Bahceci Tup Bebek

Kaç Kez Sezaryenle Doğum Yapılabilir?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren kendinizi bir duygu yoğunluğu ve karmaşası içinde bulmanız oldukça doğaldır. Bir yandan bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün için dakikaları…

Kaç Kez Sezaryenle Doğum Yapılabilir?
    

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren kendinizi bir duygu yoğunluğu ve karmaşası içinde bulmanız oldukça doğaldır.

Bir yandan bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün için dakikaları sayarken, bir yandan da aklınızdaki endişeli duygularla ve soru işaretleriyle mücadele edersiniz.

Hamileliğinizi en huzurlu ve keyifli şekilde geçirebilmeniz için, aklınızdaki tüm soru işaretlerine yanıt bulmanız büyük önem taşır. Doktorunuzla birlikte bebeğinizin ne zaman ve nasıl doğacağına dair fikir alışverişinde bulunabilir, farklı doğum senaryoları üzerinden plan yapabilirsiniz.

Doktorların büyük çoğunluğu, koşullar uygun olduğu sürece normal doğumdan yanadır. Ancak sizin tercihinizle ya da hamileliğinizle ilgili bazı koşullar normal doğuma elvermediği için sezaryen doğum yapabilirsiniz.

Peki, sezaryen doğum süreci nasıl ilerler? Sezaryen doğum kaç defa yapılır? Doğum ne kadar sürer? Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, karın bölgesinin alt kısmına cerrahi operasyon uygulanması ve bebeğin bu noktaya atılan kesikten çıkarılarak dünyaya gelmesidir.

Sezaryen doğumu normal doğumdan ayıran birkaç temel farklılık vardır. Normal doğum bir doğum şekliyken, sezaryen doğum ameliyat kapsamında değerlendirilir.

Bu nedenle sezaryen doğumda normal doğuma kıyasla daha fazla anestezi uygulanır. Yapılan cerrahi operasyon nedeniyle, sezaryen doğum sonrası iyileşme süreci daha uzundur. Günümüzde her iki doğum şekli de oldukça yaygındır.

Sezaryen Doğum Kaç Yılında Başladı?

Sezaryen doğumun tarihçesi 1881 yılına dek uzanır. Bu tarihte Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından uygulanan bu yöntem, dünyadaki ilk modern sezaryen olarak kabul edilir.

Sezaryen doğum çoğunlukla, normal doğumun annenin ya da bebeğin sağlığını riske atabileceği durumlarda tercih edilir. Herhangi bir sağlık riski bulunmadığı durumlarda ise, anneler doğum sancılarını ya da normal doğumu korkutucu buldukları için sezaryen doğum yapmak isteyebilir.

Kaç Kez Sezaryen Doğum Yapılabilir?

Her anne adayının yaşı, sağlık durumu, hormon düzeyleri ve doğum senaryosu bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle bazı anneler her sezaryen doğum sonrasında aynı hızla iyileşebilir.

Ancak bazı annelerde ilk sezaryen doğumu takip eden doğumlarda daha uzun ve zorlu bir iyileşme süreci görülebilir. Bu sebeple, sezaryen doğum için genellenmiş bir sayı yoktur.

Annelerin doğum sonrasındaki iyileşme dönemine bağlı olarak, süreçte farklılıklar görülebilir. Tekrarlayan sezaryen doğum sayısı arttıkça, doğum esnasında ve iyileşme sürecinde oluşabilecek risk faktörü de aynı oranda artar.

Doktorunuz, iyileşme dönemini takip ederek size ilerleyen süreçte yeniden sezaryen doğum yapıp yapmayacağınıza dair bilgi verecektir.

Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?

Sezaryen doğum süreci, annenin ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Öte yandan, hamileliğin ilerleyiş şekli ve haftası da sezaryen doğum süresini belirleyen faktörler arasındadır.

Operasyon esnasında herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde, sezaryen doğum 30 – 60 dakika arasında son bulur. Herhangi bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda, süre uzayabilir.

Sezaryen doğum başladığında öncelikle anneye genel ya da epidural anestezi uygulanır. Daha sonra karın bölgesinin altına cerrahi operasyon uygulanarak kesik açılır.

Bu işlem yaklaşık 5 – 10 dakika sürer. Geriye kalan zaman diliminde; plasenta dışarı çıkarılır, bebeğin göbek kordonu kesilir ve kesik dikiş atılarak yeniden kapatılır.

Aklınıza “Sezaryen doğum kaç dikiş atılır?” sorusu da takılmış olabilir. Sezaryen doğumda açılan kesi 7 kat halinde uygulanır. Bu nedenle ameliyat sonunda rahim içi temizlenir ve 7 katın her birine yeniden tek tek dikiş atılır.

Sezaryen Doğum Kaç Haftalıkken Yapılır?

Sezaryen doğum, anne ya da bebeğe dair bir sağlık riski söz konusu olduğunda önceden planlanarak gerçekleştirilebilir. Çünkü sezaryen doğumun gerçekleştirilebilmesi için, normal doğumdaki gibi rahim ağzının açılması ya da doğum sancılarının başlaması gibi şartlar söz konusu değildir.

Bu nedenle sezaryen doğum için belirlenmiş net bir tarih aralığı yoktur. Erken doğum riski söz konusuysa, 36. ya da 37. haftalarda bile sezaryen doğum gerçekleştirilebilir. Ancak sezaryen doğum için en uygun zaman dilimi, normal doğum süresi olarak kabul edilen 39. ve 40. haftalardır.

Sezaryen Doğumun Riskleri Nelerdir?

Sezaryen doğumun bir ameliyat sınıfında değerlendirildiğinden az önce söz etmiştik. Her ameliyatta olduğu gibi, sezaryen doğumda da risk faktörü bulunur. Yoğun kanama ve organlarda hasar oluşumu riskleri söz konusu olabilir. İyileşme süreci, normal doğuma kıyasla daha uzun ve ağrılı seyredebilir.

Öte yandan, bacaklarınızda varis oluşma riski sezaryen doğum sonrasında artabilir. Sezaryen doğumun anne sütünün kesilmesinde doğrudan bir etkisi yoktur.

Ancak doğum sırasında kullanılan anestezi ve ilaçların annenin vücudunda oksitosin hormonunun daha az salgılanmasına yol açtığı durumlarda, süt üretimi daha düşük olabilir.

Sezaryen Doğum Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

“Sezaryen doğum kaç gün taburcu olur?” sorusu da anne adaylarının merak ettiği sorular arasındadır. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından, sezaryen doğum sonrası 24 – 48 saat boyunca hastanede kalınması tavsiye edilir.

Bu sürecin sonunda, herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı takdirde anne ve bebek taburcu olabilir. Hastanede geçirilen iyileşme sürecinde, doktorunuz bağırsaklarınızın hareketlenmesi için kısa yürüyüşler yapmanızı isteyebilir.

Taburcu olduktan sonra, ağır yük kaldırmamaya ve dikişlerinizin açılmasına yol açabilecek ölçüde sert hareketler yapmamaya özen göstermeniz gerekir.

Öte yandan, dikişlerinizin bakımını ve pansumanını ihmal etmemeniz büyük önem taşır. İyileşme sürecini en hızlı ve sorunsuz şekilde geçirmek için, yeterince su içmeli ve sağlıklı bir beslenme düzenini takip etmelisiniz.

Bu sayede hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilir, bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz ilk günlerin tadını dilediğinizce çıkarabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: