İnfertilite (kısırlık) günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir sorun. Kısırlık nedenleri neler, çocuk sahibi olmak için sperm sayısı kaç olmalı, kısırlık tedavisi olan bir rahatsızlık mı gibi erkek infertilitesiyle ilgili merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nedir, Kısırlık Neden Oluşur?
Erkek infertilitesinin birçok farklı nedeni olabilir. Genetik sorunlar, doğum sırasında oluşan anormallikler, hormonal nedenler, kimyasal faktörler, iltihaba bağlı hastalıklar, varikosel ve cerrahi operasyonlar kısırlık nedenlerinin başında gelir.
Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı da erkek kısırlığının oluşmasında önemli bir role sahiptir. Sigara ve alkol kullanımı, kas geliştirici ilaçlar, çok sıcak ortamda veya kimyasal maddeye maruz kalınan çalışma şartları ve fazla kilo da kısırlığa neden olabilir.
Erkek Kısırlığının Belirtileri Nelerdir?
Erkek kısırlığının genellikle herhangi bir belirtisi yoktur. İdrar yaparken yanma ya da akıntı olması ön teşhis olabilir fakat kesin tanı konulabilmesi için sperm testi (spermiogram) yaptırmak gerekir.
Sperm testi yaptırmadan önce 3 gün boyunca cinsel perhiz yapılmalıdır. Bu süre boyunca erkek herhangi bir cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşer. Perhizin dördüncü gününde aday, bir merkeze giderek kendisine verilen steril bir kabın içerisine boşalır ve verdiği bu örnek laboratuvarda incelenerek sperm sayısı raporlanır. Meni testi sonucunu ertesi gün öğrenebilirsiniz.
Baba Olmak İçin Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır?
Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı kılavuza göre, baba olabilmek için bir erkeğin mililitrede en az 15 milyon sperme sahip olması, toplam semen örneğinde ise 40 milyon sperm olması gereklidir. Bu sayının altında sperm değerine sahip erkeklerin çocuk sahibi olmak için tedavi görmeleri önerilir.
Kısırlık Tedavisi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Çiftlerin kısırlık (infertil) kapsamında değerlendirilebilmesi için; anne adayının 35 yaştan küçük olduğu durumlarda 1 yıl boyunca, anne adayının 35 yaşından büyük olduğu durumlarda ise 6 ay boyunca korunmasız düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması gerekiyor. Bu bilgiler doğrultusunda öncelikle hangi aşamada olduğunuzu tespit etmelisiniz.
Erkek Kısırlığında Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Gerekli süre boyunca düzenli cinsel ilişki yaşanmasına rağmen gebelik oluşmaması durumunda bir tüp bebek merkezine başvurulmalıdır. Gebeliğin oluşmaması kimi zaman erkeğe, kimi zaman kadına bağlı sebeplerden kaynaklanırken bazen nedeni anlaşılmayan kısırlık da söz konusu olabilir. Alanında uzman bir ürolog erkek hastayı muayene eder ve birtakım testler ister. Muayene ve test sonuçlarının ardından kısırlık sebebi belirlenerek kişinin durumuna özel bir tedavi programı uygulanır.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kısırlık nedenine bağlı olarak hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
İlaçla Kısırlık Tedavisi
Sperm hareketliliği ya da sayısı düşükse ilaç tedavisiyle bunun artırılması sağlanır.
Varikosel’e Bağlı Kısırlık Tedavisi
Sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan varikosel, testiste bulunan toplardamarların görevini tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanır. Eğer kısırlık sebebi varikosel olarak tespit edilmişse varikosel ameliyatı yapılır. Kasık bölgesinde 2 cm.’lik bir kesiden girilerek testis damarlarına ulaşılır. Mikroskop altında genişlemiş toplardamarlar diğer damarlardan ayrılarak bağlanır. Mikrocerrahi yöntemiyle yapılan cerrahi müdahalede başarı şansı yüksek, tekrar etme ve komplikasyon oranı düşüktür. Hastalar operasyon gününde hastaneden taburcu olabilir, iki-üç gün sonra işe dönebilirler. Varikosel ameliyatı sonrası, hasta minimum düzeyde ağrı hisseder.
Azospermi Hastaları için Kısırlık Tedavisi
Azospermi, menide hiç sperm bulunmaması durumudur. Bu durumda cerrahi operasyonla sperm elde edilir. Tıkanıklığa bağlı azospermi tespit edilmişse, kanallardaki tıkanıklık cerrahi operasyonla açılarak spermin dışarı çıkması sağlanır. Kanalların açılmasının ardından doğal yolla gebelik beklenir. Tıkanıklığa bağlı olmayan yani üretim bozukluğuna bağlı olan azospermi durumundaysa, cerrahi operasyonla sperm testislerden ya da toplayıcı kanallardan toplanır. “Azospermi durumunda nasıl sperm elde edilir?” sorusu hastaların merak ettiği başlıca sorular arasındadır. Sperm toplamak için Mikro-TESE yöntemi kullanılır. Operasyon mikroskobu aracılığı ile sperm üretebilecek olan kanalcıklar testis içerisinde araştırılarak seçilen bölgelerden örnekler alınır. Mikro-TESE testisten çok küçük parçaların alınmasını sağlar, böylece yüksek oranda sperm bulma şansı artar. Mikro-TESE operasyonunu yapacak doktorun tecrübesi ve hangi sıklıkta bu operasyonları gerçekleştirdiği, sperm bulma başarısı açısından son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Erkek İnfertilitesi Tedavisinin Fiyatı Ne Kadardır?
Tedaviye ait fiyat bilgilerini yasalar gereği web sitemiz üzerinden yayınlayamıyoruz. Güncel fiyat bilgilerimizi öğrenmek ve doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme yapmak için numaranızı bırakın, sizi arayalım.
Tüp Bebek Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Amerika’nın en saygın haber dergisi Newsweek tarafından Dünyanın En İyi 3 Tüp Bebek Merkezinden Biri olarak seçilen Bahçeci, Dünya Sağlık Turizmi Kongresi’nde (WHTC) Yılın Tüp Bebek Merkezi ödülüne layık görüldü.