Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu? - Bahçeci

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?
09.06.2021 0

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?; Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan klamidya enfeksiyonu, hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla rastlanan bir sağlık problemidir.

En yaygın cinsel hastalıklar arasında kabul edilen klamidya enfeksiyonu, üreme sistemine çeşitli tahribatlar verebilir ve kişinin hem cinsel sağlığını hem de genel sağlık durumunu ciddi şekilde tehdit edebilir.

Gözden kaçırılması ve erken evrede tedavi edilmemesi durumunda doğurganlık üzerinde de olumsuz etkilere yol açan klamidya enfeksiyonu, özellikle kadınların dikkatli olması gereken sağlık problemleri arasında yer alır.

Eğer siz de “klamidya enfeksiyonu nedir?” “klamidya tedavisi ne kadar sürer” ve “klamidya enfeksiyonu idrar testinde çıkar mı?” gibi sorulara yanıt arıyorsanız, sizin için hazırladığımız bu yazıya göz atabilirsiniz.

Klamidya Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur?

“Klamidya enfeksiyonu neden olur?” sorusu, cinsel sağlığına özen gösteren pek çok kişi tarafından sıklıkla sorulur. Klamidya, üreme organlarına bulaşan ve ilk etapta belirgin bir etki oluşturmaması sebebiyle kolayca gözden kaçabilen iltihabi bir rahatsızlıktır. Ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan klamidya enfeksiyonu, farklı türlü temas yollarıyla da bulaşma gösterebilir.

Chlamydia trachomatis adlı bakterinin cinsel organlara tutunması ve burada sıvı birikimi oluşturması şeklinde gelişen klamidya hastalığı, genellikle kadınlar için daha risklidir.

Erkek vücudunda genital bölgede, peniste ve kimi zaman da testislerde ortaya çıkan enfeksiyon, kadınlarda rahim ve yumurtalık içine yerleşebilir ve doğurganlığa ciddi şekilde zarar verebilir. Peki, klamidya enfeksiyonu sadece cinsel yolla mı bulaşır?

Kişinin genital bölgesinin chlamydia trachomatis bakterisiyle temas etmesi, hastalığın gerçekleşmesi için yeterlidir. Bu sebeple klamidya enfeksiyonunun yalnızca cinsel yolla bulaştığı söylenemez.

Kişisel hijyenin ihmal edilmesi, klamidya enfeksiyonu olan bir kişinin eşyalarının ve iç çamaşırlarının kullanılması, halka açık tuvaletleri tedbirsiz bir şekilde kullanmak gibi durumlar da klamidya enfeksiyonuna yakalanmanıza yol açabilir.

Klamidya Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Klamidya, yavaş ilerleyen bir enfeksiyondur ve bu sebeple de erken evrede teşhis edilmesi son derece zordur. Klamidya enfeksiyonunun kuluçka süresi, kişinin genel sağlık durumuna ve temas edilen bakterinin yoğunluğuna göre 1 ila 3 hafta arasında değişir.

Erken dönemde yaşanan vajinal sancı, ağrı, lekelenme şeklinde kanama gibi belirtiler kolaylıkla ihmal edilebilir ya da başka cinsel sağlık problemlerinin yan etkisi olarak düşünülebilir. Enfeksiyon ilerledikçe belirtileri de daha net bir şekilde ortaya çıkar. Klamidya enfeksiyonunun kadınlardaki etkileri genel hatlarıyla şu şekildedir:

Pek çok enfeksiyonda olduğu gibi klamidya enfeksiyonunda da en yaygın olarak gözlemlenen belirti vajinal akıntıdır. Beyaz ya da sarı renkli ve kötü kokulu akıntılar, klamidya enfeksiyonuna işaret edebilir.

Klamidya enfeksiyonu, üreme sisteminde yoğun ve zararlı bir iltihap oluşmasına yol açar ve bu sebeple ilerlemiş klamidya enfeksiyonu durumlarında ciddi ağrılar oluşur. Vajina bölgesinde, rahim içinde, karında ve rektum bölgesinde düzenli olarak ağrı hissediyorsanız, doktorunuza başvurmanızda yarar bulunur.

Klamidya probleminin kadınlarda rastlanan bir diğer yaygın belirtisi ise idrar yaparken ve cinsel ilişki esnasında zorlanma ya da yanma hissetmektir.

Cinsel organınızın iç kısmında hissedeceğiniz acı ve yanmalar, klamidya enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Erkeklerin de en sık karşılaştığı enfeksiyonlar arasında yer alan klamidya, erkek vücudunda da çeşitli tahribatlara yol açar. Klamidya enfeksiyonu olan erkeklerin en çok şikayet ettiği konular şu şekildedir:

Cinsel organda akıntı olması, üreme sisteminizde enfeksiyon bulunduğunun en net habercilerinden biridir. Bu sebeple yalnızca bir kez akıntı yaşamanız durumunda dahi doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Ağrı ve yanma hissi de sıklıkla karşılaşılan klamidya enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Penis içinde, karın bölgesinde, rektumda ya da testislerde ağrı hissetmeniz durumunda klamidya enfeksiyonu için test yaptırabilirsiniz.

Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında yanma hissi oluşması da klamidya enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Özellikle penis ucunda ve testislerde düzenli olarak yanma hisseden erkeklerin vakit kaybetmeden doktor kontrolüne girmesinde yarar bulunur.

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?

Klamidya enfeksiyonu , basit tedavi yöntemleriyle giderilebilen bir hastalık olmasına rağmen ihmal edilmesi ya da geç anlaşılması durumlarında çeşitli zararlara yol açabilir. Klamidya enfeksiyonunun yol açtığı sorunlar arasında kısırlık da bulunur.

Klamidya enfeksiyonunun yol açtığı kısırlık iki gruba ayrılır. Geçici infertilite, enfeksiyonun tedavi edilmesinden sonra büyük oranda ortadan kalkar. Kalıcı infertilite ise chlamydia trachomatis bakterisinin üreme sisteminde kalıcı zarar vermesiyle oluşur.

Uzun süre boyunca tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu, özellikle ileri yaşlara gelmiş ve yumurta kalitesi düşmüş kadınların rezervlerindeki tüm yumurtalara etki edebilir ve bu sebeple de kalıcı kısırlığa yol açabilir. Bu gibi durumlarda, hamileliğin gerçekleşmesi için tüp bebek tedavisi gibi ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

Klamidya Enfeksiyonu Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Klamidya enfeksiyonu, tedavi edilmemesi durumunda pek çok farklı sağlık sorununu tetikleyebilir. En çok karşılaşılan sorunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Düşük,
  • Erken doğum,
  • Pelvik inflamatuar hastalık,
  • Sperm taşıyan tüpün iltihapla dolması,
  • Fallop tüplerinde dış gebelik denen problemin ortaya çıkması,
  • Doğum sonrasında bebekte zatürre ve göz hasarı oluşması,
  • Bakterinin gözlere bulaşması durumunda görme bozuklukları yaşanması.

Klamidya Enfeksiyonu Tedavisi

Klamidya enfeksiyonu için uygulanan en yaygın tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Bu noktada antibiyotiklerin uzman hekim tarafından kişiye özel olarak seçilmesi son derece önemlidir. Pek çok kişi, “klamidya kendiliğinden geçer mi” sorusuna da yanıt arar.

Klamidya enfeksiyonu, pek çok enfeksiyon gibi kendiliğinden geçebilen bir problem değildir ve mutlaka tıbbi müdahale gerektirir. Klamidya enfeksiyonundan korunmanın en etkili yöntemi ise korunmasız cinsel ilişkiye girmemektir.

Cinsel ilişkiye giren her iki partnerin de güvenliği için tüm ilişki boyunca kondom kullanılması önerilir. Kondom; bakteri, mikrop ve virüslerin cinsel yolla kişiden kişiye geçmesini engelleyeceği için klamidya enfeksiyonu sorunuyla karşılaşma ihtimalinizi son derece düşürür.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Klamidya Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur mu?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.