Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebeliğin sağlanabilmesi ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir. Rahim duvarının ince olması durumunda embriyonun rahme tutunma şansı düşer ve gebeliğin devam etmesiyle ilgili problemler yaşanabilir. Geçirilen birtakım enfeksiyonlar, hormonal düzendeki dengesizlikler, bazı ilaçların yanlış kullanımı ve bilinçsiz yapılan diyetler rahim duvarında incelme oluşmasına yol açabilir .
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ebru Öztürk; “Rahim duvarı inceliğine yönelik pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Öncelikle bu problemin oluşmasına sebep olan risk faktörleri ele alınır ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda doğru tedavi şekli belirlenir” şeklinde konuştu.
RAHİM DUVARI İNCELİĞİ EMBRİYONUN TUTUNMASINA ENGEL OLUR
Kadın üreme hücresi olan yumurtanın sperm hücresi ile döllenmesi sonucunda meydana gelen embriyo rahmin en iç kısmında bulunan tabakaya tutunur ve yaklaşık 40 hafta süren gebelik boyunca bebek rahim içinde gelişimini sürdürür. Rahim duvarı inceliği varlığında döllenen yumurtadan oluşan embriyonun rahme tutunma şansı düşer. Bu durum embriyonun, rahim duvarının kalınlaşmasıyla oluşan damarlardan beslenememesinden kaynaklanır. Dolayısıyla rahim duvarı inceliği olan kişilerin gebeliği devam ettirme şansları düşüktür diye belirten Prof. Dr. Ebru Öztürk; “Rahim duvarı inceliği pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Bunların başında geçirilen ya da var olan enfeksiyonlar yer alır. İstenmeyen gebelikleri engellemek için kullanılan doğum kontrol haplarının yanı sıra hormonal düzendeki dengesizlikler ve endokrin sistemindeki mevcut problemler de rahim duvarı inceliğine yol açabilir. Östrojen hormonu yetersizliği de rahim duvarı inceliğine neden olabilir. Bilinçsiz diyet veya çok yoğun egzersiz yapmak, yağ tüketmemek, tiroit hastalıkları, turner sendromu ve bazı ilaçların yanlış kullanımı gibi nedenler östrojen hormon salınımını olumsuz etkileyerek rahim duvarında incelme oluşmasına sebebiyet verebilir” diye konuştu.
AŞIRI KANAMA VE ADET DÜZENSİZLİĞİ DİKKATE ALINMALI
Rahim duvarı incelmesi, adet dönemi boyunca sağlıklı her kadında gerçekleşir ancak bazı durumlarda rahim içi duvarı adet döneminin sona ermesine rağmen kalınlaşma sürecine girmez. Bu durum rahim duvarı inceliği olarak tanımlanır diyen Prof. Dr. Ebru Öztürk; “Gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlayan rahim duvarının düzenli olarak kalınlaşıp incelmesini daha iyi anlayabilmek için adet döngüsünde kadın vücudunda neler olduğunu takip etmek gerekir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
8 mm’den ince rahim duvarı kalınlığı olan kişilerin gebeliği sürdürme şansı yaklaşık %53 oranındayken 9 mm’den daha kalın rahim duvarı olan kişilerde bu oran yaklaşık %77 seviyesine yükselir. Rahim duvarı inceliği belirtileri kişiden kişiye ya da var olan odak hastalığa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Rahim duvarı inceliği olan kişilerde iki adet dönemi arasında lekelenme görülebilir. Adet döneminde rahim bölgesinde ağrı ve şiddetli kanama ile karakterize olan rahim duvarı inceliği varlığında kişi cinsel ilişki sırasında da ağrı hissedebilir. Adet döngüsünün bozulması, kanamanın hiç olmaması, adet kanaması dışında pelvik bölgede ağrı, adet gecikmesi rahim duvarı inceliği durumunda yaşanabilecek belirtiler arasındadır” diye ifade etti.
PROBLEMİN KAYNAĞINA GÖRE TEDAVİ ŞEKLİNE KARAR VERİLİR
Rahim duvarı inceliği embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda problem yaşamasına yol açabilir. Rahim inceliği gebeliğe engel olmasa da gebeliğin canlı doğumla sonuçlanma ihtimalini düşürür. Rahim duvarı inceliği tedavisi pek çok farklı yöntemle yapılabilse de öncelikle problemin neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekir diye belirten Prof. Dr. Ebru Öztürk; “Rahim duvarı inceliği östrojen eksikliğinden kaynaklanıyorsa kişiye hormon takviyesi yapılabilir. Dolaşım sisteminde var olan problemlere bağlı tedavilerin bir kısmında düşük dozda kan sulandırıcılar kullanılabilir.
Ayrıca rahim duvarı inceliği bulunan kişilerin uzun süre ile hareketsiz kalmaması gerekir. Düzenli egzersiz yapmak kişinin kan dolaşımını hızlandırır. Bazı vakalarda yalnızca egzersiz yapmak dahi kişinin rahim duvarının gebelik için uygun kalınlığa ulaşmasını sağlayabilir. Enfeksiyon gibi farklı rahatsızlıklar varlığında ise odak hastalığa yönelik tedaviler uygulanabilir. Rahim inceliği tüp bebek tedavisini de doğrudan etkiler. Tüp bebek tedavisinde sağlıklı yerleşme için rahim duvarının en az 7 mm ve en fazla 14 mm kalınlığında olması gerekir. 6 mm ve altında rahim inceliği olan kişilere yapılan embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme yerleşmesi pek mümkün değildir. Buna bağlı olarak başarılı sonuca ulaşmak ve sağlıklı gebelik sağlayabilmek için öncelikle rahim kaynaklı problem çözüme kavuşturulup ardından embriyo transferi yapılmalıdır” şeklinde uyardı.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.