Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
S: İnfertiliteye yol açan faktörler nelerdir?
C: Çiftlerin %15’ ini teşhis edemiyoruz, tanı koyamıyoruz bu onlarda bir problem olmadığını göstermiyor. Belki organik değil bu problem ama bir problem var. Biz bunun adını koyamıyoruz ikincisi de infertilite öyle bir şey ki bütün testleri bir arada yapamazsınız, gereksiz testler var laparoskopi yapsak belki bir şey görebiliriz ama laparoskopi de bir ameliyat, durup dururken yapmanın bir anlamı yok. Bu elimizdeki kolay testler ile tanısı koyulabilen hasta grubu var ve koyulamayan. Koyulamayan sebebe açıklanamayan kısırlık diyoruz. Tüp bebekte ise o biraz farklı bir konu tabiatta bir kadının bir ayda gebe kalabilme şansı %20-%25 birtakım teknolojileri kullanarak biz bunun üzerine çıkmışız. En iyi embriyoyu da yerleştirseniz %100 gebelik şansı azdır.
S: Gebelik öncesi bir uzmana başvurmanın önemi ne?
C: Kadın yaşı 38’ in üzerindeyse orada problem başlayabilir. Çiftler büyük metropollerde bir an önce çocuk sahibi olmak istemeyebiliyorlar. Erken bir dönemde hekime başvurarak durum değerlendirmesi yapmalılar. 30 yaşın üzerinde düzenli adet görüyor olsa bile kadınların %30’u çocuk sahibi olamazlar. Çünkü alt tarafta böyle bir problem vardır rezervleri azalmıştır veya hiç kalmamıştır ve bu kişilerin aslında daha duyarlı ve tedbirli olmaları gerekiyor.
S: Doğurganlık yaşı için en ideal yaş nedir?
C: 25-30 yaş en ideal yaştır.
S: Gebe kalmaya engel olan faktörler nelerdir?
C: Rahimin içine embriyo geldiği zaman rahim içi kılıfı soruyor ve diyor ki ben normal bir embriyoyum veya ben anormal bir embriyoyum ve bunun üzerine diyor ki normal embriyo ise kal ve ardından hücreler onu sarıyor anormal embriyo ise hücreler uzaklaşıyor o ortada tek başına kalıyor ve zaman içinde ölüp gidiyor ama bazı rahimler bu ayrımı yapmıyorlar onlar embriyoyu ayıklamıyor işte o zaman tutmaması gereken embriyolar tutuyorlar ama onlarda devam emiyorlar ve büyük oranda çok yüksek oranda kaybediliyorlar çok küçük bir grup yoluna devam ediyor.
S: Gebelik kayıpları ne zaman araştırılmalı?
C: Erken dönemde kaybedilen her gebeliği araştırmıyoruz %15’te bu zaten oluyor. Biz 3 veya fazlasını araştırıyoruz. Ama yıllardır gebe kalamamış iki gebelik kaybı var o zaman erkene alıyoruz onu. 40 yaş civarında 10 embriyonun 9’u anormal oluyor.
S: Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygulanabilir?
C: 45’ in üzerini almamak gerek 45 civarında durmak lazım 47, 48, 49 bunlar çok nadir vakalar bunlar topluma örnek teşkil edemez. Yaklaşım 45 yaş ve altıdır. 43 yaştan sonra bu iş çok zorlaşır ama rezervi iyiyse birtakım genetik testler yapılarak doğru embriyo seçilerek bu kişilere yok gösterilebilir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.