Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp Bebek Tedavisinde Covid-19 Aşısı Yaptırılmalı mıdır?; Son dönemde yaygınlaşan aşılama programları nedeniyle tüp bebek tedavisi öncesinde, tedavi sırasında ve gebelik sonrasında aşı uygulaması ile ilgili birçok soru gündeme gelmektedir.
Bu konuda Avrupa İnsan Üreme ve Embriyolojisi Derneği (ESHRE), Amerikan Üreme Sağlığı Derneği (ASRM) ve Amerika Hastalık Önleme Merkezi (CDC) gibi uluslararası saygın derneklerin ve kurumların paylaştığı güncel bilgi, veri ve kılavuzlar eşliğinde ve ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda;
Covid-19 aşısı, tüp bebek tedavi sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaratmamaktadır. Ancak aşılama tamamlandıktan birkaç gün sonra tedaviye başlanmasını önerilmektedir. Böylece Covid aşısı sonrası kısa dönemde yaşanabilecek (ağrı, ateş vb.) semptomların takibi ve bu semptomların tüp bebek tedavisinde yaşanacak olası sıkıntıların önüne geçmek hedeflenmektedir.
Eğer Covid aşısı sonrası ciddi yan etkiler gözlenmiş ise (alerjik reaksiyon vb.) tüp bebek tedavilerine başlanmaması tavsiye edilir.
ASRM/CDC tarafından gerçekleştirilmekte olan ve 35.000’in üzerinde gebenin değerlendirildiği bir çalışmada, aşılanma döneminde gebe kalan kişilerin takip sürecindeki verileri, şu ana kadar aşı ile ilişkili herhangi olumsuzluk/risk olmadığını göstermektedir.
Tüm kurumlar gebelik takibinde olan bireylerinin aşıya erişimlerinin sağlanmasını tavsiye etmektedir. ASRM ve CDC gebelerin aşılanması yönünde bir tutum sergilemektedir. Bununla birlikte gebelerin aşılanma kararını mevcut durum ve verilerine bağlı olarak hekimi ile bireysel değerlendirme yaptıktan sonra alması önerilmektedir.
Emzirme dönemindeki kadınlarda Covid-19 aşılama ve sonuçları ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte uluslararası dernekler emzirme dönemindeki kadınlarda ve bebeklerinde aşılanmanın herhangi bir sakınca doğurmayacağını hatta oluşan antikorların süt ile birlikte bebeğe geçerek koruyucu bir etki yaratabileceğini ifade etmektedir.
Ülkemizdeki mevcut aşılama programları Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan mRNA tabanlı aşılardan biri olan Biontech/Pfizer aşısı ve inaktif aşı niteliğinde olan Sinovac aşı seçeneklerini içermektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinde her iki aşı için de “Gebelikte inaktif veya mRNA tabanlı COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir. Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmaması tercih edilir.” ifadesi yer almaktadır.
Bahçeci Sağlık Grubu olarak, yukarıda adı geçen saygın uluslararası dernekler, kurumlar ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bilimsel bilgi, veri ve tavsiyeleri ve hastalarımızın beklentileri göz önünde bulundurarak tedavi öncesinde ve sonrasında kişinin isteğine bağlı olarak aşı uygulamasının yapılabileceğini, tedavi sırasında aşı uygulamasını ise uygulamaya bağlı olarak çıkabilecek (nadiren görülen ağrı, ateş vb.) belirtilerin hasta üzerinde oluşturabileceği stres göz önüne alınarak önermemekteyiz.
Aşının uygulamaya bağlı yan etkileri dışında kısırlık üzerine veya tedavi sonuçlarına belirgin bir olumsuzluk/risk getirmemekte, gebelikte ise aşı uygulamasının hastanın hekimi tarafından yapılan fayda/risk değerlendirmesi sonrasında kişinin kendi kararına bağlı olarak uygulanabilmektedir.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.