Bahceci Tup Bebek

Hamilelikte E Vitamini

Hamilelik, kadın yaşamı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin belki de en önemli olduğu dönemdir. Bu dönemde anne adaylarının enerji ve besin ögelerine olan gereksinimlerinde…

Hamilelikte E Vitamini
    

Hamilelik, kadın yaşamı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin belki de en önemli olduğu dönemdir. Bu dönemde anne adaylarının enerji ve besin ögelerine olan gereksinimlerinde önemli bir artış görülür.

Artan bu gereksinim karşılanamadığında bebeğin büyüme ve gelişiminde gerilikler gözlenebileceği gibi bebekte vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı anomaliler de gelişebilir.

Ayrıca besin ögelerine olan artmış gereksinimin karşılanamaması halinde bebeğin gereksiniminin anneden karşılanması sonucunda anne adayında vitamin ve mineral eksikliğine bağlı belirtiler de ortaya çıkabilir.

Tüm bunların önlenebilmesi için anne adaylarının her besin grubunu dengeli bir şekilde içeren sağlıklı bir beslenme planına uyması gerekir. Buna ek olarak artmış gereksinimler normal beslenme ile karşılanamadığından ve özellikle de gebeliğin ilk trimesterinde görülen mide bulantıları nedeniyle sağlıklı beslenmenin zorlaşması nedeniyle hekim önerisiyle vitamin ve mineral desteklerinin kullanımı gerekli olabilir.

Gebelik döneminde önemi artan besin ögelerinden bir tanesi de E vitaminidir. Üreme sağlığı açısından önemli bir vitamin olmasına ek olarak saçlar, tırnaklar ve cildin sağlığının korunmasında da önemli görevleri bulunan C vitamini, gebelik boyunca vücuda yeterli miktarda alınmalıdır. İşte hamilelikte E vitamini gereksinimi hakkında bilinmesi gerekenler…

E Vitamini Nedir?

E vitamini, yağda çözünen bir vitamin türüdür. Aynı zamanda bir kimyasal bileşik olan E vitamininin sekiz farklı formu mevcuttur ve bunlardan alfa tokoferol olarak adlandırılan tek bir form, insan vücudu tarafından kullanılabilir.

Besinlerle birlikte vücuda alınan E vitamini, ince bağırsaklarda emildikten sonra kana ve karaciğere geçer. Karaciğerde ve dokularda bir miktar E vitamini depolanabildiğinden bu vitaminin yetersizliği, suda eriyen ve vücutta depolanamayan B ve C vitaminlerine oranla daha nadir olarak görülür.

Fakat özellikle de E vitaminine olan gereksiniminin önemli ölçüde artmış olduğu gebelik döneminde bu vitaminin besinlerle birlikte yeterli miktarda alınmaması halinde E vitamini eksikliği ve beraberinde getirdiği sorunlar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte E Vitamini Ampul

Vitamin eksikliklerinin gebelik döneminde ortaya çıkması çok yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle hemen hemen tüm gebeliklerde hekimler tarafından vitamin ve mineral takviyeleri önerilir.

Önerilen takviyeler arasında E vitamini de genellikle yer alır. E vitamini kapsül veya ampul şeklinde uygulanabilir, tek başına uygulanabileceği gibi multivitamin şeklinde farklı vitaminlerle bir arada da verilebilir. Hekim tarafından önerilen doz ve kullanım sıklığı ile bu takviyelerin alınması hem annede hem de bebekte vitamin eksikliğinin oluşmasını önler.

Hamilelikte E Vitamini Krem

Hamilelikte cilt sağlığına ilişkin sorunlar oldukça yaygın olarak görülür. E vitamini, cilt sağlığı açısından en önemli görevleri üstlenmiş olan vitamin türüdür. Bu özelliği nedeniyle birçok kozmetik ürünün yapısında da E vitamini yağı ve E vitamininin yer aldığı görülür.

Hamilelikte E vitamini krem içerisinde de yüze ve vücudun diğer bölgelerine uygulanabilir ve leke, çatlak, cilt kusurları gibi gebelik döneminde yaygın görülen sorunların önlenmesinde etkilidir. Fakat E vitamini kremi kullanılmadan önce de mutlaka hekime danışılması gerektiği unutulmamalıdır.

Hamilelerde E Vitamini Kullanımı

Hamileler E vitamini kullanabilir mi sorusu, birçok anne adayının kafasını karıştıran konulardan bir tanesidir. Hamilelikte E vitamini ampul veya kapsül şeklinde ya da birçok vitamin ve minerali bir arada içeren kapsüller şeklinde hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.

Fakat hamilelik döneminde vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımı konusunda bilinçli olmak çok önemlidir. Vitamin ve mineral eksikliklerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği gibi bunların vücuda fazla alımı da önemli komplikasyonlara yol açabilir.

Dolayısıyla vitamin takviyeleri yalnızca hekim önerisi ile kullanılmalı, gebelik süreci boyunca tüm sağlık kontrolleri zamanında yaptırılarak olası sorunların erken dönemde tespit edilerek kontrol altına alınması sağlanmalıdır.

Hamilelikte E Vitamininin Faydaları Nelerdir?

E vitamininin hamilelik döneminde vücuda birçok faydası vardır. Bunlardan en önemlileri anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanı sulandırarak pıhtı oluşumunu önlemesi, saç, cilt ve tırnak sağlığını koruması, gebeliğe bağlı cilt kusurlarını önlemesi, unutkanlığı önlemesi ve bilişsel fonksiyonları güçlendirmesi olarak belirtilebilir.

Ayrıca hamilelikte E vitamininin faydaları arasında kan şekerinin dengelenmesi, kalp hastalıklarına karşı koruması da yer alır. E vitamini faydaları arasında yer alan bu hususlardan yararlanabilmek adına tüm hamileler sağlıklı ve dengeli beslenmeli, ayrıca hekimleri tarafından önerilen vitamin takviyelerini kullanmalıdır.

Hamilelikte E Vitaminin Zararları Nelerdir?

E vitamini hamilelikte oldukça önemli ve faydalı bir besin ögesidir. Buna karşın yüksek dozda E vitamini alınması bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Hamile kadınların bazıları E vitamini ve hamilelik zararı hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda endişelere kapılabilir.

E vitamini miktarının aşırı yükselmesi halinde kanama, baş ağrısı, yorgunluklar görülebilir ve düşük riski ortaya çıkabilir. Bunların önlenebilmesi için gebelerde günlük E vitamini alımının 15 mg’ın altında olması gerekir.

E vitamini içeren multivitaminler kullanan hamilelerin ek olarak E vitamini ampulü gibi takviyeler kullanmasına gerek yoktur. Ayrıca bazı durumlarda E vitamini kaynağı besinleri fazla miktarda tükettiği tespit edilen anne adaylarında E vitamini takviyelerinin kullanımı da gerekli olmayabilir. Bu konuda hekimin önerilerine uymak en doğru seçenek olacaktır.

Hamilelikte E Vitamini Eksikliği

Gebelik döneminde E vitamini kaynağı olan besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesi ve hekim tarafından önerilen vitamin takviyelerinin düzenli kullanılmamasına bağlı olarak E vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bu durum hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından risk oluşturur.

Bunların başında erken doğum ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) gelir. Ayrıca bebeğin büyüme ve gelişimine ilişkin sorunlar da gözlenebilir. Bu sorunların önlenmesi için E vitaminine olan gereksinim tam olarak karşılanmalıdır.

E vitamini kaynağı besinleri yeterli miktarda içeren bir beslenme planı uygulamak ve ek olarak hekim tarafından önerilmiş ise vitamin takviyelerini kullanmak gebelikte E vitamini eksikliğini önlemek açısından yeterlidir.

E Vitamini Hangi Besinlerde Var?

E vitamini, bitkisel yağlarda ve bitkisel yağ içeriği yüksek olana besinlerde bol miktarda bulunan bir vitamin türüdür. Gebelikte E vitamini hangi besinlerde var soruna yanıt olarak verilebilecek E vitamini kaynağı besinler şunlardır:

  • Badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişler,
  • Ispanak, kara lahana, pazı ve tüm yeşil yapraklı sebzeler,
  • Yumurta,
  • Avokado,
  • Brokoli,
  • Zeytin ve zeytinyağı ile tüm bitkisel yağlar,
  • Muz, kivi gibi tropikal meyveler,
  • Balık

Hamile kadınlarda E vitamini eksikliğinin önlenmesi açısından yukarıdaki besinleri yeterli miktarda içeren bir beslenme planı uygulanmalıdır.

Bunun sağlanması açısından gebelik takibinde düzenli diyetisyen kontrollerinin yapılması önerilir. Anne adayları her gün bir yumurta, haftanın 2-3 günü balık, her gün en az 3 porsiyon meyve, her gün sebze yemeği ve taze mevsim sebzelerinden oluşan salatalar, ölçülü olmak şartıyla sağlıklı kuru yemişleri tüketmelidir.

Hekimler tarafından annenin beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak gerekli görülmesi halinde, artmış vitamin gereksinimini karşılayabilmek adına E vitamini takviyeleri önerilebilir.

Eğer siz de hamileliğinizde E vitamini ve diğer vitaminlere olan ihtiyacınızı karşılayabilmek için yapmanız gerekenler hakkında görüşmek istiyorsanız veya E vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak kontrolden geçmenizde fayda vardır.

Enerji ve besin ögelerine olan ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayarak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilir, bebeğinizin de sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: