Bahceci Tup Bebek Fox TV | Çağla ile Yeni Bir Gün | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci | Bahçeci Sağlık Grubu

Fox TV | Çağla ile Yeni Bir Gün | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

Fox TV | Çağla ile Yeni Bir Gün | Prof. Dr. Mustafa Bahçeci

S: Kısırlık nedir?

C: Çiftler istedikleri halde bir sene boyunca korunmasız bir dönem geçirmelerine rağmen eğer gebelik elde edememişse buna infertilite denir veya kısırlık denir. Erkek ve kadın orjini olarak karşımıza çıkar. % 30-35 kadına aittir, % 30-35 erkeğe aittir. % 25-30 nedeni her ikisine aittir. Birde %10’luk neden vardır. Hem erkek de hem kadın da hiç bir şey bulunamaz ve o hastalarda da sebebi açıklanamayan kısırlık denir. Kısırlık kadınlara ait bir problem değildir.

S: Kısır olduğumuzu nasıl anlarız?

C: Bir yıl içinde olmadığı taktirde yaşa bağımlı olarak doktora gidilmesi gerekir. Eğer 35 yaşın altındaysa 1 yıl sonra doktora gidilir. Kadın ve erkek beraber erkeğe sperm testi yapılır, kadına rahim filmi çekilir, ultrason da yumurtalıklara bakılıyor bir iki hormon testi yapılarak ilk tanı konuluyor. Eğer 35 yaşın üzerinde ise o taktirde biraz erken davranmakta fayda vardır. Bir yıllık bekleme süresini 6 aya indirmekte fayda var. 6 aydan sonra da gitmek yararlıdır. Eğer 38 yaşın üstünde iseniz o zaman çocuk sahibi olmak istiyorsanız bir an önce hekime başvurun ilk verileri alın bekleyecekseniz ondan sonra bekleyin.

S: Tüp bebek Süreci Nasıl Başlar Nasıl Devam Eder?

C: Tüp bebeği hastanın durumuna göre karar verilir. Mesela bir erkek de hiç spermi yok, buna testislerinde yani yumurtalıklarından biyopsi alınır. Sperm hücresi bulmaya çalışıyoruz veya sperm sayısı çok az o taktirde bunları hemen tüp bebek programına alıp mikroenjeksiyon denilen yumurta ve spermi oluşturuyoruz. Kadına bakıldığında yumurtası yok yumurtlama tedavileri yapılır başarılı olunmazsa o zaman tüp bebek tedavisine başlanır veya kanalları tıkalı tüp bebeğin oluşum nedeni budur kanalları tıkalı kadınlar da döllenme yapılıp içine yerleştirilir. O andan itibaren faklı tanılarda da tüp bebek uygulanmaya başlanır kanalları tıkalı olanlarda endometriosis denilen rahim içi kılıfının dağılması ve normal döllenmeyi engellediği durumlarda rahim ağzı problemi olan durumlarda ve erkek problemlerinde tüp bebeği geniş bir hasta grubunda uyguluyoruz ve büyük başarı elde ediyoruz.

S: Başarı oranı tam olarak kaçtır?

C: Buda yaşa bağımlıdır. Erkeğin durumuna bağlıdır bir çok faktör söz konusudur. %45 civarında gebelik oranı olur bu yaş grubundaki hastaya 3 defa denediğimiz zaman 3 denemenin sonunda %80’i çocuk sahibi olur. Yaş ilerledikçe bu oranlar düşer 40’lı yaşlarda iyice düşer.

S: Tüp bebek Tedavileri arasında ne Kadar zaman bırakılmalıdır?

C: Önceden 3 aydı ama günümüzde yumurtayı topladık gebe kalmadı o ay direkt başlanabilir ama genel olarak bizim yaklaşımımız 1 ay ara verilir 1 aydan sonra tekrar deneme yapılabilir ileri ki yaşlarda hemen arka arkaya eğer hasta müsaitse denemeler yapılabilir.

S: Deneme başarısız olduğunda psikolojik olarak destek almak gerekir mi?

C: Psikolojik destek veriyoruz birazda kendilerinin çaba göstermesi gerekir bilgilenmeleri gerekir deneme sayısı artıkça artar şöyle düşünce oluşuyor gebe kalamadım kalamayacağım öyle bir şey yoktur bunun için. Zaman harcamak gerekir deneme artıkça başarı şansıda artar ama bir grup hasta var ki onlara yardımcı olma şansı daha zordur onlara da durumlarını her şeyini anlatıp öyle yola devam etmesi gerektiğini söylenmelidir.

S: Tüp bebekle neden bu kadar karşılaşır olduk sadece Türkiye de mi böyle başka ülkelerde de böyle mi?

C: Belki de bundan 10 15 yıl sonra dünyadaki bütün üreme ile işlemler tüp bebekle ilgili olacak diye öngörü var. Bu biraz abartılı gelebilir ama sonuç olarak tedavi artıyor. İnsanın ömrü uzuyor ama bir takım sorunlarla da karşılaşır herkes sorunlarını çözmeye çalışır erkekler kendi problemlerini kabul etmiyorlardı ne zaman mikroenjeksiyon çıktı o zaman erkekler tedaviye katkıda bulunmaya başladılar bildikçe bunun kötü bir şey olmadığını öğrendiler.

S: Evli kadınlar yumurta dondurabilir mi?

C: Yumurta rezervi azalmış olan kadınların yumurtaları dondurularak saklanabilir bir takım testlerle bunun tespiti yapılır. Bu rezerv azalmıştır bu tespitten sonra böyle bir rapor alınıyor bu rapor verildikten sonra istedikleri klinikte yumurtaları dondurabiliyorlar. Bir gebelik için 10 yumurta dondurmaları gerekir, orada şu değerlendirme yapılır bu yumurtayı dondurursak ilerde çocuk sahibi olup olamayacağını bilmemiz gerekir çok iyi değerlendirilmesi gerekir kabul edilebilir yumurtası varsa rezervi azalmış bile olsa bunlar toplanıp dondurulup ilerde çocuk sahibi olmasına katkı sağlanabilir 5 sene dondurulabilir doktor kararıyla uzatılabilir teknik olarak sınır yoktur.

S: Kanser tedavisi gören bir kadın bebek sahibi olabilir mi?

C: Kanser oldukları taktirde bir takım ameliyatlar yapılıyor veya ilaçlar kullanıyor. Genital bölgede yapılan radyoterapi bunlar yumurtalık fonksiyonlarını bozarlar testiste de spermini bozarlar bunun kuralları vardır uymak gerekir. Günümüzdeki teknoloji ile hemen tedavi başlanır ya yumurtalıkları alarak dondurulur veya yumurtaları alınır saklanır ve bir takım önlemler alınıyor yani çocuk sahibi olabilir ön tedbir alınması gerekir.

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: