Kanal D | Burcu Esmersoy & Nihat Dik | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

Kanal D | Burcu Esmersoy & Nihat Dik | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

Kanal D | Burcu Esmersoy & Nihat Dik | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

S: Tüp bebek uygulamaları neden yaygınlaşıyor?

C: Bundan 15-20 yıl sonra dünyada gebeliklerin çoğu tüp bebek gebelikleri olacak diye bir öngörü var. Hollanda’ da sokakta dolaşan 10 çocuktan ikisi tüp bebek ve bu oran gittikçe artıyor. Bazı hastalarımız için ise tüp bebek zorunluluk değil tercih sebebi olabiliyor. Çevre kirliliği, plastik maddeler ve bunun yanında birçok maddeler var bunlar üremeyi engelleyici faktörler.

S: Beslenme üreme yeteneğini etkiler mi?

C: Beslenme şekli ürememizi direkt olarak etkilemez ama şunu bilmek gerekiyor ben şu ortamda şunu düşünüyorum karnı doyan insanlar iyi besleniyordur bunun incelikleri vardır ama sonuçta tek yönlü beslenmiyorsa normal alışkanlıklarımız ile besleniyorsa o insan iyi besleniyordur onun ötesinde bazı şeyleri kontrol etmek gerekiyor. Hastaya iki şey öneriyoruz düzenli beslenin, spor yapın, spor yapmak beslenmek kadar önemli özellikle pelvik bölge dediğimiz yumurtalıkların olduğu bölgede kanlanmayı arttırıyor buna bağlı olarak da pozitif etki yaratıyor.

S: Çiftler tüp bebek tedavisine ne zaman başvurmalı?

C: Burada süre önemli 35 yaş altındaysa 1 sene, 35-38 yaş arası 6 ay, 38 yaştan sonra hemen. Çocuk sahibi olmak istiyorlar ise önce gidip üreme check-up’ı yaptırsınlar. Kadın muayene edilir, hormon testi yapılır erkeğe ise sperm testi yapılır. Bunları yaptırdığı taktirde ileriye yönelik planlarını yapabilirler. Eğer birtakım sebeplerden çocuk sahibi olmak istemiyorsanız embriyolarını dondurur beklersin, yumurtalarını dondurtabilirsin sperm sayın az ise spermini dondurtabilirsin bunları yaparak bekleme sürecinde geçirebilirsin.

S: Üreme yeteneği kaç yaşından sonra azalmaya başlıyor?

C: 38 yaştan sonra bu süreç aşağı doğru gidiyor bunun ne kadar aşağı gittiğini bilmiyoruz. Kadınlarda yaş çok önemli bir faktör 38’ den sonra ne kadar sağlıklı olursanız olun üremede birtakım kısıtlamalar var bundan dolayı 38 yaştan sonra aşağı doğru gidiyor gerçek anlamda çocuk sahibi olma isteği çok fazlaysa 38 yaştan sonra bir an önce tedbir almalarını öneririm. Kadına verilen süre ideal bir süre erkeğinde buna uymasını öneririm.

S: Yaş embriyo kalitesini nasıl etkiliyor?

C: Sadece sayı azalmıyor yumurta kalitesi de bozulmaya başlıyor buna bağlı olarak yumurta ile sperm birleştiği zaman aneuploidi dediğimiz sayısal kromozomal anomaliler oluyor trizomi 21, down sendromu bu yaşa bağımlı olarak artan bir olay burada anormal kromozomal yapı olma şansı yaş ilerledikçe artıyor ve buna bağlı olarak ya gebelik olmuyor gebelik olsa bile gebeliğin devamı mümkün olmuyor çünkü tabiat bunu kendi içerisinde hallediyor genellikle gebelik olmaz olursa düşük ile sonuçlanır dışarıda gördüğümüz anormal özellikleri olan çocukların sayısı çok nadirdir.

S: Yumurta sayısı az olan kadınlar yumurtalarını dondurmalı mı?

C: Bunu artık bütün dünyada tavsiye ediyorlar. Sağlık bakanlığının yönetmeliğinde şöyle bir şey var; Yumurta dondurmak isterseniz yumurtalarınızı dondurabilirsiniz sadece şöyle bir ibare var yumurtalık rezervi azalan kadınlar sağlık kurulundan teyit etmek koşulu ile yumurtalarını dondurabilir fakat bunu sigorta karşılamıyor.

S: Kadınlar kaç adet yumurta dondurmalı?

C: 35 yaş altında 30 yaş civarında bir çocuk elde edebilmek için yaklaşık 11-12 tane yumurtanın dondurulması gerekebilir buna karşılık 40 yaş ve üzerinde bu sayı çok artar yani 20’lerin üzerine çıkar ama kadında yumurta sayısı çoksa 1-2 toplama sonrasında elde edebilirsiniz. Ama genellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlara baktığımız zaman 1, 2, 3 yumurta veriyorlar bunları bu şekilde biriktirerek yumurtayı toplayıp çok sayıda yumurta toplamak için çok zaman ve çok tüp bebek yapmak gerekir ben bunu çok doğru bulmuyorum. Yumurtalarınızı 30 yaşında dondurduysanız.

S: Uzun yıllar önce dondurulan yumurtaların başarı oranı düşer mi?

C: 40 yaşında da çocuk sahip olmaya karar verdiyseniz sağlık bakanlığının süreleri var onlara uymak gerekir karşılıklı mutabakat ile uzatılabiliyor. Rahimde ise 45 veya 50 yaşına kadar gebelik potansiyeli aynıdır menopoza bile girmiş olsanız 40 yaşında eğer dondurulmuş yumurtalarınız varsa geçmişte kalan onları kullanarak geçmişte kalan onları kullanarak 30 yaşındaki bir kadının gebe kalma oranında gebe kalırsınız.

S: Başarısız denemelerde psikolojinin etkisi nelerdir?

C: Var olduğuna inanıyorum, üreme sistemi bozulmadıysa gayet rahat bir şekilde gebe kalabiliyorlar yani üreme sistemi devam ediyor psikolojinin etkisi sıfırdır diyemeyiz ama gerçek şu takibe aldığımız hastalardan 1 yılın sonunda hiçbiri aynı ayda gebe kalamazlar %75- %80’ i 1 yılın sonunda gebe kalırlar %20’ si kalamaz ve bizim hastamız olur. Bizim yaptığımız işlem doğada yapılana benziyor yumurtayı alıyoruz, döllüyoruz ve yerleştiriyoruz.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

    Kanal D | Burcu Esmersoy & Nihat Dik | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

    Sizi Arayalım

    Telefon numaranız:

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


      Geri
      Whatsapp
      Sizi Arayalım
      Bizi Arayın
      Messenger

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.