Histeroskop; ışık kaynağı ve kamera bağlanan ince optik bir tüp yardımı ile vajina ve rahim ağzı geçilerek rahmin içini gözlemeye yarayan bir alettir. Histeroskopa takılı kamera sayesinde ameliyat edilecek bölge ekrana yansımakta ve işlem ekrana bakılarak hem tanı konulmakta hem de ameliyat gerçekleştirilmektedir.
Histeroskopi Neden Yapılır?
– Kısırlık tanı ve tedavisi,
– Düşüğe neden olan rahim içi bozuklukların tanı ve tedavisi,
– Anormal kanamanın tanı ve tedavisi,
– Miyomlar (rahim urları) ve poliplerin tanı ve tedavisi,
– Sterilizasyon (gebelikten korunma amaçlı tüplerin kapatılması),
– Rahim içine kaçmış spiralin çıkartılması,
– Kanser şüphesi olan hastalara, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlara ve gebelere histeroskopi yapılmamaktadır.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Operasyon için adet sonrasına gün verilmektedir. Rahim ağzının gevşemesi veya kolay açılabilmesi için işlemden bir gece önce kullanılmak üzere bir ilaç verilebilir. İşlemler sıklıkla genel anestezi altında yapılmaktadır. Vajinaya spekulum takılıp rahim ağzının gözlenmesini takiben histeroskop rahim ağzı kanalından (servikal kanal) ilerletilerek rahim içi gözlenir. Rahmi döşeyen doku (endometrium) ve tüplerin rahme girdikleri açıklıklar incelenir. Hedeflenen işlem yapılarak işleme son verilir.
İyileşme
Ameliyat sonrası ayılmanız için odaya alınacaksınız. Genel anesteziye bağlı bulantı hissedebilirsiniz. İşlemle ilgili ağrı hissetmeyeceksiniz. Evinize dönerken araba kullanmamanızı öneririz. Birkaç gün kanamalı bir akıntınız olabilir. Karında ağrı, ateş, titreme ve aşırı kanama olması durumunda doktorunuzu arayınız. Sıklıkla operasyondan sonraki gün işe başlayabilirsiniz.
Yarar ve Zarar
Histeroskopi deneyimli ellerde güvenilir bir ameliyat şeklidir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi histeroskopik ameliyatlarda da işlem ne kadar kompleksse, komplikasyon olma olasılığı o kadar yüksektir. Doktorunuz sizi yapacağı işlem ve sonuçları hakkında bilgilendirecektir. Histeroskopun rahim içine yerleştirilmesi veya işlem sırasında rahim ağzı, rahim delinebilir. Bazı durumlarda laparoskopi yapılması gerekebilir. Rahim içinin gözlenmesi için kullanılan sıvı vücudunuzda birikebilir. Ortaya çıkan tüm problemlere gereken müdahaleler yapılacaktır. Doktorunuz sizin durumunuzu; histeroskopi ile tedavi, nedenler ve oluşabilecek komplikasyonlar konusunda bilgi verecektir.
4 Yorum
Merhaba
26 Nisan 2015 / 18:06Ben 1 normal digeri tup bebek yontemi ile 2 bebek kaybettim. Ve 2 kez kurtaj oldum.
rahmimde yapisiklik var ve doktorum histereskopi ile acacagini soyluyor. Histereskopi oncesi yumurtalari yopliyacagini ve sonrasi ise tup bebek yapacagini soyluyor.
Bu bekleme sureci ne kadar olmali. tup bebek tutna sansi ne olur?
Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz. Dilerseniz https://bahceci.com/iletisim/ linkinden iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
27 Nisan 2015 / 15:02Bahçeci Ailesi
Merhaba.Doktorum rahim yapisikligi dolayısı ilehistoroskopi ameliyati olmam gerektiğini belirtti.ancak yumurta rezervim sınırda ve yumurta toplama dondurma ve ameliyattn sonra da transfer yapabileceğini söylüyor.zamanimaz bu süreç doğru bir süreç mi ameliyattan ne kadar sonra transfer yapılabilir.ayrica bir kerede kaç embriyo transferi yapılabilir?şimdiden teşekkür ederim.iyi günler
7 Aralık 2015 / 14:51Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz. Dilerseniz https://bahceci.com/iletisim/ linkinden iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
7 Aralık 2015 / 15:01Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar