Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisi, hamilelik şansı düşük kadınların ya da infertilite problemi yaşayan erkeklerin bebek sahibi olabilmesi amacıyla uygulanan son derece etkili bir yöntemdir.
Anne adayında bulunan yumurtaların olgunlaştırılması, güçlendirilmesi, toplanması ve baba adayından alınan sperm örneğiyle döllenerek vücuda geri enjekte edilmesi yöntemiyle uygulanan IVF tedavisi, 35 yaş altındaki kadınlarda çok yüksek oranlarda gebelik ve doğum ile sonuçlanırken, yaş ilerledikçe başarı şansı azalma eğilimi gösterir.
Tüp bebek yöntemine başvurmayı düşünen anne ve baba adayları, bu süreçle ilgili pek çok konuyu merak eder. En çok merak edilen konulardan biri de tüp bebekten sonra kendiliğinden hamile kalanlar olup olmadığıdır.
Eğer tüp bebek tedavisi esnasında ve sonrasında doğal gebelik yaşanıp yaşanamayacağını merak ediyorsanız, bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi, doğurganlık sorunu yaşayan kadınların ve sperm kalitesi yetersiz erkeklerin çocuk sahibi olabilmesi için uzman hekimler tarafından sürdürülen özel bir süreçtir. Tüp bebek işlemi, döllenmenin gerçekleşmesini engelleyen fiziksel sorunları aşma amacıyla tercih edilir.
Tüp bebek tedavisi, yalnızca döllenme sürecinin gerçekleşebilmesi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu süreçte anne ve baba adayı dışında herhangi birinden sperm ya da yumurta kullanılmaz.
Bu nedenle de tüp bebek işleminin başarıya ulaşması, tedavi sürecinde ya da sonrasında doğal gebelik gerçekleşmesi gibi durumlar, anne ve baba adaylarının fiziksel yeterlilikleriyle doğrudan ilişkilidir.
Tüp bebek tedavisi deneyip normal yolla hamile kalanlar, ağırlıklı olarak iki gruba ayrılır. Bunlardan ilki, tedavi sürecinde hamile kalan kadınlardır.
İkinci grubu ise tedavi ve döllenme işlemi tamamlandıktan bir süre sonra kendiliğinden hamile kalanlar oluşturur. Tedavi henüz tamamlanmadan doğal yollarla hamile kalınması, pek çok kadının deneyimlediği bir durumdur. Bunun için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi beklenir.
Tüp bebek tedavisi işleminin başarılı olması ya da tedavi gören çiftlerin doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi için, anne ve baba adaylarının her ikisinde de tam kısırlık bulunmaması son derece önemlidir.
Anne ve baba adaylarından herhangi birinde tam kısırlık olması durumunda tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşması da, doğal yolla gebelik oluşması da düşük ihtimaldir.
Tedavi gören kadınların ileri yaşta olmaması, hamilelik şansını yükselten faktörler arasında yer alır. 35 yaşını geçen kadınların yumurta rezervi, her geçen gün biraz daha azalır ve mevcut yumurtalar da doğurganlıklarını yitirmeye başlar.
40 yaş sonrasında ise gebelik şansı çok azalır. Bu nedenle, tedavi sayesinde ya da IVF sonrasında doğal yollarla hamile kalma oranı 35 yaş altındaki kadınlarda daha yüksektir.
Tüp bebek tedavisinde kadının yumurta rezervi uyarılır ve yumurtaların daha doğurgan hâle gelmesi sağlanır. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi görürken hamile kalanlar, ağırlıklı olarak yumurtalarında yetersizlik bulunan ve IVF işlemleri sayesinde bu problemden kurtulan kadınlardan oluşur.
Kadın kısırlığının polikistik over sendromu, miyom, rahim içi kitleleri gibi fiziksel problemlerden kaynaklanması ve bu sorunun IVF tedavisi sürecinde çözüme kavuşturulması da doğal hamilelik şansını artırır.
Tüp bebek tedavisi kapsamında rahim içindeki kitlelerin alınması, kısırlığa yol açan durumun ortadan kalkmasını sağlar ve bu süreçte cinsel ilişki yaşanması durumunda doğal gebelik oluşma şansı yükselir.
Baba adayının sperm rezervlerinin tedavi sürecinde uyarılması ve sperm kalitesinin artırılması da hamilelik şansını artıran faktörler arasında bulunur. Sperm kalitesinin düşüklüğünden ya da sperm sayısının azlığından kaynaklanan kısırlık durumları, tedavi esnasında düzeltilebilir ve bu noktada yaşanan cinsel ilişki, doğal yolla gebelik oluşmasını mümkün kılabilir.
Tüp bebek tedavisinin başarılı olması durumunda bu etki sonraki yıllarda da devam edebilir. Özellikle 30 yaş altı kadınlar, tüp bebek tedavisi görmeleri durumunda doğurganlıklarını %29 oranında geri kazanabilir.
Olumsuz şekilde sonuçlanan tüp bebek tedavilerinden sonra da doğal yolla gebe kalma ihtimali bulunur. Peki, tüp bebek tedavisi görüldükten sonra hangi durumlarda normal gebelik oluşur? Bu sorunun yanıtını aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinin olumlu şekilde sonuçlanması, yani tedavi sonrasında gebelik oluşması, anne ya da babada bulunan kısırlık probleminin aşıldığı anlamına gelir. Eğer kısırlık sorunu kalıcı şekilde çözülmüşse, sonraki dönemlerde doğal gebelik yaşanma şansı son derece yüksektir.
Tüp bebek tedavisi işlemlerinde anne adayının yumurta kalitesi yükseltilir ve baba adayının sperm rezervi artırılır. Bu süreçte, IVF tedavisi kapsamında döllenen yumurtalar annenin vücudunda tutunamasa bile tedavinin etkisi geçmeden yaşanacak cinsel birleşmelerde doğal döllenme oluşabilir. Embriyonun vücutta tutunma durumunda ise hamilelik devam edebilir.
Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymanızı sağlayacak kısırlık problemleri, farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıkların zaman içinde tedavi edilmesi durumunda anne ya da baba adayındaki infertilite sorunu da ortadan kalkabilir. İnfertilite sorununun farklı yöntemlerle çözüme kavuşması durumunda tüp bebek tedavisi sonrasında doğal gebelik yaşanabilir.
Anne adayının yaşı, tedaviden sonra hamile kalma noktasında da son derece belirleyicidir. Tüp bebek tedavisi sonrasında yaşanabilecek hamilelikler, 2 ila 6 yıl içinde gerçekleşir. Bu sebeple de 30 – 35’i yaş arasındaki kadınların tedavi sonrasında hamile kalma ihtimali, ileri yaştaki kadınlara göre daha yüksektir.
Eğer siz de tüp bebek tedavisine başvurmayı düşünüyor ya da hamilelik süreciyle ilgili bilgi almak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi ile hemen iletişim kurabilirsiniz.
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin