Bahceci Tup Bebek Ultrasonda Bebek Ne Zaman Görülür? | Bahçeci Sağlık Grubu

Ultrasonda Bebek Ne Zaman Görülür?

Ultrason cihazları, iç organları görüntülemek ve resimlerini üretmek için ses dalgalarından yararlanır. Bu sayede iç organlardaki ağrı, şişlik ve enfeksiyon gibi durumları kolayca görüntüleyebilmek…

Ultrasonda Bebek Ne Zaman Görülür?
    

Ultrason cihazları, iç organları görüntülemek ve resimlerini üretmek için ses dalgalarından yararlanır. Bu sayede iç organlardaki ağrı, şişlik ve enfeksiyon gibi durumları kolayca görüntüleyebilmek ve olası rahatsızlıkların teşhisine yardımcı olmak mümkün olur. Günümüzde ultrasonun kullanıldığı bir diğer alan da hamilelik takibidir.

İnvaziv özelliğe sahip olmayan ultrason cihazları oldukça güvenlidir ve iyonlaştırıcı radyasyon içermez. Hamilelik sürecinde bebek ve annenin sağlık durumu ultrason cihazı yardımı ile yakından takip edilebilir.

Bebeğin boyu, cinsiyeti, hareketleri, hayati organları ve uzuvları ultrason desteği ile rahatlıkla takip edilebilir.

Ultrason Nedir?

Ultrasonografi olarak da bilinen ultrason taraması, ağrısız bir tıbbi prosedürdür. Fetal ultrason taraması, rahimdeki bebeğin monitörde görülebilen canlı bir resmini oluşturmak için ses dalgalarından faydalanır.

Ultrason kontrolü, dönüştürücü adı verilen ve elle tutulan bir aparatla yönetilir. Ultrasonografi cihazları, insan kulağının duyamayacağı bir frekans aralığında ses dalgaları yayar. Bu ses dalgaları bebekten yansır ve görüntüye dönüşür.

Bu görüntüler sayesinde anlık olarak bebeğin sağlığını ve durumunu belirlemek mümkün olur. Teknik, tam zamanlı, renkli Doppler ve çok düzlemli gibi çeşitleri bulunan yeni nesil ultrason cihazları, gebelik sürecinin çok yönlü bir şekilde takip edilebilmesini kolaylaştırır.

Üç ve dört boyutlu görüntü takibine izin veren ve yüksek doğruluğa, üstün uzamsal çözünürlüğe sahip olan ultrason cihazları, X ışınları kullanmadığı için oldukça güvenli ve pratiktir.

Hamilelik boyunca gebeliğin takibine yardımcı olan ultrason, fetüste oluşabilecek komplikasyonların nedenini belirlemek amacıyla belirli prosedürlere rehberlik etmek için de kullanılabilir.

2 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?

Gebeliğin ikinci haftasında döllenme süreci başlar. Hamileliğin ilk evresi olan bu dönemde, tüp içine geçen sperm ile döllenmiş yumurta bölünerek çoğalır, rahme doğru hareket yolculuğuna başlar ve rahim içine ulaşır. 2 haftalık hamilelikte semptomlar genellikle hemen kendini göstermez. Ayrıca 2 haftalık gebelik ultrasonda da belli olmaz.

İlk doğum öncesi ultrason genellikle gebeliğin doğrulanması ve gebeliğin tarihlendirilmesi amacıyla ilk trimester döneminde yapılır. Bu dönemde yapılan ultrason, fetüsün yerini görüntülemeye, boyutunu ve çoklu gebelik durumunu takip etmeye de yardımcı olabilir.

İlk trimester ultrason genetik taramasının bir parçası olarak ve ayrıca uterus ya da servikste herhangi bir anormallik olup olmadığını taramak için gerçekleştirilebilir. İlk trimesterde spektral Doppler kullanımı, fetüse basit iki boyutlu veya M modu görüntülemeden daha fazla enerji gönderdiği için genellikle önerilmez.

Ultrasonda Bebek Ne Zaman Görülür?

Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz.

Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir. Bu risk vajinal ultrason yapılsa da, yapılmasa da aynıdır. Anne karnından yapılan ultrasonda görüntü alabilmek için ise gebeliğin en az 6. haftasında olması gerekir.

Ultrasonda bebek boyu, dönemsel aralıklarla takip edilir. İlk etapta oldukça ufak olan bebek sadece minik bir gölge gibi kendini gösterir. Ultrasonda cinsiyet tespiti hamileliğin ilk dönemlerinde belli olmaz.

Ayrıca ultrasonda bebek cinsiyetini göstermezse de endişelenmemek gerekir. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin dördüncü ayında öğrenilebilir.

Ultrason, altı ila dokuz haftalık süreçte doğum öncesi bakımın rutin bir parçasıdır. Bundan önce yapılacak ultrasonlar ve bu görüntülerin ortaya koyacağı bilgiler genellikle dört aşamada gerçekleşir.

Birinci aşamada ultrason, tipik olarak döllenmiş yumurtanın implante edilmesi için hazırlanan uterusun kabarık ve kalın bir astarını gösterir. İkinci aşama, genellikle hamile bir kadının son adet döneminin dört ila beş hafta sonrasını ifade eder. Ultrason, gebelik kesesinin erken gelişimini temsil eden uterusun iç yüzeyindeki küçük bir sıvı birikimini gösterir.

Üçüncü aşama, genellikle hamile bir kadının son adet döneminden yaklaşık beş buçuk hafta sonrasına denk gelir. Ultrasonda tipik olarak gebelik kesesi net bir şekilde görülür ve içinde yumurta sarısına benzer ve kesesi olan 4-5 mm’lik balon gibi bir yapı gözlemlenir.

Dördüncü aşamada ise hamile bir kadının son adet döneminden yaklaşık altı hafta sonra, embriyonun ilk büyüme aşamalarından biri olan küçük fetal oluşum rahatlıkla görülebilir.

Beta HCG Kaç Olunca Kese Görünür?

Gebelik kesesi hamilelik sürecinin 5. ya da 6. haftasından itibaren takip edilebilir. Ultrasonda görülen ilk yapılardan biri olan gebelik kesesi, kandaki beta hCG değeri 1500 IU/mL seviyesinin üzerine çıktığında vajinal ultrason ile görülmelidir.

Hamileliğin ilk evresinde gebelik kesesi 4,5 ve 5. haftalarda vajinal ultrason yardımıyla da görüntülenebilir.

Ultrasonda Bebek Yüzünü Neden Göstermez?

İki ve üç boyutlu geleneksel ultrason cihazları, bebeğin anne karnındaki gölgeli formuyla birlikte grenli ve siyah beyaz bir görüntüsünü açığa çıkarır. Yeni nesil 4D ultrason cihazları ise bebeğin çok daha net bir görüntüsünü sağlar.

Dört boyutlu ultrasonlar, doktorların bebeğin hareketini ve davranışını, bebeğin yüzey anatomisini ve annenin rahmi ya da yumurtalıklarıyla ilgili sorunları incelemelerine yardımcı olabilecek güçlü bir araç olarak hizmet verir. Hamileliğin 28. haftasından itibaren kaliteli 3D/4D görüntüler alabilmek mümkün olur.

4D ultrasonda bebek burnu, gözü ve ağzı net bir şekilde görülebilir. Dört boyutlu ultrason görüntülerinin yüksek kalitede olabilmesi için bebeğin ana rahmi içinde ideal bir konumda olması gerekir.

Plasentanın yeri, bebeğin konumu, bebeğin hareketleri, düşük miktardaki amniyon sıvısı ve annenin vücut şekli gibi hususlara bağlı olarak 4D ultrasonda bebek her zaman yüzünü göstermeyebilir.

Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Şart mı?

Detaylı ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason, gebelik takibi süresince rutin olarak uygulanan ve kapsamlı görüntülerle bebeğin tüm organlarının incelendiği önemli bir muayenedir. 11-13. hafta ve 18-23. haftalar arasında tüm gebelerde ayrıntılı ultrason yapılabilir.

Yüksek riskli gebeliklerde ise genellikle 24. haftada detaylı ultrason istenir. Ayrıca detaylı ultrason yaptırdıktan sonra yüksek riskli hamilelik, doğumsal sakatlık ve diğer hastalıklar için uzman bir perinatoloji hekiminden tetkik almak gerekebilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: