Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek ve genetik alanında özellikle son yıllarda gözlenen baş döndürücü gelişmeler özellikle kısırlık sorunu yaşayan ve çocuk özlemi çeken aileler için yeni olanaklar sunmaya devam ediyor. Bu olanakların en yenisi genetik olarak embriyoların enerji üretim güçlerini, canlılıklarını test ederek rahme tutunma başarısını daha net olarak görmemizi sağlayan mitoscore testi. Mitoscore testinin kapsamlı kromozom analizi yapılan vakalarda ek bir gebelik avantajı sağladığı geçtiğimiz yıl testin üreticisi olan Igenomix firması tarafından gerçekleştirilen klinik çalışmalarda gösterildi. Bahçeci Sağlık Grubu olarak firma ile oluşturduğumuz bilimsel çalışma platformu neticesinde Mart 2016 itibariyle kurumumuz bünyesinde bu testi kapsamlı kromozom analizi uygulaması yapılan/yapılacak tüm vakalarımızda ücretsiz olarak sunuyoruz.
[related]
Düzenli bir adet siklusunda kadınlar her ay sadece 1 yumurta hücresi üretirler ve genellikle üretilen bu yumurtaların (kadın yaşına bağlı olarak) %50-70’ten fazlası sağlıklı bir embriyo üretemez. Tüp bebek tedavilerinde bu nedenle hastalara dışarıdan yüksek dozlarda yumurta büyütücü hormon iğneleri verilir ve böylece yeterli sayıda yumurtayı bir defada elde ederek içlerinden en iyileri seçilmeye çalışılır. Bu yaklaşımla pek çok çiftte, klasik tüp bebek tedavilerinde yeterli sayıda kaliteli embriyo üretebiliyor olsakta son yıllarda yapılan çalışmalarda yumurta büyültmek için kullanılan hormonların/ilaçların, kullanıldıkları süre içinde belirli oranda rahim iç zarını da olumsuz olarak etkileyebildiği dolayısı ile de rahmin embriyoyu kabul edebilme gücünü azalttığını göstermektedir. Bu yüzden Bahçeci Sağlık Grubu olarak biz hastalarımızda hemen transfer işlemine gitmiyoruz, rahim dinlendirme tekniğini uyguluyoruz. Embriyoları dondurup hastamızın rahim içini transfer işlemine hazırlıyoruz. Bir ay sonra rahim doğal ortamına döndüğü zaman transfer işlemini yapıyoruz. Rahim doğal ortamındayken transfer işlemi yapıldığı için tutunma başarımızı da arttırmış oluyoruz.
Günümüzde embriyoya ait tüm kromozomların (23 çift, 24 farklı kromozom tipi) incelenmesine olanak veren karşılaştırmalı genomik hibridizasyon (kısaca aCGH) tekniği ile gerçekleştirilen implantasyon öncesi tarama uygulamaları, artık yerini genetik şifrenin çok daha detaylı incelenebildiği “Yeni Nesil Dizileme-Next Generation Sequencing” (kısaca NGS) tekniğine bırakıyor. Yeni nesil dizileme teknolojisi, kromozom düzeyinde bozukluk taşımayan ve gebelik oluşturma kapasitesi en yüksek embriyoların daha sağlıklı tespit edilmesini, çiftlerde (uygun aday hastalarda) taşıyıcılık saptanan gen düzeyindeki bazı bozuklukların kromozom bozuklukları ile eş zamanlı olarak tanımlanabilmelerini sağlıyor.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı tedavisinde yeni bir çağ başlıyor: ERA testi! ERA, yani “Endometrial Receptivity Assay” testi, tüp bebek tedavilerinde özellikle iyi kalite embriyo elde edilip gebelik oluşmayan, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan ve başarısızlığı açıklayan ciddi bir neden bulunamayan hastalar için yeni bir umut oluşturmaktadır. Sağlıklı bir gebeliğin oluşması için embriyonun kalitesi kadar embriyonun tutunacağı rahim içi zarının embriyoyu kabul etme özelliği de ayrı bir önem taşımaktadır. ERA testi ile daha embriyoları rahme transfer etmeden rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceğini veya embriyo transferinin hangi gün yapılırsa gebelik oranlarında yüksek başarının artırılabileceğini öngörmek artık mümkün olabilmektedir.
Çocuk sahibi olmak isteyen, bu doğrultuda plan ve hazırlık yapmaya başlayacak çiftlerin kafalarındaki en önemli sorular “Acaba çocuğum sağlıklı olacak mı? Doğacak çocuğuma ciddi bir genetik hastalık geçiriyor olabilir miyim?”! Gebelik öncesi kişiye özel genetik tarama testi işte tam bu noktada çiftlerin yardımına koşabilen bir test. Bireylerden basit bir kan örneği alınarak gen düzeyindeki bozukluklara bağlı olarak oluştuğu bilinen ve daha da önemlisi embriyo aşamasında tespit edilebilen genetik hastalıkların tek bir genetik test ile tespiti mümkün olabilmekte. Diğer bir deyiş ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler basit bir kan örneği vererek genlerinde taşınma olasılığı muhtemel 300’ün üzerinde genetik hastalık ve 1600’ün üzerinde hastalık yapan gen bozukluğu yönünden taranabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde en yeni tekniklerden biri embriyoların dinamik takibidir. Embriyoscope adlı tekniği Türkiye’ye ilk defa getiren ve uygulayan merkez Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’dir. Artık embriyolar takipleri süresince çok kısıtlı bir zaman dilimindeki görüntüleriyle değil her 15-20 dakikada bir videolarla detaylı inceleniyor, kaliteleri buna göre saptanıyor. Bu demektir ki artık embriyoların gelişimleri hakkında çok daha fazla elimizde bilgi birikiyor. Bizim kullandığımız sistem şu anda dünyada bulunan en sofistike dinamik takip sistemidir ve bu sistem sayesinde gebelik başarı oranlarında artış gözlemlenmektedir.
[bloglead stil=”1″]
Morfoloji dediğimiz spermin şekil özellikleri iyi olduğunda sağlıklı bir sperm bulduğumuzu düşünürüz. Klasik olarak mikroenjeksiyon için kullanılan mikroskoplar spermi 400 kat kadar büyüterek sperm seçimine yardımcı olur. Intracytoplasmic Magnified Sperm Injection (IMSI) denilen yöntemde ise özel bir mercek ve bilgisayar programı kullanılarak sperm 6600 kat kadar büyütülür. Bu sayede spermin morfolojisi daha iyi değerlendirilir. IMSI sadece mikroskobun özelliğine bağlı bir durum olmadığı gibi bu yöntemi kullanan embriyoloğun bu konuda eğitimli ve deneyimli olması da önemlidir. Daha sağlıklı spermlerin seçilmesiyle hem döllenme hem de gebelik oranlarında iyileştirmeler gerçekleşmiştir. Özellikle erkek faktörü veya açıklanamayan infertilite olgularında tercih edilir. Biz klinik olarak her hastamıza IMSI tekniğini ücretsiz olarak sunuyoruz.
Embriyolar koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak plastik tüp ya da cam ampullere konulur ve sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede dondurularak saklanır. Günümüzde iki farklı dondurma tekniği var; yavaş ve hızlı. Beş yıl öncesine kadar yavaş dondurma daha çok uygulanırken günümüzde hızlı dondurma tekniği tercih ediliyor. Çünkü bu teknikle embriyoların tamamının yani tüm hücrelerinin hiç hasarsız canlılıklarını devam ettirme ihtimali daha yükseğe çıkıyor. Bu da doğal olarak başarı oranlarına yansıyor. Kısaca özetlemek gerekirse, dondurma-çözdürme teknikleri merkezlerin toplam başarılarında önemli bir yer tutar. Hastalar bu parametreyi de çok iyi incelemelidir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
27 thoughts on “Tüp Bebek Tedavisinde En Yeni Yöntemler”
Önceki 1 2 3