T Şeklinde Rahim Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

T Şeklinde Rahim Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

T Şeklinde Rahim Nedir, Neden Olur ve Tedavisi
07.12.2021 0

T şeklinde rahim, en sık karşılaşılan rahim şekil bozuklukları arasında yer alır. Rahmin iç kısmının normalden daha dar bir yapıda olması sebebiyle ortaya çıkan bozukluk, üreme sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.

Doğurganlığı %70’e kadar azaltan, dış gebelik ve düşük riskini ise artıran rahim şekil bozukluğu, histeroskopi ismi verilen prosedür ile büyük oranda giderilebilir.

Peki T şeklinde rahim nasıl anlaşılır, etkileri nelerdir ve rahim şekil bozukluğu yaşayan kadınların ne yapması gerekir, biliyor musunuz? İşte bu önemli konu hakkında öğrenmeniz gereken en önemli detaylar…

T Şeklinde Rahim Nedir?

Sağlıklı bir rahim, oval ya da armut şeklini andırır. Rahim içinin orta bölümü, gebelik durumunda fetüse rahat bir şekilde büyüyebilmesi ve tehlikelerden korunabilmesi için ideal bir alan sunar.

T şeklindeki rahimler ise içeriye doğru kalınlaşan rahim duvarları sebebiyle T harfini andıran bir görünüm sergiler. Rahmin ve fallop tüplerinin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini büyük oranda etkileyen şekil bozukluğu, sık sık çift rahim ve yarım rahim problemleriyle karıştırılsa da bu sorunlara kıyasla daha kolay çözülebilen bir durumdur.

Peki çift rahim nasıl olur ve yarım rahim ne demek?

Çift rahim, henüz anne karnında oluşan bir bozukluktur. Kız çocuklarının anne karnındaki gelişim sürecinde, organları zamanla oluşur ve son hâlini doğuma yakın evrede alır.

Zamanla oluşan organlardan biri de rahimdir. Rahim oluşurken ilk olarak yumurtalık tüpleri oluşur ve bu tüpler 20. haftadan sonra birleşerek rahmi meydana getirir. Tüplerin birbiriyle birleşmemesi durumunda ise iki farklı rahim ağzı oluşur ve çift rahim adı verilen problem ortaya çıkar.

Doğuştan gelen rahim bozuklukları arasında yer alan yarım rahim probleminde yumurtalık tüplerinden yalnızca biri oluşur ve ikinci tüp gelişmez.

Bu durumda, rahmin yalnızca yarısı meydana çıkar ve bu durum da doğurganlığı büyük oranda azaltır. T şeklinde rahimde ise çift rahim ve yarım rahim problemlerinden farklı olarak herhangi bir bölünme ya da yarım kalma durumu söz konusu değildir.

T şeklinde rahmin duvar, yumurtalık tüpü, rahim ağzı gibi unsurları gayet sağlıklı ve yerindedir. Anne olmayı düşünmeyen kadınlar, T şeklinde bir rahimle ömür boyu ciddi bir sağlık problemiyle karşılaşmadan yaşayabilir.

Rahmin Ters Olması Gebe Kalmayı Engeller mi?

Rahim, genel olarak vücudun dışına, yani göbek bölgesine doğru genişleyen bir organdır. Kimi kadınlarda ise rahim, vücut içine dönük şekilde gelişebilir. Bu durum, T şeklindeki rahimlerde de gerçekleşebilir.

Rahmin ters olması, büyük oranda fizyolojik bir durumdur ve başka bir sağlık problemi tarafından tetiklenmediği sürece herhangi bir probleme yol açmaz. Bu sebeple de rahmin pozisyonunun gebe kalma üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.

Pek çok kadın, ters yöne doğru büyüyen rahimleriyle kolayca hamile kalabilir ve gebelik süreçlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilir. Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte büyüyen rahim, ikinci ve üçüncü trimester döneminde doğal pozisyonuna oturur ve bu sayede doğum, sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

T tipi rahme sahip kadınların ters rahim durumuyla karşılaşması da benzer sonuçlar doğurur. Bu tip vakalarda doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen faktör rahmin yönü değil, T şeklinde olmasıdır.

T Şeklinde Rahim ile Hamilelik

T şeklinde rahim, herhangi bir belirti gösteren ya da dışarıdan anlaşılabilen bir durum değildir. Bu sebeple de pek çok kadın, T şeklinde bir rahme sahip olduğunu jinekolojik bir hastalığa yakalandığında ya da hamile kaldığında öğrenir.

Rahminin T şeklinde olduğunu hamile kalmadan önce öğrenen kadınlar, basit bir cerrahi işlem ile histeroskopi prosedürü sırasında bu sorundan kolaylıkla kurtulabilir ve yaşamının ilerleyen dönemlerinde sağlıklı bir gebelik yaşayabilir.

T şeklinde rahim ile gebe kalanlar ise risk grubunda kabul edilir ve bu tipteki kadınların düşükle karşılaşmamak için ciddi tedbirler almasında yarar bulunur.

T tipi gebeliklerde düşük riski çok yüksek olsa da doğru zamanda doğru müdahalelerin yapılması ve çeşitli tedbirlerin alınması durumunda hamileliğin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi ve canlı doğumla noktalanması da mümkündür.

T şeklinde bir rahme sahip olduğunu hamile kaldıktan sonra öğrenen ve gebeliği hâlen devam eden kadınların doktorlarının hazırlayacağı programlara eksiksiz bir şekilde uymalarında, sağlıklı bir şekilde beslenmelerinde ve bol bol dinlenmelerinde yarar bulunur.

T Şeklinde Rahim Ameliyatı

T şeklinde bir rahme sahip olduğunu hamile kalmadan önce öğrenen ve sağlık durumu cerrahi operasyona engel teşkil etmeyen tüm kadınların ameliyat olması tavsiye edilir.

Son derece basit bir işlem olan T şeklinde rahim ameliyatı, gebelik şansınızı artırmasının yanı sıra adet döngünüzün daha sağlıklı, sancısız ve rahat bir şekilde gerçekleşmesine de yardımcı olur ve bu sayede yaşam kalitenizi de olumlu şekilde etkiler.

Peki T şeklindeki rahim ameliyatı nasıl yapılır? Histeroskopi, yani rahim boşluğuna serviks ile ulaşılması yöntemiyle gerçekleştirilen endoskopik bir işlem olan ameliyat, toplam 20 dakikalık bir işlemden oluşur ve operasyon sonrasında rahim duvarları inceltilerek T şeklindeki bozukluk tamamen giderilir.

T şeklinde rahim ameliyatı sonrası, hastaların gebe kalma şansı son derece yükselir.

Daha önce rahim şekli sebebiyle düşük problemi yaşamış kadınlar bile operasyon sonrasında hamile kalma şansına kavuşabilir. Bu noktada önemli olan detay, medikal kontrolün bırakılmamasıdır.

Histeroskopi sırasında operasyon geçiren kadınların ameliyat sonrasındaki süreci de uzman jinekolog denetiminde geçirmesi ve hamile kalmak istemesi durumunda doktorunun önerilerini uygulaması son derece önemlidir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    T Şeklinde Rahim Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      T Şeklinde Rahim Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.