların önceden belirlenmesi histeroskopi veya laparoskopi gibi operasyonlarla bu tür bozuklukların giderilmesi yeni bir tüp bebek tedavisine geçilmeden yapılması gereken tedavilerin başında gelmektedir.
Embriyonun gelişimini sağlayacak uygun ortamı sağlamadan yapılacak tedavilerde ne kadar iyi kalitede embriyo gelişirse gelişsin gebelik elde edilemeyecektir.
Tüp bebek tedavileri aileler için başlı başına bir stres kaynağıdır. Özellikle büyük umutlar ve fedakarlıklarla başlanılan tedavilerin defalarca negatif sonuçlanması çiftler için oldukça yıkıcı olmaktadır.
Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında yeni tedaviler öncesi araştırmaların iyi yapılması, giderilebilecek sorunların ortadan kaldırılmasının yanında çiftlere durumun anlatılması, onların rahatlatılması ve özellikle psikolojik destek verilmesi başarıyı arttıracak etkenler arasında sayılmalıdır.
Tüp bebek tedavisiyle ilgili merak ettiğiniz her konuda detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilir veya 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
2 thoughts on “Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıklarının Nedenleri Nelerdir?”
İlk negatif tüp bebek denemesi sonrası gitmiş oldugum başka bir doktor bu testleri önerdi(antitrombin3,antikardiayolipin,proteinC,proteinS,lupusantikoagulan,trombofoli paneli) sizce trombofoli paneli testini yaptırmayıp diğerlerini yaptırsam olurmu şimdilik?
Merhaba,
Sizi muayene etmeden hangi testin gerekli hangi testin gereksiz olduğuna karar vermemiz doğru olmayacaktır. Doktorunuz istemişse yaptırmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi