Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Çocuk sahibi olabilmek birçok çiftin günün birinde yaşamak istediği bir sevinçtir. Gelişen tıbbi teknoloji ve aşılama, tüp bebek gibi yöntemler yardımıyla eskiden çocuk sahibi olabilmesi mümkün görülmeyen birçok çift de günümüzde çocuk sahibi olma hayaline kavuşabilmektedir.
Hamileliğin gerçekleşmesi için kadın ve erkek üreme sağlığının yerinde olması, kadının vücudunu ve adet döngüsünü tanıyor olması, stres, alkol kullanımı ve sağlıksız beslenme gibi davranışlardan uzak durması gibi birçok önemli husus söz konusudur.
Bebek planlayan çiftlerin sıklıkla merak ettiği konuların arasında yüzde yüz hamile kalma yöntemleri, hamile kalmak için alternatif yöntemler, en hızlı hamile kalma yöntemleri gibi konular yer alır. İşte en kolay ve hızlı yoldan hamile kalmak isteyenler için bazı öneriler:
Gebelik, detaylı olarak bakıldığında aslında birçok faktörün bir arada ve en doğru zamanda gerçekleşmesine bağlı olan bir durumdur. Bu nedenle sabırlı olmak ve endişelere kapılmamak bu sürecin olmazsa olmazları arasında yer alır.
Elbette herkesin isteği doğal yollardan hamile kalmaktır. Üreme çağında ve 35 yaşın altında olan kadınlarda düzenli şekilde korunmasız olarak ilişkiye girilmesi halinde hamile kalma şansı yaklaşık %20’dir.
Kadınlarda 35 yaşın üzerine çıkılması ile bu oran önemli ölçüde azalırken erkeklerde ise 40 yaştan sonra sperm sayısında ve kalitesindeki azalmaya bağlı olarak üreme şansı %25 oranında azalır.
Bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi halinde altta yatan bir sağlık sorununun olabileceği düşünülerek hem kadın hem de erkek, bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmeli, gerekli görülürse çocuk sahibi olabilmek için tedavi almalıdır.
Doğal yolla uzun süre hamile kalamamış olan kadınlarda aşılama yöntemi, sıklıkla uygulanan bir hamile kalma yöntemidir. Basit ve hızlı bir yöntem olan aşılama ile erkekten toplanan sperm hücreleri özel enjektörler yardımıyla kadının rahmine bırakılır.
Bu yöntem döllenme şansını %20 arttırır. Ağrısız bir yöntem olup bir yıl boyunca doğal yolla bebek sahibi olmayı deneyip başarılı olamamış olan, yapılan muayeneler sonucunda aşılama işlemi için uygun olduğu tespit edilen çiftlere uygulanır.
Bu işlemin uygulanabilmesi için kadınlarda yumurta üretiminin, erkeklerde ise sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi gerekir.
Aşılama işlemi yapılmadan önceki 48 saatlik süreçte erkek alkol almamış veya sperm üretimini etkileyebilecek herhangi bir ilaç kullanmamış olmalıdır.
Kadın ise aşılama öncesinde genital bölgeye herhangi bir temizleyici ürün, krem, losyon veya parfüm gibi yabancı madde uygulamamış olmalıdır.
Aşılama sonrasında 15-20 dakika dinlenen kadın günlük hayatına dönebilir, işlem sonrasında herhangi bir sorun veya rahatsızlık hissedilmesi olasılığı oldukça düşüktür.
En kolay hamile kalma yöntemleri arasında bulunan takvim yöntemiyle hamile kalma, çok yaygın olarak kullanılan ve doğal yolla hamile kalmak için önerilen bir uygulamadır.
Ortalama bir adet döngüsünün 28 gün sürdüğü göz önünde bulundurulursa, adetin ilk günü 1. gün kabul edilir ve 1. gün ile 10. günler arasında gebe kalma şansı düşüktür.
14. ve 15. günler yumurtlama günlerine denk gelir. Bu nedenle sperm hücrelerinin kadın vücudu içerisinde yaşama süreleri de göz önünde bulundurulduğunda adet döngüsünün 11. ve 18. günleri arasındaki süreç hamile kalma şansının yüksek olduğu süreç olarak ifade edilir.
Yine 19. ve 28. günler arasındaki dönemde de hamile kalma şansının düşük olduğu dönemdir. Bu yöntem adetleri düzenli olan kadınlar için oldukça uygundur. Fakat gebelikten korunma için uygun bir yöntem değildir.
Adet kanamasının devam ettiği günler de dahil olmak üzere kadınlarda her zaman için hamile kalma şansının söz konusu olduğu unutulmamalıdır.
Doğal hamile kalma yöntemleri konusunda araştırma yapan pek çok çiftin üzerinde durduğu konulardan bir tanesi de bitkisel hamile kalma yöntemleridir.
Doğrudan hamile kalmayı sağlayan bir bitkisel tedavi yöntemi bulunmadığı gibi sağlıklı ve dengeli beslenme ile bazı yararlı besinlerin düzenli olarak tüketimi, üreme sağlığını geliştirerek gebeliğin önünde engel teşkil edecek sağlık problemlerinin gelişimini önleyebilir.
Özellikle E vitamini açısından zengin olan badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişlerin, omega 3 yağ asitlerini içeren balıkların, C vitamini kaynağı olan taze sebze ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi, üreme sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
Ek olarak tarçın, zerdeçal, kuşburnu, siyah üzüm gibi antioksidan besinlerin tüketimi de üreme yeteneğinin desteklenmesi için faydalıdır.
Bebek sahibi olmak isteyen tüm çiftlerin hem erkek hem de kadın için gerekli olan jinekolojik ve ürolojik muayenelerini yaptırmaları ve genel kontrolden geçmeleri önerilir.
Özellikle planlı gebeliklerde birkaç ay önceden folik asit ve B12 gibi vitaminlerin takviyelerine başlamak, gebeliğin ilk trimesterinde vitamin yetersizliğine bağlı gelişen nöral tüp defekti gibi hastalıkların önlenmesinde çok büyük bir öneme sahiptir.
Bir çiftin hamile kalamama sorunun var olduğunun söylenebilmesi için düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile bir yıl denemelerine karşın hamileliğin gerçekleşmemiş olması gerekir.
Herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmemiş olan sağlıklı ve genç çiftlerde bu süreç biraz daha uzatılabilir. Fakat bir yılda sonuç alamamış olan çiftlerde veya yaşın ilerlemesi, hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak bir yılı beklemesi riskli görülen çiftlerde tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.
Tercih edilebilecek tedavi yöntemleri yumurtlamayı destekleyici ilaç uygulamaları, aşılama veya tüp bebek tedavisinden herhangi biri olabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına çifte yapılacak detaylı muayeneler ile altta yatan sorunların tespit edilmesi sonucunda hekim tarafından karar verilir.
İnfertiliteye (kısırlık) neden olan hastalıklar tespit edilmişse bunlara yönelik tedavi de uygulanabilir. Tüp bebek (IVF) tedavisi, aşılama veya ilaç tedavileri ile doğal yöntemle çocuk sahibi olamayan birçok çiftte gebelik gerçekleşebilmektedir.
Ülkemizde ve dünyada kadınlar arasında çok sık karşılaşılan bir tür hormonal bozukluk olan polikistik over sendromu, hamile kalamama sorunuyla sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda yaygın olarak tespit edilen sorunlardan bir tanesidir.
Androjen hormon düzeylerinin yükselmesine neden olan polikistik over sendromunda kadınlarda sivilcelenme, tüylenme ve adet düzensizliği sorunları gözlenir.
Polikistik over hastaları hamile kalamaz diye bir durum kesinlikle yoktur. Fakat hormonal bozukluklara bağlı olarak adet döngüsünün bozulması ve yumurtlama sorunları baş gösterdiğinden bu hastalar doğal yolla hamile kalamayabilirler.
Yaşı genç olan ve hastalığı şiddetli olmayan hastalarda ise hastalığa yönelik tedavi uygulamalarına ek olarak fazla kilo söz konusu ile kilo verme, egzersiz gibi uygulamalar önerilerek doğal yolla hamileliğin gerçekleşmesi bir süre daha beklenebilir.
Bu durumda hekim tarafından öngörülen süreçte düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadığı takdirde ya da hastalığın şiddeti nedeniyle bir an önce çocuk sahibi olmanın önerilmesi halinde tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerden yararlanılabilir.
Hamile kalmak isteyen bireylerin en büyük düşmanlarından bir tanesi stres ve endişedir. Çevre baskısı, yaşın ilerlemesi, eşlerin birbirlerine destek olmaması gibi birçok neden dolayısıyla çiftlerden herhangi birinde veya ikisinde birden oluşan stres, üreme yeteneğini olumsuz etkiler.
Bu nedenle düzenli aralıklarla korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmek, bir yandan düzenli üreme sağlığı kontrollerini yaptırmak sağlıklı ve genç çiftler için en doğru yöntemdir.
Bir yıl boyunca denemeye rağmen başarıya ulaşamamış olan çiftlerde hekim önerisiyle daha ileri araştırmalar yapılması gerekir. Hamile kalmak için basit yöntemler arayan kişiler arasında merak edilen konulardan bir diğeri ise ideal cinsel ilişki sıklığıdır.
Sağlıklı ve kaliteli, aynı zamanda sayıca yeterli spermlerin elde edilebilmesi için cinsel ilişkide aşırıya kaçmak yersizdir. 2-3 günde bir veya haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye girmek, gebeliğin oluşması için yeterlidir.
Hamile kalmak için alternatif yöntemler arayan çiftlerin merak ettiği konulardan bir tanesi de eski yöntemlerdir. Geçmişten bugüne çocuk sahibi olabilmek için uygulanan en önemli yöntem doğal besinler tercih edilerek uygulanan sağlıklı bir beslenme planıdır.
Bilinmeyen hamile kalma yöntemleri veya en çabuk hamile kalma yöntemleri araştıran bireyler stresten uzak durmalı, sağlıklı beslenmeli, hafif ve düzenli egzersiz yapmalı, alkol ve sigaradan uzak durmalı, gerekli görmeleri halinde stres ve kaygılardan uzaklaşabilmek adına psikolojik destek almalıdır.
Çiftler aynı zamanda hamile kalma yöntemleri ve pozisyonları hakkında doğru bilgiye ulaşabilmek adına mutlaka hekimlerine danışmayı tercih etmelidirler.
Eğer siz de hamilelik planlıyorsanız eşinizle birlikte bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir sağlık muayenesinden geçmenizde fayda vardır.
Ayrıca uzun süredir denemenize karşın henüz bebek sahibi olamadıysanız, başarısız tedaviler geçirdiyseniz profesyonel bir destek almak ve bir an önce bebek sahibi olabilmek konusunda tüm sorularınızın yanıtlarını almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.